Σε κατάσταση πανικού ο απερχόμενος Δήμαρχος αντιδρά με κακόγουστα πυροτεχνήματα

Photo: news.gr

Γράφει η Λένα Μαρκή

Σε μια ατυχή και βιαστική αντίδραση, τελώντας σε κατάσταση πανικού, προέβη ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος μετά την δημοσίευση της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr σχετικά με τον χώρο τέλεσης της ορκωμοσίας της νέας δημοτικής Αρχής.

Η ανακοίνωση που μέχρι στιγμής δημοσιεύτηκε μόνο σε υπερτοπικά ΜΜΕ (και φυσικά δεν εστάλη ποτέ στο aparaskevi-images.gr) επ’ ακριβώς αναφέρει:

«Πληροφορούμαστε ότι ο εκλεγείς Δήμαρχος Β. Ζορμπάς σχεδιάζει ώστε η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου να γίνει στην Κεντρική Πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Ενημερώνω ότι ο Β. Ζορμπάς δεν έχει επικοινωνήσει γι’ αυτό το θέμα με τη Δημοτική μας Κίνηση αλλά και με τις άλλες ούτε καν τηλεφωνικά. Επί της ουσίας του θέματος η πρώτη μας σκέψη είναι ότι επιδιώκει τη διοργάνωση «κομματικής» φιέστας. Δεν μπορούμε να βρούμε άλλη δικαιολογία. Αν όντως είναι θέμα χωρητικότητας κόσμου, η ορκωμοσία, που δεν είναι δημόσιο θέαμα για χειροκροτητές, άνετα μπορεί να γίνει στο εξαιρετικό αμφιθέατρο του Τεχνικού Λυκείου – ΤΕΛ πρώην Μπαρμπίκα ή και στο 2ο Γυμνάσιο, παρά το ότι εμείς επιμένουμε να γίνει στο Δημαρχείο, όπως έγινε επί έντεκα (11) Δημαρχιακές θητείες μέχρι τώρα στο Δήμο μας. Σε κάθε περίπτωση έδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν έχει καμιά διάθεση συναίνεσης. Εξάλλου από τις εκλογές της 2ας Ιουνίου και μετά αποφεύγει οποιαδήποτε θεσμική συνάντηση». (ΑΜΑΡΥΣΙΑ)

ΕΠΙ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟΝ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

Όπως ήδη αναφέρεται στο άρθρο με τίτλο «Η ορκωμοσία των νέων δημοτικών συμβουλίων μπορεί να γίνει και σε δημόσιο ανοιχτό χώρο»  (δημοσίευση 9/8/2019), η παρ.2 του άρθρου αρ.2 του ν.3852/2010 όριζε πως η ορκωμοσία γίνεται στο κατάστημα του Δήμου σε δημόσια συνεδρίαση, της οποίας ο ακριβής χρόνος (ημερομηνία και ώρα) ορίζεται από τον εκλεγέντα Δήμαρχο.

Στην ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ επί της τροπολογίας-προσθήκης στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών  «Ρυθμίσεις Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα» που ψηφίστηκε στις 8-8-2019 και μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ,  αναγράφεται

«Με την παράγραφο 2 ορίζεται πως η ορκωμοσία των δημοτικών αρχών δύναται να λάβει χώρα, εκτός από το δημοτικό κατάστημα, και σε άλλους δημόσιους, κατάλληλους χώρους. Με σκοπό να δοθεί πανηγυρικός τόνος στην ορκωμοσία, κρίνεται σκόπιμο να επιλέγεται κάθε φορά ο κατάλληλος εκείνος δημόσιος χώρος, ώστε να μπορούν -κατά το δυνατόν – περισσότεροι πολίτες την εν λόγω διαδικασία.»

Συμπερασματικά ο Βασίλης Ζορμπάς ως νεοεκλεγείς δήμαρχος έχει το απόλυτο δικαίωμα της απόφασης για το πότε και το που θα τελεστεί η ορκωμοσία.  Το αυτό ανακοίνωσαν επί παραδείγματι, τόσο ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης που θα τελέσει την ορκωμοσία στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, όσο και ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

ΕΠΙ ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΝ

Η ουσία φυσικά της ανακοίνωσης του κ. Σταθόπουλου δεν έγκειται στην νομική πλευρά του θέματος, αλλά στην πολύ δύσκολη θέση που βρέθηκε μετά την συντριπτική ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σαφώς δεν είναι το ίδιο να ορκιστεί κάποιος σε έναν εσωτερικό χώρο περιορισμένης χωρητικότητας απ’ ότι σε έναν εξωτερικό χώρο και μάλιστα στο κεντρικότερο σημείο της πόλης που θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν εκατοντάδες πολίτες.  Ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους η ντροπή του ηττημένου είναι οπωσδήποτε μικρότερη και περιορίζεται αισθητά η χαρά του νικητή.

Γράφει λοιπόν ο κ. Σταθόπουλος «… η ορκωμοσία, που δεν είναι δημόσιο θέαμα για χειροκροτητές, …» κάνοντας διάφορες προτάσεις για κλειστούς χώρους και επιμένοντας στον ασφυκτικά μικρό χώρο της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου. Όσο και να μην αρέσει στον απερχόμενο δήμαρχο η ορκωμοσία είναι θέμα των πολιτών του Δήμου, αφού εκείνοι είναι που επέλεξαν ποιος θα διαχειριστεί την καθημερινότητά τους και ένα μέρος των οικονομικών τους. Έχουν κάθε δικαίωμα να παραστούν και να χειροκροτήσουν τους ανθρώπους που επελέγησαν ως οι πιο κατάλληλοι να κρατήσουν τα ηνία της πόλης τους. Και έχουν το δικαίωμα να παρακολουθήσουν με συνθήκες ανθρώπινες και αξιοπρεπείς. Έχοντας την ευκαιρία να παρακολουθήσω από κοντά προηγούμενες ορκωμοσίες στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου οφείλω να καταθέσω ότι οι συνθήκες ήταν επιεικώς απαράδεκτες, αφού πέραν των εκλεγμένων δινόταν η ευκαιρία σε ελάχιστους συγγενείς και φίλους να παρακολουθήσουν την τελετή και μάλιστα ο έναν πάνω στον άλλο στριμωγμένοι σαν σαρδέλες στο κουτί. Ειλικρινά ζήσαμε απαράδεκτες καταστάσεις.

Αναφέρεται επίσης σε επιδίωξη από τον Βασίλη Ζορμπά διοργάνωσης φιέστας! Για δες ποιος μιλάει για φιέστες!!! Εκείνος που κατασπατάλησε τα χρήματα των δημοτών σε χορούς και πανηγύρια. Που επιχορήγησε οποιαδήποτε εκδήλωση συλλόγου πραγματοποιήθηκε στην πόλη και είχε να κάνει με χορούς. Που σπατάλησε πάνω από 100.000€ από τα χρήματα των δημοτών στο φεστιβάλ της ΕΡΤ μόνο και μόνο για την προσωπική του διαφημιστική προβολή και στο οποίο καταλήξαμε να είμαστε ο «φτωχός συγγενής».

Αλήθεια τι σχέση έχει η συναίνεση στην προκειμένη περίπτωση όταν ο ίδιος ο νόμος ορίζει, ότι τα της ορκωμοσίας τα διαχειρίζεται ο νέος δήμαρχος; Δεν είναι υποχρεωμένος κανένας «Ζορμπάς» να ζητήσει την σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων συνδυασμών, παρά μόνο να τους ενημερώσει εγκαίρως για τον τόπο και το χρόνο. Εξάλλου δεν μπορεί να μιλάει για συναίνεση ο κ. Σταθόπουλος που στην 5ετή θητεία του καταστρατήγησε τον όρο «συναίνεση» (βλ. συνεδριάσεις Δ.Σ. ).

Ολόκληρη η ανακοίνωση είναι ένα κακόγουστο πυροτέχνημα, ένα πολιτικό παραλήρημα πανικού, που επιζητά να μειώσει και να περιορίσει την εικόνα της μεγάλης νίκης του Βασίλη Ζορμπά.

Κλείνοντας θα σας αφήσω με ένα ερώτημα ή κουΐζ αν θέλετε. Αλήθεια με τι όρκο θα ορκιστεί ο απερχόμενος κ. Σταθόπουλος, πολιτικό όπως την προηγούμενη φορά ή θρησκευτικό; Γιατί εάν επιλέξει τον θρησκευτικό θα έχει προδώσει το Αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που τον στήριξε και μαζί και όλους τους ΣΥΡΙΖΑίους της δημοτικής του κίνησης. Εάν όμως επιλέξει πολιτικό θα έχει προδώσει και ατιμάσει τους ιεράρχες που ο ίδιος πρότεινε και τίμησε στο Δημαρχιακό Μέγαρο …

Πιθανόν να είναι κι αυτός ένας πολύ σοβαρός λόγος της σημερινής του αντίδρασης, γιατί όσο πιο λίγοι γνωρίζουν, τόσο το καλύτερο γι’ αυτόν …