Δημόσια ορκωμοσία. Ναι, γιατί όχι; Του Κώστα Κουρούνη

Εδώ και λίγες μέρες στην πόλη μου, την Αγία Παρασκευή, ο δημόσιος διάλογος μετατοπίσθηκε στο αν το νεοεκλεγέν Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί, πρέπει ή επιτρέπεται να ορκισθεί σε δημόσιο ή ιδιωτικό, ανοιχτό ή κλειστό ή ημίκλειστο χώρο.

Παρακολουθώντας την συζήτηση κατάλαβα ότι πιθανόν να συντρέχουν και άλλοι συλλογισμοί πίσω από κάθε τοποθέτηση, όμως επί της ουσίας, ειλικρινά, δεν μπόρεσα να καταλάβω… Ναι, γιατί όχι; Φυσικά και μπορεί να γίνει δημόσια. Φυσικά και πρέπει να γίνει δημόσια ή τέλος πάντων όπου επιθυμεί ο νέος δήμαρχος, ακόμα και αν δεν το έλεγε ο νόμος.

Αυτές οι εκλογές έγιναν με απλή – για να μην πω απλοϊκή – αναλογική. Οι περισσότεροι δήμαρχοι σ’ όλη τη χώρα εξελέγησαν με πάνω από 50% στην κάλπη αλλά με κάτω από 50% στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πρακτικά, για να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους, απαιτούνται ψήφοι από δημοτικούς συμβούλους περισσότερων της μίας παρατάξεων.

Συνεπώς, οι νέοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, από εδώ και πέρα, και επί τέσσερα χρόνια, θα καλούνται να παίρνουν θετική, αρνητική ή λευκή θέση για τα θέματα της πόλης όπου ζούμε και μεγαλώνουμε. Από εδώ και πέρα, και επί τέσσερα χρόνια, κάθε ψήφος δημοτικού συμβούλου οφείλει να είναι αιτιολογημένη.

Για αυτό το λόγο, καλό είναι να γίνουν γνωστοί όλοι οι συντελεστές παραγωγής δημοτικών αποφάσεων. Άλλωστε, οι περισσότεροι εκλογείς αναγνωρίζουν μόνον μερικούς από τους δημοτικούς συμβούλους στο ψηφοδέλτιο της παράταξης που ψήφισαν – μερικές φορές ούτε καν όλους. Οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι άλλων δημοτικών παρατάξεων δεν είναι απαραίτητα γνωστοί σε όλους.

Σαν δημότης προτείνω και κάτι παραπάνω: Ακόμα και τα Δημοτικά Συμβούλια να γίνονται ανοιχτά, σε μέρος όπου ο καθένας μπορεί να τα παρακολουθεί χωρίς στριμωξίδι και ιδρώτα, και να αξιολογεί τις εισηγήσεις και τι ψηφίζει ο κάθε δημοτικός σύμβουλος. Και κυρίως με ποιο σκεπτικό ψηφίζουν ή καταψηφίζουν. Διότι από τώρα και για τέσσερα χρόνια, το σκεπτικό μετράει.

Από εδώ και πέρα, και επί τέσσερα χρόνια, κάθε ψήφος θα μετράει και θα μετριέται.

Αγία Παρασκευή, 23/8/2019

Κώστας Κουρούνης
Πολιτικός Μηχανικός Πολεοδόμος