Κώστας Κουρούνης: Ψηφίσω την παράταξη του Γιάννη Μυλωνάκη για πολλούς λόγους

.

Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν τις φιλικές σχέσεις που με συνδέουν με την Παράταξη «Αγία Παρασκευή η Πόλη μας» και ιδιαίτερα με τον Βασίλη Ζορμπά, αλλά και τον Σπύρο Παπασπύρο, τον Βασίλη Σάρκουλα, τον Θοδωρή Μπουρλιάσκο, την Έφη Καψοκεφάλοου καθώς και με τα περισσότερα αν όχι όλα στελέχη της παράταξης που με τιμούν με την προσωπική ή την πολιτική τους φιλία. Θεωρώ ότι έχουμε συνεργαστεί εντίμως με μοναδικό στόχο να πάει η Πόλη μας δυο βήματα πιο μπροστά, τόσο στη περίοδο της αντιπολίτευσης όσο και κατά τις δύο δημαρχιακές θητείες του Ζορμπά. Θεωρώ ότι το έργο αυτής της παράταξης θα αποτιμηθεί, έστω και αργά, στο μέλλον και ότι θα γραφεί στις λαμπρές σελίδες της ιστορίας της πόλης μας.

Για την «απλή» Αναλογική

Η «απλή» αναλογική είναι ένα σύστημα που (δήθεν) επιτρέπει στις παρατάξεις να αντιπροσωπεύουν μια ευρύτερη γκάμα πολιτικών απόψεων, καθώς οι έδρες κατανέμονται ανάλογα με το ποσοστό των ψήφων που κατακτούν. Τα δημοτικά συμβούλια που δημιουργούνται με απλή αναλογική (υποτίθεται ότι) μπορούν να αντιδρούν γρήγορα στις αλλαγές στις πολιτικές προτιμήσεις του εκλογικού σώματος και σε γενικές γραμμές, η απλή αναλογική (δήθεν) έχει προαχθεί σαν το εκλογικό σύστημα που εκ πρώτης όψεως φαίνεται «δίκαιο», «αναλογικό» και ότι φέρνει στα πολιτικά και στα δημοτικά όργανα «πολυφωνία». Στην πράξη όμως μόνον έτσι δεν λειτούργησε.

Έτσι λοιπόν, τα πράγματα ήρθαν άσχημα για την παράταξη του Βασίλη Ζορμπά. Η εξωφρενική πολυδιάσπαση του κεντροδεξιού χώρου και οι ατέλειωτες τρικλοποδιές της «απλής αναλογικής», το μόνο που έφεραν ήταν μια άτυπη ακυβερνησία που μετέτρεπαν τα δημοτικά συμβούλια σε θρίλερ χωρίς νόημα, και γενικά μεγάλη δυστοκία για να ψηφιστούν όχι μόνο οι κρίσιμες αλλά και απλές καθημερινές αποφάσεις για την Πόλη μας. Υπήρξαν παγώματα και εντάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια και μια κατευθυνόμενη διασπορά δυσαρέσκειας προς στους πολίτες όταν κάτι καθυστερούσε με το επιχείρημα «τα παράπονα στον Δήμαρχο», καθώς και τόσα άλλα που από αστική αξιοπρέπεια συγκρατούμαι να αναφέρω.

Φυσικά, οι δημότες της Αγίας Παρασκευής αξιολόγησαν με εντελώς διαφορετικό τρόπο τα παραπάνω δεδομένα και το αποτέλεσμα αποτυπώθηκε στην κάλπη της 8ης Οκτωβρίου 2023.

Τουλάχιστον, τώρα, η απλή αναλογική μπήκε στο ντουλάπι της ιστορίας και άρα οι επόμενες διοικήσεις δεν θα χρειάζονται να καταφεύγουν σε αμφίβολες «πλειοψηφίες» ακόμα και για να κλαδευτεί ένα δένδρο. Ή για να το εμποδίσουν να κλαδευτεί.

«Οι εκλογές έχουν συνέπειες — Κάθε ψήφος έχει σημασία»

Αναφέρομαι φυσικά στο 52% των εκλογέων που δεν εκπροσωπούνται από τις Παρατάξεις των Γιάννη Μυλωνάκη και Γιάννη Σταθόπουλου. Και ξεκινώ με την προσωπική μου τοποθέτηση η οποία δεν μου επιτρέπει την λύση της αποχής, του λευκού ή του άκυρου διότι βασική ιδεολογική αρχή μου αποτελεί το «Οι εκλογές έχουν συνέπειες — Κάθε ψήφος έχει σημασία»

Μέσα από εκατονταετίες εξέλιξης του δημοκρατικού συστήματος, φτάσαμε να μας ρωτάνε «πως θες να πάνε τα πράγματα στη πόλη σου — ποιος θες να κρατάει το τιμόνι». Και θεωρώ ότι θα διέπραττα πολιτική ασέβεια προς την σύγχρονη ιστορία αποφεύγοντας να τοποθετηθώ πάνω σ’ αυτό το ερώτημα.

Επιπλέον, η χαμηλή προσέλευση σημαίνει ότι τα σημαντικά τοπικά ζητήματα θα καθορίζονται από μια ομάδα εκπροσώπων εξελέγησαν από έναν περιορισμένο αριθμό ψηφοφόρων, αποδομώντας έτσι τον θεσμό της εκπροσώπησης.

Κάποτε είπα σε έναν Αμερικανό φίλο, γνωστό ρεπουμπλικάνο, «τι χάλια είναι αυτά με τον Κλίντον και την Λεβίνσκι, δεν ντρέπεστε ;» και η μη αναμενόμενη απάντησή του ήταν «Σε παρακαλώ, λίγα λόγια για τον θεσμό του προέδρου των ΗΠΑ. Οφείλουμε να κρατάμε καθαρή την καρέκλα του προέδρου διότι αργά ή γρήγορα κάποιος πιο ικανός πισινός θα κάτσει σ’ αυτή».

Τι θα κάνω

Χωρίς πολλές περιστροφές, στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου θα ψηφίσω την παράταξη του Γιάννη Μυλωνάκη για πολλούς λόγους με βασικότερο το γεγονός ότι κατά το παρελθόν (για τυχαίους λόγους) έχω συνεργαστεί με χειροπιαστά αποτελέσματα με στελέχη της παράταξής του, όπως την συνάδελφο Ελισάβετ Πετσατώδη, τον αγαπητό συνάδελφο και σπουδαίο δάσκαλο Κώστα Κρητικήδη, την κυρία Άννα Γάκη, τον φίλο και συνάδελφο Τάσσο Μπομπόνη, καθώς και τον εξαιρετικό νέο υποψήφιο που τυχαίνει να είναι και γιός φίλων μου, τον Παναγιώτη Τσόκα, αλλά και τόσους άλλους που δεν χωράνε σε ένα σύντομο κείμενο 700 λέξεων.

Φυσικά, η παράταξη του πρώην δημάρχου κ. Γιάννη Σταθόπουλου δεν υπολείπεται στελεχών. Το αντίθετο. Για λόγους συντομίας ξεχωρίζω μόνο τον αγαπητό συμπολίτη και συνάδελφο Δημήτρη Κονταξή που τον διακρίνει επαγγελματική διορατικότητα και πορεύεται με την αστική ευγένεια μιας άλλης εποχής και για τον λόγο αυτό του εύχομαι ότι καλύτερο.

Καταλήγοντας, με την ελάχιστη απήχηση που ενδεχομένως έχουν οι απόψεις στην Αγία Παρασκευή, καλώ τους ψηφοφόρους των παρατάξεων που δεν εισήλθαν στον 2ο γύρο, να με ακολουθήσουν σ’ αυτή την επιλογή για τον Γιάννη Μυλωνάκη στην οποία δεν κατέληξα αβασάνιστα παρά με αμιγώς αυτοδιοικητικά κριτήρια.

Κωνσταντίνος Γ. Κουρούνης

Πολιτικός Μηχανικός, Master of Engineering
Χωροτάκτης κατηγορίας Γ’ & Πολεοδόμος κατηγορίας Γ’
Μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (TEE)
Μέλος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (ΣΠΜΕ)
Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων – Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ)
Δικαστικός πραγματογνώμονας Αττικής

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.