Για την ανακοίνωση του προέδρου του ΝΣΚ για τον «δασικό χαρακτήρα» της Αγίας Παρασκευής

Διάβασα με έκπληξη σε καλά πληροφορημένο site του δήμου (aparaskevi-images.gr), ότι ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), κ. Χαλκιάς, σε ομιλία του στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ισχυρίστηκε ότι «Το δημόσιο θεωρεί την Αγία Παρασκευή δάσος» και μαζί με αυτή, «ένα κομμάτι των Βριλησσίων όπως επίσης και όλη η Ανθούσα» (επιλέξει από την μαγνητοσκόπηση του site της Βουλής που μπορείτε να βρείτε εδώ).

Δεν γνωρίζω από που αντλεί τα επιχειρήματά του ο Πρόεδρος του ΝΣΚ για την συγκεκριμένη εξαιρετικά βαρυσήμαντη καταγγελία για τον Δήμο μας, αλλά με αυτή την αφορμή προβληματίστηκα και ανέτρεξα στο λεπτομερές γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (GIS) του Τμήματος Αστικού Σχεδιασμού της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου για να βρω τα στοιχεία που παρουσιάζω στα επόμενα.

Σημειωτόν, το αξιόπιστο σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών –GIS, είναι αποτέλεσμα μιας ιδιαίτερα σύνθετης και εξαιρετικά υπεύθυνης δουλειάς που διεκπεραιώνεται με ευθύνη του διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών, της προϊσταμένης του Τμήματος Αστικού Σχεδιασμού, του προϊστάμενου του Τμήματος Πληροφορικής καθώς και των στελεχών στης Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, από το έτος 1933 μέχρι σήμερα για τις εντός σχεδίου ιδιοκτησίες που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης με τα δημοσιευμένα διατάγματα, δεν υφίσταται ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο έκτασης που θα μπορούσε να θεωρηθεί «δασική».

Εν συντομία, η Αγία Παρασκευή έχει συνολική έκταση 8,89 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή8.890 στρέμματα. Από αυτά τα 8.890 στρέμματα, τα 2.840 βρίσκονται μέσα στη ζώνη προστασίας του όρους Υμηττού. Το γεγονός ότι «προστατεύονται» από το διάταγμα για τον Υμηττό, δεν λέει και πολλά αφού, για παράδειγμα, μέσα σε αυτή τη ζώνη προστασίας βρίσκεται το Νεκροταφείο του Δήμου έκτασης 22,5 στρεμμάτων, το Κέντρο Φυσικών Ερευνών «Δημόκριτος» έκτασης 555 στρεμμάτων, το Αμερικανικό Κολλέγιο έκτασης 238 στρεμμάτων, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ΕΘΙΑΓΕ έκτασης 110 στρεμμάτων, η περιφερειακή Υμηττού καθώς και πλήθος μικρότερων εκτάσεων εντός ρυμοτομικού σχεδίου Αγίας Παρασκευής. Δηλαδή, άλλο πράγμα η «ζώνη προστασίας» του όρους Υμηττού και άλλο πράγμα ο τυχόν δασικός χαρακτήρας μιας έκτασης. Μπορεί να συνυπάρχουν αυτές οι ιδιότητες, μπορεί και όχι. Όπως για παράδειγμα η έκταση των 213.4 στρεμμάτων που έχει την έδρα της η Συμμαχική Διοίκηση Ανατολικής Μεσογείου και βρίσκεται εξ ολοκλήρου, αλλά με ιδιαίτερο καθεστώς, εντός της Α’ ζώνης απολύτου προστασίας του όρους Υμηττού.

Από τα υπόλοιπα 6.050 στρέμματα που είναι εκτός ζώνης προστασίας Υμηττού, τα 4.240 στρέμματα είναι εντός σχεδίου ιδιοκτησίες όπου οι 95.000 κάτοικοι του δήμου οικοδομούν κατοικίες και επαγγελματικά κτίρια, τα 1.200 στρέμματα είναι το οδικό δίκτυο, ενώ από τα υπόλοιπα 604 στρέμματα τα 53 είναι πράσινοι χώροι (πλατείες, κοινόχρηστα, παιδικές χαρές), τα 132 στρέμματα είναι χώροι Εκπαίδευσης, 25 στρέμματα χώροι Πολιτισμού και 10 στρέμματα για εγκαταστάσεις Πρόνοιας. Τέλος, υπάρχουν ιδιωτικές περιοχές έκτασης περίπου 115 στρεμμάτων κατά μήκος της Λεωφόρου Λαυρίου οι οποίες έμειναν εκτός σχεδίου και ήδη ο Δήμος έχει δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες για την ένταξή τους.

Συνεπώς, για το θέμα που προέκυψε με την δήλωση του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους περί το ότι «η Αγία Παρασκευή είναι δασική έκταση», δεν μπορούμε να εικάσουμε περισσότερα παρά να κρατήσουμε επιφυλάξεις για την πιθανότητα να αναφέρεται σε θέματα αρχικής ιδιοκτησίας, για τα οποία, και πάλι, εκτιμώ ότι δεν μπορούν να θεωρηθούν ισχυρά δεδομένου ότι έχει περάσει  σχεδόν ένας αιώνας από την αρχική διανομή των οικοπέδων.

Κώστας Κουρούνης
ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου
πολιτικός μηχανικός,
χωροτάκτης – πολεοδόμος Γ’ τάξης