Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου σε ρόλο «αναγνωριστικής πτήσης» με άσφαιρα πυρά και ψύχραιμους αποδέκτες

Γράφει η Λένα Μαρκή

Ως μια «αναγνωριστική πτήση» μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου επί Δημαρχίας Βασίλη Ζορμπά. Το προεδρείο ολοκαίνουργιο σε αυτή τη θέση μπορούμε να πούμε ότι, παρά το τρακ του πρωτάρη, τα πήγε πολύ καλά. Τήρησε τη διαδικασία με ηρεμία και ευγένεια, αντίθετα με τις εντάσεις που είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.

Γενικά υπήρξε μια πλήρης και ολοκληρωμένη εικόνα με άπαντες παρόντες (εκτός της κ. Μουχτούρη που απουσίαζε λόγω σοβαρής ασθένειας), εικόνα που είχαμε χρόνια να απολαύσουμε.

Με έναν δήμαρχο εντελώς διαφορετικό από κάθε άλλη φορά. Ο κ. Ζορμπάς παρουσιάστηκε ήρεμος, σοφότερος από την πρώτη τετραετία, πιο οργανωμένος και σαφής. Κύριος της συνομιλίας χωρίς όμως να υποτιμά ή να αγνοεί τα μέλη του Δ.Σ..

Προφανώς όλοι προσήλθαν ανιχνεύοντας και οριοθετώντας. Ανιχνεύοντας, γιατί η απλή αναλογική άλλαξε άρδην τη σύνθεση του Δ.Σ., τοποθετώντας πια επτά δημοτικούς συνδυασμούς στο ίδιο τραπέζι, οι οποίοι θα πρέπει αν μη τι άλλο να μάθουν να συνεργάζονται. Όμως παράλληλα θα πρέπει να χαράξουν και τη δική τους πορεία. Οριοθετώντας, γιατί θα πρέπει να λάβουν θεσμικές θέσεις ώστε να έχουν λόγο και αντίλογο ενίοτε.

Έτσι μετά από πρόταση του κ. Γιάννη Μυλωνάκη (Αλλάζουμε) έγινε αποδεκτή από τη δημοτική Αρχή η απόσυρση και αναβολή για την επόμενη συνεδρίαση των τριών πρώτων θεμάτων που αφορούσαν τον ορισμό των Δ.Σ. των Νομικών Προσώπων. Το πρόβλημα ανάγονταν στο πως ορίζονται τα 2/5 των λοιπών παρατάξεων στα Δ.Σ. των Νομικών Προσώπων και από τη στιγμή που είναι σε αναμονή να εκδοθεί σχετική εγκύκλιος, ο ορισμός μπορεί να καθυστερήσει.

Όμως σύμφωνα με το Δήμαρχο, στην επόμενη συνεδρίαση θα πρέπει να είναι όλοι έτοιμοι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν πλέον στη συνεδρίαση ήταν η αντισεισμικότητα και ο μετασεισμικός έλεγχος των σχολείων της Αγίας Παρασκευής κατόπιν ερώτησης από τον κ. Ανδρέα Γκιζιώτη (Λαϊκή Συσπείρωση) που ζήτησε να γίνει έλεγχος της στατικής επάρκειας των σχολείων. Μετά από συζήτηση, ενημερώσεις και τοποθετήσεις κατέληξαν πως ένας προσεισμικός έλεγχος αν δεν γίνει από την κυβέρνηση θα κοστίσει πολύ στο Δήμο και όπως τονίστηκε από τον κ. Δημήτρη Κονταξή όλα τα κτίρια από το 2004 και πριν θέλουν είτε ενίσχυση, είτε κατεδάφιση. Όμως ο μετασεισμικός έλεγχος είναι πιο εφικτός και όπως προτάθηκε από τον κ. Ζορμπά μπορεί να ανατεθεί σε εξωτερικούς μηχανικούς με χαμηλό κόστος.

Όσο περνούσε η ώρα πιθανά όλοι να προσαρμόζονταν περισσότερο, με αποτέλεσμα ορισμένοι της αντιπολίτευσης να θελήσουν να αναγάγουν σε ζήτημα μείζονος σημασίας ένα καθαρά τυπικό θέμα. Ο λόγος για την Ενιαία Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου και ο ορισμός των μελών της. Μια επιτροπή καθαρά συμβουλευτικού και γνωμοδοτικού ρόλου προς το δημοτικό συμβούλιο το οποίο εντέλει λαμβάνει την οριστική απόφαση.

Η Επιτροπή λοιπόν είναι 9μελής και για να εξασφαλιστεί λόγος-θέση για όλες τις παρατάξεις προτάθηκε να αυξηθούν τα μέλη σε 11. Ο κ. Δήμαρχος πρότεινε την αναλογία 5 μέλη από τη συμπολίτευση (τόνισε μάλιστα ότι τα προτεινόμενα δεν είναι όλα από την παράταξή του, αλλά άτομα με ενεργή δράση στην πόλη) και 1 μέλος από κάθε μία από τις υπόλοιπες 6 παρατάξεις. Στην ουσία η δημοτική Αρχή δεν θα έχει ούτε την πλειοψηφία. Πρόταση σχετικά έγινε και από τον κ. Γκόνη που όμως δεν μπορούσε να τεθεί σε ψηφοφορία γιατί δεν προβλέπονταν από το νόμο. Ουσιαστικά αυτή η Επιτροπή δημιουργήθηκε με απόφαση δημοτικού συμβουλίου πριν αρκετά χρόνια και ο Δήμαρχος είναι εκείνος που παίρνει τις αποφάσεις σχετικά με αυτήν, όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Κωβαίος που ήταν και ο εισηγητής του θέματος. Παρόλο που ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος (Νίκη των πολιτών) ως πρώην Δήμαρχος και επί σειρά ετών αυτοδιοικητικός όφειλε να το γνωρίζει, αντέδρασε έντονα μιλώντας για επιστροφή του παλιού Ζορμπά και για οξύτητα. Αντιδράσεις υπήρξαν και από την πλευρά του κ. Γιώργου Οικονόμου (Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή).

Τολμούμε να πούμε ότι είχε απόλυτο δίκιο ο κ. Κώστας Κρητικίδης όταν, βλέποντας την πορεία της συζήτησης, φώναζε πως ένα τυπικό θέμα το ανάγουν σε αντιπαράθεση και διαρκεί η συζήτηση του πάνω από μία ώρα.

Το αποτέλεσμα ήταν η υπερψήφιση του θέματος με 16 ΝΑΙ και 12 ΟΧΙ.

ΟΧΙ σε μια Επιτροπή κοινωνικού ενδιαφέροντος ψήφισαν τα μέλη των παρατάξεων «Νίκη των πολιτών», «Νέα Αρχή  για την Αγ. Παρασκευή» και ο επικεφαλής της «Μιας γενιάς μπροστά» κ. Μουστόγιαννης.

Χαμηλούς τόνους κράτησαν οι «Αλλάζουμε» προς όφελος της Επιτροπής, αλλά και γενικά σε όλη τη συνεδρίαση.

Αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιες καταστάσεις θα πρέπει να τις ανεχτούμε έως ότου καθείς καταλάβει τις θέσεις που του αναλογούν.

Πέραν αυτού πρέπει να σημειώσουμε ότι:

—- Ο κ. Σταθόπουλος προφανώς πίστεψε ότι μπορεί να συνεχίσει το κλίμα των προηγούμενων συνεδριάσεων που όταν κάτι δεν άρεσε στους διοικούντες «πετούσαν» ένα «εμείς είμαστε η Διοίκηση και θα γίνει ότι πούμε» (βλπ. Γεράσιμος Βλάχος), είτε όταν άκουγαν αλήθειες από τον κ. Ζορμπά μιλούσαν για ύβρεις εκ μέρους του. Δεν θα ξεχάσουμε το κατ’ επανάληψίν «υβρίζεις κ. Ζορμπά» από τα χείλη του Γιάννη Σταθόπουλου. Όμως ο κ. Ζορμπάς δεν «υβρίζει», ούτε εκνευρίζεται. Απλά μιλάει ευθέως και λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Επομένως οι προσπάθειες για όξυνση του κλίματος από τον κ. Σταθόπουλο έπεσαν στο κενό.

Μάλλον ενόχλησε τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κατηγορία από τον νυν Δήμαρχο ότι ποτέ δεν υπήρξε συναινετικός. Αυτό τον οδήγησε στο να υπενθυμίσει την ψηφοφορία για την αγορά του κτήματος Ιόλα, όπου υπήρξε συναινετικός όπως είπε. Ξέχασε όμως πως φέρθηκε κατόπιν στους δύο αντιδημάρχους του, έγγραφο των οποίων χρησιμοποίησε για να σώσει την κατάσταση. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί …

—- Όπως φαίνεται η παράταξη της «Νίκης» απέκτησε εκπρόσωπο στο δημοτικό συμβούλιο και αυτός δεν είναι άλλος από τον κ. Πάνο Γκόνη. Αν και δεν έχει τη δυναμικότητα του αποχωρήσαντος κ. Βλάχου, σαφώς δείχνει πιο δυναμικός και δραστήριος από τον επικεφαλής του. Μπορεί να αποδειχτεί άξιος συνεχιστής του στο μέλλον. Ίδωμεν.

—- Από την άλλη ο κ. Οικονόμου έκανε αισθητή την παρουσία του. Αν και θα μπορούσαμε χαριτολογώντας να τον χαρακτηρίσουμε ως «πνεύμα αντιλογίας», αφού είχε πάντα κάτι αντίθετο να δηλώσει, παρόλα αυτά υπήρξε ευπρεπής και σοβαρός. Εξάλλου ποτέ δεν υπήρξε αβρός ή ουσιαστικά συναινετικός προς την παράταξη του κ. Ζορμπά παρότι προέρχεται από τον ίδιο πολιτικό χώρο. Ο αγώνας για την καθιέρωση και το προβάδισμα μεταξύ των δύο στον πολιτικό τους χώρο, ουσιαστικά δημιούργησε ένα αόρατο διαχωριστικό ανάμεσά τους.

—- Παρών στη συνεδρίαση ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Μιλτιάδης Κύρκος που υπήρξε γνώριμος σε ορισμένους όπως διαφάνηκε, αφού ήταν Προϊστάμενος Μελετών στην Περιφέρεια. Υπήρξε δε διαφωτιστικός στα θέματα αντισεισμικότητας των σχολείων και κατασκευής του νέου Δημαρχείου.

Το μέλλον μπροστά μας ανοίγεται μακρύ. Τουλάχιστον παρατηρούμε μια βελτίωση σημαντική της διεξαγωγής των συνεδριάσεων και ευελπιστούμε στη διατήρησή της. Όμως είναι νωρίς για να πούμε το ρόλο που θα διαδραματίσει ο καθένας από τα μέλη και σίγουρα θα κριθούν στα δύσκολα ζητήματα όπως π.χ. ο προϋπολογισμός.

Η δημοτική Αρχή Ζορμπά πάντως φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει σταθερά, με σχέδιο και προοπτική. Κρατώντας ψηλά το status και αντιμετωπίζοντας ψύχραιμα και με ανοικτό πνεύμα συνεργασίας τις δύσκολες καταστάσεις.  Απ’ ότι φαίνεται ήρθε για να μείνει.