Στην έναρξη των εργασιών της 22ης Τριμηνιαίας Συνάντησης του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Αμαρουσίου η 22η Συνάντηση Εργασίας των Υγιών Πόλεων του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου παρουσία περισσότερων από 90 εκπροσώπων των Δήμων-μελών. Τις εργασίες της συνάντησης που φιλοξενήθηκε στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, χαιρέτισε ο Δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου, εστιάζοντας στη σημασία της δικτύωσης, στον τομέα της Υγείας με επίκεντρο τις εκστρατείες πρόληψης.

Βασική ενότητα αποτέλεσε η ενημέρωση από την κ. Παπαθανασοπούλου, Συντονίστρια Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.),  για το Πρόγραμμα Υγιείς Πόλεις του Π.Ο.Υ στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, και συγκεκριμένα έγινε σύντομη ανασκόπηση και ανάλυση πολιτικής και προτεραιοτήτων του Π.Ο.Υ. για την 7η Φάση.

Την έναρξη των εργασιών χαιρέτισε και ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ο οποίος δήλωσε: «Η Πολιτική των Υγιών Πόλεων για την νέα περίοδο,(2019-2024),  εξακολουθεί να στηρίζεται στην Προαγωγή της Υγείας, την Ισότητα και την Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής. Οι Υγιείς Πόλεις θεωρούνται οι κύριοι φορείς υλοποίησης των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και της Ατζέντα για την ΥΓΕΙΑ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μέσα σε αυτόν τον μεταβαλλόμενο κόσμο, οι Υγιείς Πόλεις του ΠΟΥ , επιφορτίζονται να είναι οι φορείς της αλλαγής και χαρακτηρίζονται ως «Ναυαρχίδες» στον αγώνα και την καινούργια προσπάθεια για μια καλύτερη Υγεία. Στον αγώνα για την Υγεία δεν περισσεύει κανείς. Είναι το μεγαλύτερο αγαθό στην ζωή των ανθρώπων και δεν είναι αρκετό πια μόνο να την διαφυλάττουμε. Πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να δημιουργούμε τις συνθήκες εκείνες που θα την προάγουν. Δικαιούμαστε όλοι ένα καλύτερο και υγιέστερο παρόν και μέλλον και σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Θέλω να πιστεύω, ότι θα συνεχίσουμε αυτήν την δυναμική πορεία και την επόμενη τετραετία, ήδη είμαστε 227 Δήμοι μέλη, και ότι σύντομα θα καλωσορίσουμε και τις πρώτες Περιφέρειες με πρώτη και καλύτερη την Περιφέρεια Αττικής».

Αναφερόμενος ο κ. Αμπατζόγλου, στη δυναμική του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, ενός δικτύου που φέρει την πιστοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και στο οποίο ο Δήμος Αμαρουσίου είναι από τα ιδρυτικά μέλη, επικεντρώθηκε στον ρόλο που η τοπική αυτοδιοίκηση, ως ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη, δύναται να διαδραματίσει σε θέματα προστασίας της υγείας και βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των πολιτών, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία και δυνατότητα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

«Ως Δημοτική Αρχή έχουμε ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων μας τη διασφάλιση της δημόσιας Υγείας και πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης με επίκεντρο την Υγεία. Αποδεδειγμένα η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες και δράσεις να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόληψη και στην προστασία της Υγείας των πολιτών.

Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία της δικτύωσης με επίκεντρο ενημερωτικές δράσεις και εκστρατείες, θα δώσουμε έμφαση στην προώθηση υγιών συμπεριφορών, πολιτικών πρόληψης που επιτρέπουν την έγκαιρη αναγνώριση των απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων και την καταπολέμηση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, που επηρεάζουν αρνητικά την Υγεία. Θέτοντας και προσωπικά στην υπηρεσία του πολίτη την επιστημονική μου ιδιότητα αλλά και την εμπειρία μου στον χώρο της Υγείας μέσα από διάφορες επιτελικές θέσεις και φυσικά ως Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου, θα δρομολογήσουμε ενέργειες με στόχο να κάνουμε την πρόληψη πράξη και τρόπο ζωής σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας».

Μεταξύ των πάρα πολλών παρευρισκομένων το παρόν στην 22η Τριμηνιαία συνάντηση του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ έδωσαν η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αττικής κ. Λουκία Κεφαλογιάννη, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλης Ζορμπάς, ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Κύπρου, κ. Μιχάλης Παυλίδης, ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, κ. Ιωάννης Αργυρός, η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης “ΑΡΓΩ”, κ. Πίσπα Γεωργία, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των φορέων μελών του Δικτύου και πολίτες.