Επίσκεψη από το Saint Brieuc: Merci, Merci, Merci!

Το Δημαρχείο Αγίας Παρασκευής επισκέφθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεία από την αδελφοποιημένη πόλη Saint Brieuc της Γαλλίας. Πέντε εκπρόσωποι της γαλλικής Επιτροπής Αδελφοποίησης συνόδευσαν 13 εργαζόμενους νέους με ειδικές ικανότητες στη χώρα μας.

Υπεύθυνη για τις προκαταρκτικές συνεννοήσεις μεταξύ των δύο πλευρών ήταν η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αδελφοποίησης Άννα Στεργίου, η οποία θα συνόδευε την αποστολή καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της στην Ελλάδα.

Ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς  υποδέχθηκε εγκάρδια τους Γάλλους επισκέπτες στο γραφείου του την Παρασκευή το μεσημέρι, και αφού τους καλωσόρισε τους ευχαρίστησε θερμά για την επίσκεψή τους στην πόλη μας. Υπογράμμισε ότι οι κοινωνίες οφείλουν να αντιμετωπίζουν τις ομάδες με ειδικές ικανότητες με ευαισθησία και υπευθυνότητα. «Έχω επισκεφθεί το Saint Brieuc τέσσερις φορές και γνωρίζω πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η συγκεκριμένη δομή στον Δήμο σας», επισήμανε. Στη συνέχεια έκανε αναφορά στην αντίστοιχη δομή του Δήμου μας, τα μέλη της οποίας η γαλλική αντιπροσωπεία θα είχε την ευκαιρία να συναντήσει το απόγευμα της ίδιας μέρας. Υποσχέθηκε δε ότι στο μέλλον θα επιδιώξει τα μέλη της δομής της Αγίας Παρασκευής να επισκεφθούν την πόλη τους.

Ακολούθως, ο Δήμαρχος έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στους μακρόχρονους στενούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν τις δύο χώρες, φέροντας ως παράδειγμα τη βοήθεια της Γαλλίας στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827, τη συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας κατά του φασισμού την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την περίοδο όπου ηγέτες των δύο χωρών ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τη θετική στάση της Γαλλίας προς στη χώρα μας τα τελευταία δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος ευχήθηκε στους νέους της γαλλικής αντιπροσωπείας «το καλύτερο για τη ζωή τους και καλή διαμονή σε μια χώρα, η οποία από πλευράς πολιτισμού έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη».

Ο επικεφαλής της γαλλικής αντιπροσωπείας, απαντώντας στον χαιρετισμό του Δημάρχου, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη θερμή υποδοχή που έτυχαν, λέγοντας ότι «μετά από ένα πολύ κουραστικό ταξίδι μάς υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο μια αγκαλιά από τριαντάφυλλα που κρατούσε η Άννα (Στεργίου), η οποία μοίρασε σε όλους μας από ένα». Απευθυνόμενος στον Δήμαρχο αναφέρθηκε στην οκταετή γνωριμία τους, τόνισε την ιδιαίτερη ευαισθησία που διαθέτει ως άνθρωπος και υπογράμμισε το ζωηρό ενδιαφέρον του σε θέματα που αφορούν την αδελφοποίηση των δύο πόλεων. Ισχυρίστηκε ότι «μπορεί αυτή τη στιγμή η οικονομική κατάσταση της Γαλλίας να είναι λίγο καλύτερη από της Ελλάδας, αλλά ο πολιτισμός σας είναι ακαταμάχητος». Υποσχέθηκε ότι «θα κάνουμε το παν για να συνεχιστεί η συνεργασία με το Δήμο σας», ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και έκλεισε λέγοντας με έμφαση «Merci, merci, merci».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Νίκος Κωβαίος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αδελφοποίησης Μιχάλης Γρηγοριάδης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γρηγοριάδης απευθυνόμενος προς τη Γαλλική αποστολή δήλωσε: “Χαίρομαι πάρα πολύ που σας γνωρίζω, με τη βοήθεια όλων της Επιτροπής και ιδιαιτέρως της κ. Στεργίου, δεσμεύομαι να σας κάνουμε προτάσεις που θα βοηθήσουν την πόλη σας και ειδικότερα θα αφορούν ευαίσθητες ομάδες, πολιτιστικά και εθνικά θέματα.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, επίσης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Σάρκουλας, η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Ελένη Δάβαρη, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αδελφοποίησης Άννα Στεργίου, η οποία είχε αναλάβει και τη μετάφραση και από την Υπηρεσία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου η διευθύντρια Αντωνία Γκίνη και οι κυρίες Ευλαμπία Κανέλλου, Γεωργία Ξενούλη και Αιμιλία Καφατάκη.

Μετά τα δώρα που αντάλλαξαν οι δύο πλευρές, η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ένα μικρό κέρασμα που είχαν επιμεληθεί ιδιαιτέρως οι κυρίες του γραφείου Δημάρχου, Μαριλένα Παπαδοπούλου και Ισμήνη Στάμου.