Το μήλον της Έριδος στο Δ.Σ. – Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει;

Photo: livescalendar

Γράφει η Λένα Μαρκή

Πρωταγωνιστής της χθεσινής (16/10/2019) συνεδρίασης του Δ.Σ. βρέθηκε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Τίμος Κωστόπουλος. Όπως ήδη αναφέρθηκε και σε προηγούμενο άρθρο μετά από έντονο διαξιφισμό μεταξύ Δημάρχου Βασίλη Ζορμπά και Γιώργου Οικονόμου, ο κ. Κωστόπουλος βρέθηκε προτεινόμενος για την Αντιδημαρχία Οικονομικών, μια θέση γνώριμη για εκείνον.

Εν ολίγοις, ο κ. Οικονόμου κατηγορώντας τον Δήμαρχο για κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος φαίνεται να έπεσε ο ίδιος στην «παγίδα» που έστηνε. Μπορεί πράγματι να υπήρξε αριστούχος μαθητής με πολλές περγαμηνές στον εργασιακό του χώρο, όμως στην πολιτική παραμένει αρχάριος. Έτσι βρέθηκε να δέχεται δημόσια πρόταση από τον Δήμαρχο να επιτρέψει, εφαρμόζοντας το νόμο, στον δημοτικό του σύμβουλο κ. Κωστόπουλο να αναλάβει την Αντιδημαρχία Οικονομικών. Μια πρόταση συνεργασίας, για την οποία κόπτεται τόσο καιρό και μια πρόταση με την οποία θα μπορούσε να σιγουρέψει την ορθολογική λειτουργία του Δήμου έχοντας τη δυνατότητα άμεσου ελέγχου.

Τα κύρια σημεία της πρότασης:

Ήταν ηλίου φαεινότερον ότι ο Βασίλης Ζορμπάς ήθελε τον Τίμο Κωστόπουλο στην ομάδα του εδώ και καιρό. Και μάλιστα ο ίδιος ο κ. Οικονόμου είχε παραδεχτεί στο Δ.Σ. ότι είχε γίνει πρόταση απευθείας στον κ. Κωστόπουλο. Περίμενε όμως την κατάλληλη στιγμή για να κινηθεί. Δραστηριοποιείται στους χώρους της πολιτικής από νεαρή ηλικία και γνωρίζει καλά πως λειτουργεί το σύστημα. Αυτό τον κάνει πολύ δύσκολο αντίπαλο. Συν το ότι αυτή τη φορά ήταν αποφασισμένος να κρατήσει την ψυχραιμία του, όσες προσπάθειες κι αν έκαναν οι πολιτικοί του αντίπαλοι για να τον προκαλέσουν. Απόδειξη ότι στον χαρακτηρισμό προς αυτόν  από τον κ. Οικονόμου ως «πολιτικού απατεώνα» αντί να «ανάψει» είπε και ευχαριστώ. Σίγουρος για τον εαυτό του, έχοντας αποδείξει από την προηγούμενη θητεία του την τιμιότητά του, μην έχοντας κανείς να του προσάψει κάτι το αντίθετο, είναι πλέον ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Ο κ. Οικονόμου από την άλλη έχει τα εξής μειονεκτήματα. Αρχικά την πολιτική του απειρία και κατά δεύτερον ότι έχει στους κόλπους της παράταξής του ανθρώπους που αποτελούσαν στελέχη της Διοίκησης Ζορμπά. Ο Τίμος Κωστόπουλος, η Μίνα Μουχτούρη και ο Μανώλης Κωνσταντακόπουλος υπήρξαν αντιδήμαρχοι του Βασίλη Ζορμπά. Μπορούν να μιλήσουν για τον τρόπο δράσης του. Βέβαια ως παλιοί αυτοδιοικητικοί θα μπορούσαν να τον συγκρατήσουν ώστε να μην βγει εκτεθειμένος, αλλά προφανώς δεν το έπραξαν ή δεν τους άκουσε. Αυτή τη στιγμή ο κ. Οικονόμου προσέφερε ένα σημαντικό δώρο στο Δήμαρχο: μία ακόμη ψήφο και έναν αξιόπιστο συνεργάτη, αποδυναμώνοντας ο ίδιος την παράταξή του. Θα μπορούσε άνετα να αποφύγει αυτή την κατάσταση χρησιμοποιώντας τον χρόνο υπέρ του. Οι παλιοί λένε πως ο θυμός είναι κακός σύμβουλος. Θα μπορούσε να είχε αποφύγει τη σκληρή ανακοίνωση της διαγραφής που αφήνει αιχμές για την εντιμότητα του κ. Κωστόπουλου.

Στον Τίμο Κωστόπουλο από την άλλη δεν μπορεί να καταμετρηθεί ανεντιμότητα, αφού ναι μεν υπήρξε θετικός προς την πρόταση, αλλά ζήτησε δημοσίως την έγκριση του επικεφαλής του. Όλα νόμιμα και ηθικά. Ούτε ποτέ απέκρυψε οτιδήποτε σχετικό από τον επικεφαλής του, όπως διαβεβαιώνει στο κείμενο της διαγραφής και ο ίδιος ο κ. Οικονόμου. Ήταν ξεκάθαρος για την πρόταση που του είχε γίνει και αν ήθελε θα είχε φύγει από τότε. Στην ουσία «σπρώχτηκε» προς τον κ. Ζορμπά … Το ποιόν του κ. Κωστόπουλου είναι γνωστό από παλιά. Είναι γνωστό το πόσο βοήθησε στη δημιουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, πόσο αθόρυβα εργάστηκε ως Αντιδήμαρχος και πως κατάφερε να φέρει τον Δήμο σε πλεονασματικό ισολογισμό. Προέρχεται από μια οικογένεια με αρχές, με πατέρα τον Αλέξανδρο Κωστόπουλο που αποτελεί δύναμη στους οικονομικούς και επιχειρηματικούς κύκλους. Το ποιος θα ζημιωθεί από αυτό το πολιτικό διαζύγιο θα φανεί στο μέλλον.

Κατά τα λοιπά …

Είθισται ατύπως σε κάθε νέα διοίκηση, δημοτική Αρχή, κυβέρνηση μετά την ανάληψη της θέσης να δίνεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα χάριτος, συνήθως από έξι μήνες και άνω, ώστε να σταθεί στα πόδια της και να αρχίσει να αναδεικνύει τις δυνατότητες και τις ικανότητες της. Στην περίπτωση της νέας Διοίκησης Ζορμπά άμεσα ξεκίνησε ένας πολιτικός πόλεμος ψάχνοντας να τον χρεώσουν οτιδήποτε, ακόμα κι αν εκτελεί αποφάσεις που λήφθηκαν επί της προηγούμενης διοικήσεως. Αυτό δείχνει συνήθως δύο πράγματα, είτε εμπάθεια, είτε μεγάλη πίστη στις ικανότητες του/της «στοχευμένου/ης» ατόμου/ομάδας, οπότε και οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες.

Όσον αφορά τον κ. Σταθόπουλο, φαίνεται ότι θα του πάρει λίγο περισσότερο χρόνο να συνηθίσει την νέα πραγματικότητα. Πλέον στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου βρίσκεται με την ιδιότητα του επικεφαλής εκλεγμένης αντιπολιτευτικής δημοτικής παράταξης και όχι του δημάρχου. Υπήρξαν και άλλοι πρώην δήμαρχοι στην αντιπολίτευση (Γιαννακόπουλος, Ζορμπάς), αλλά δεν ήταν ποτέ βασιλικότεροι του βασιλέως. Θα πρέπει να αντιληφθεί κάποτε α) ότι η ανώτερη Αρχή στο Δ.Σ. είναι ο/η πρόεδρος και β) ότι το σεβασμό δεν τον απαιτείς, τον κερδίζεις με τις πράξεις σου.

Γιατί όπως ανέφερε και ο κ. Ζόμπολας φτάνουν 40 ημέρες για να χάσει κανείς το σεβασμό του προς τους παλαιότερους δημοτικούς συμβούλους.

Σαφώς ο κ. Μυλωνάκης έχει δίκιο πως οι κομματικές διαφορές που θέτει ο κ. Οικονόμου με τον κ. Ζορμπά δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες, ούτε αφορούν τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους. Απευθυνόμενος προς την κ. Καψοκεφάλου σχετικά με τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου και των ζητημάτων διαδικαστικού χαρακτήρα, πρότεινε ο κανονισμός λειτουργίας του Δ.Σ. να αλλαχθεί και να εναρμονιστεί στο παρόν και να πάψει αυτό να λειτουργεί με κανονισμό που υπάρχει από το 2008. Αυτό, όπως ανέφερε, θα διευκολύνει και το δικό της έργο.

Είναι γεγονός πως η πρόεδρος κ. Καψοκεφάλου παρότι τις περισσότερες φορές καταφέρνει να επιβληθεί, ορισμένες στιγμές φαίνεται να χάνει την μπάλα, γεγονός που μπερδεύει και τους υπόλοιπους. Είναι δεδομένο ότι ο Δήμαρχος μιλάει τελευταίος, γεγονός που δεν έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση. Οφείλει να γνωρίζει την αξία και τη δύναμη της θέσης της και να μην πτοείται από τον υποτιμητικό ενίοτε τρόπο του κ. Σταθόπουλου, ούτε να επιτρέπει άσκοπες συζητήσεις.

Το ποιος ψήφισε ή όχι την αναμόρφωση και για ποιους λόγους είναι ένα ακόμη σημείο που αποδεικνύει τι είναι σημαντικό για τον καθένα. Το ότι ο κ. Σταθόπουλος δεν ψήφισε τον δικό του προϋπολογισμό σαφώς ξεπερνάει κάθε σχολιασμό. Το ότι ο κ. Οικονόμου έγινε όψιμος τιμητής των οικονομικών των πολιτών είναι άξιο απορίας, όταν τα χρόνια προ των εκλογών του Μαΐου*, με εξαίρεση την προεδρία στο Δ.Σ. της ΚΑΠ, δεν συμμετείχε ούτε έπαιρνε δημόσια θέση στα δημοτικά πράγματα. Που ήταν άραγε κατά την χρονική περίοδο των Διοικήσεων του αειμνήστου Κώτση, του Γιαννακόπουλου, του Σιδέρη, στην α΄ θητεία Ζορμπά και στην 5ετία Σταθόπουλου;

Μάλλον κάποιοι άρχισαν στραβά και δεν σκέφτονται ότι έχουν μακρύ δρόμο μπροστά τους. Η μεταφορά προσωπικών αντιπαλοτήτων στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. περισσότερο βλάπτει παρά ωφελεί. Το τι έγινε παρασκηνιακά στο διάστημα των εκλογών του Μαΐου καλό θα ήταν να μείνει εκεί και να προχωρήσουμε στο μέλλον κατά τα λεγόμενα και του κ. Μυλωνάκη. Από κει και πέρα ο καθείς αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

*(Ο συνδυασμός “Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή” δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2018)