Η αλήθεια για τα διαμερίσματα Πρίγγουρη και τα κλειδιά που πηγαινοέρχονται (VD)

Photo: etsy.com

Γράφει η Λένα Μαρκή

Αναμφισβήτητα στο Δήμο Αγίας Παρασκευής κάποια στιγμή και δη άμεσα πρέπει να γίνει ένα ξεκαθάρισμα. Ξεκαθάρισμα σε πεδίο ιδιοκτησιών, κληροδοτημάτων, αλλά και ατόμων. Πρέπει να εξαλειφθούν οι παλιές νοοτροπίες και πλέον να λειτουργήσει με πραγματική διαφάνεια.

Το συμπέρασμα αυτό έγινε εντονότερο μετά τη χθεσινή (13/11/2019) πολύωρη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με την κληρονομιά που άφησε στο δήμο ο αείμνηστος Πρίγγουρης. Έμφαση δόθηκε στα δύο από τα διαμερίσματα του κληροδοτήματος όπου, όπως αποκαλύφθηκε κατοικούν οικογένειες μετά από απόφαση μεμονωμένων ατόμων και χωρίς να το γνωρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Το γεγονός αυτό οδήγησε το Δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά να ρωτήσει τον προκάτοχό του, με ποια διαδικασία αποφασίστηκε η παραχώρηση των διαμερισμάτων, χωρίς πριν να ερευνηθεί μέσω της Κοινωνικής υπηρεσίας, εάν υπάρχουν στο δήμο οικογένειες με μεγαλύτερη ανάγκη στέγασης και χωρίς να έχει ληφθεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Όσο προχωρούσε η συζήτηση ξεδιπλώνονταν και η αληθινή ιστορία.

Το χρονικό

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Βασίλη Σάρκουλα, τον καθ’ ύλην αρμόδιο για την ακίνητη περιουσία του δήμου, για τις Υπηρεσίες του Δήμου τα εν λόγω διαμερίσματα ήταν κενά. Το αυτό βεβαίωνε και η Κοινωνική Υπηρεσία. Η αναστάτωση άρχισε όταν άρχισαν να καταφθάνουν λογαριασμοί από ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ  με ποσά που δεν δικαιολογούταν. Μάλιστα υπήρξε πρόστιμο από την ΕΥΔΑΠ γιατί όπως ανέφερε γινόταν λαθραία υδροληψία. Αποτέλεσμα ο υδραυλικός του δήμου έκοψε το νερό και ξεκίνησε η έρευνα. Το ποσό χρέωσης της ΕΥΔΑΠ (1/8/2019) ανέρχεται στις 3.464,42€ και για την περίοδο από 19/10/2018 έως 6/6/2019 καταναλώθηκαν 1.500 κ.μ. νερό!!!

Όπως δήλωσε ο κ. Σάρκουλας εκείνος το έμαθε όταν τον επισκέφτηκαν μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων, από τους οποίους ενημερώθηκε ότι ο τέως Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος τους είχε δώσει τα κλειδιά των διαμερισμάτων, εκείνοι τα έβαψαν και τα επίπλωσαν και εγκατέστησαν τις οικογένειες. Όλα αυτά εις γνώσιν του κ. Σταθόπουλου και όπως απεκαλύφθη, όχι μόνο. Για την παραχώρηση των διαμερισμάτων αυτών δεν υπήρξε καμία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, γιατί δεν προσήλθε ποτέ ως θέμα.

Μάλιστα μία κυρία που κατοικούσε για ένα διάστημα εκεί μετέφερε τον λογαριασμό της ΔΕΗ στο όνομά της, όμως στη συνέχεια δεν μπορούσε να τον επιστρέψει και εξακολουθεί να χρεώνεται η ίδια.

Κατόπιν αυτών δικαίως ο κ. Σάρκουλας έθεσε τα εξής ερωτήματα προς τον  κ. Σταθόπουλο:

  • Ποιος διακινεί τα κλειδιά;
  • Πόσοι έχουν περάσει από τα διαμερίσματα;
  • Για πόσο καιρό είχε αποφασίσει ότι θα μείνουν εκεί;
  • Που θα επιστρέψουν τα κλειδιά;
  • Ποιος υπέγραψε τα έγγραφα για να μεταφερθεί ο λογαριασμός της ΔΕΗ στο όνομα της κυρίας;
  • Ποιος κατοικεί τελικά στα διαμερίσματα;
  • Είναι δημότες;

Και κατέληξε πως «τα διαμερίσματα τα διαχειρίστηκε ο κ. Σταθόπουλος και η Ανοιχτή Συνέλευση και όχι ο Δήμος».

Τέλος ρώτησε τον προκάτοχό του, κ. Δημήτρη Κονταξή, αν γνώριζε. Και εκείνος παραδέχτηκε, ότι ήταν γνώστης και μάλιστα προσπάθησε να μεσολαβήσει στο θέμα της ΔΕΗ, αλλά απαιτούταν υπογραφές από τους ιδιοκτήτες, δηλαδή το Δήμο και τους κληρονόμους, οι οποίοι (οι κληρονόμοι) αρνούνται να υπογράψουν οτιδήποτε.

Το καθεστώς ιδιοκτησίας

Ήδη από τη Δημαρχία του Βασίλη Γιαννακόπουλου οι κληρονόμοι του Πρίγγουρη φέρονται ως δικαιούχοι του 25% της περιουσίας που εδωρήθη στο Δήμο. Τον Απρίλιο του 2019 με απόφαση του Δ.Σ., την οποία καταψήφισε ο νυν Δήμαρχος, τους παραχωρήθηκαν τρία από τα διαμερίσματα (συμπεριλαμβάνονται τα εν λόγω δύο) και αναμένεται η υπογραφή των συμβολαίων. Όμως ο κ. Ζορμπάς δήλωσε, ότι θα προσφύγει στις δικαστικές αίθουσες γιατί κατ’ αυτόν ιδιοκτήτης είναι μόνο ο Δήμος. Όπως και να έχει η απόφαση του Απριλίου αναφέρει, ότι «ο Δήμος οφείλει να μεριμνήσει για τους ωφελούμενους των διαμερισμάτων». Σχετικά με αυτό ο κ. Κονταξής είπε, ότι είχε γίνει μια προσωρινή συμφωνία, ώστε για ένα εύλογο διάστημα να παραμείνουν οι ένοικοι και να αποφασιστεί μετά αν θα τα μισθώσει ο Δήμος ή θα βρει άλλους χώρους στέγασης. Η ουσία είναι όμως ότι το «μπαλάκι» το άφησε για την επόμενη δημοτική Αρχή.

Υπάρχει επίσης ένα τρίτο διαμέρισμα στο οποίο επί της πρώτης θητείας του Βασίλη Ζορμπά αποφασίστηκε από το Δ.Σ. να στεγαστεί μια οικογένεια έναντι του ποσού των 20€ μηνιαίως, ποσό που αργότερα διαγράφηκε από τις οφειλές.

Η συζήτηση

Είναι γεγονός ότι η δημοτική Αρχή εξέθεσε ανεπανάληπτα τον κ. Σταθόπουλο με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν. Στοιχεία που δεν αμφισβητήθηκαν από κανέναν. Ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος δικαιολογήθηκε πως ότι έπραξε, το έκανε για κοινωνικούς λόγους, πως δεν του ζήτησε κανείς άλλος να μείνει στα διαμερίσματα και ανέλαβε ο ίδιος την αποπληρωμή των περίπου 4.000€ της ΕΥΔΑΠ. Θέλοντας να στρέψει τα βέλη προς τον κ. Ζορμπά παρουσίασε έγγραφο της Νομικής Υπηρεσίας από το 2015, σύμφωνα με το οποίο τα διαμερίσματα δεν μπορούν να παραχωρηθούν, αλλά μόνο να μισθωθούν. Προφανώς αυτό εξηγεί για ποιο λόγο εκείνος δεν έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και αποφάσισε να κινηθεί αυτόνομα και ουσιαστικά μη σύννομα.

Η ουσία όμως είναι, ότι ο Δήμαρχος είχε απόφαση του Δ.Σ. το 2014 και μάλιστα για να είναι καθόλα νόμιμος όρισε το συμβολικό ποσό των 20 €/μηνιαίως, ενώ η γνωμοδότηση της Ν.Υ. εξεδόθη το 2015. Αντίθετα η Διοίκηση Σταθόπουλου ενώ γνώριζε από το 2015 τη νομιμότητα, όχι μόνο δεν απομάκρυνε τον ήδη κατοικούντα στο 3ο διαμέρισμα, αλλά στέγασε παράνομα οικογένειες και στα υπόλοιπα δύο!

Όπως είπε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Ζόμπολας, ακούγονται παραβάσεις της νομιμότητας, αλλά δεν ακούγεται τίποτα για διενέργεια Ε.Δ.Ε. για να αποδοθούν ευθύνες και να δούμε ακριβώς τι έχει συμβεί.

Ο κ. Γιώργος Οικονόμου (Νέα Αρχή) μίλησε για νομιμότητα που έχει καταλυθεί. Συμπλήρωσε πως ως δήμος δεν είμαστε ανάλγητοι και πως υπάρχουν τρόποι να βοηθηθούν οι ευπαθείς ομάδες πολιτών, αναφέροντας τον φιλανθρωπικό αγώνα που είχε δώσει η ΚΑΠ επί προεδρίας του.

Ο επικεφαλής των «Αλλάζουμε», κ. Γιάννης Μυλωνάκης, τόνισε ότι «πρέπει να απολογηθούμε σε 80.000 κατοίκους» και αναρωτήθηκε «τι κάνουμε με την περιουσία του Δήμου;». Όπως είπε, πρέπει να μπουν κανόνες. Ο Δήμος πρέπει να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο και να παρθούν πρωτοβουλίες με μια νόμιμη διαδικασία. Με όλα αυτά που ακούγονται, δηλαδή, ότι υπάρχουν διαμερίσματα που δίνονται δωρεάν, υπάρχουν άστεγοι που τον καλούν στο τηλέφωνο και ζητάνε στέγη. Αξιοσημείωτη η παρατήρησή του προς τον κ. Σταθόπουλο ότι ανέλαβε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. να εξοφλήσει το ποσό της ΕΥΔΑΠ, ενώ θα μπορούσε να το έχει κάνει από πριν χωρίς να το δημοσιοποιήσει.

Ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης της Λαϊκής Συσπείρωσης, υπενθύμισε, ότι υπάρχει και διαμέρισμα που παραχωρείται άνευ αντιτίμου στην Υπηρεσία του Επιτρόπου. Θα έπρεπε είτε να καταβάλει ενοίκιο είτε να το παραδώσει. Σημείωσε δε, ότι ο Δήμος συμβολικά συμβάλει στο πρόβλημα της στέγης και συμβολικά να οριστεί πως θα διαμένουν μέσα οικογένειες που έχουν ανάγκη. Αναφέρθηκε επίσης στο κτίσμα στον Ι.Ν. προφήτη Ηλία που δόθηκε στην ναό με την υπόσχεση των ιερέων ότι θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της γειτονιάς και τώρα υπάρχει πινακίδα ότι πωλείται. Θα μπορούσαν εκεί να στεγαστούν οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Παρά το αίτημα να ληφθεί απόφαση, ο κ. Κώστας Κρητικίδης, τόνισε ότι «δεν μπορεί να παρθεί σύννομη απόφαση». Η ουσία είναι η διαχείριση της περιουσίας του δήμου και πως πρέπει να προχωρήσει το θέμα της διανομής του κληροδοτήματος για να μην μπει ο δήμος σε δικαστικές περιπέτειες. Ο Δήμος, συμπλήρωσε, μπορεί να βοηθήσει μόνο μέσα από την Κοινωνική Υπηρεσία.

Επί της ουσίας

Ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς ενημέρωσε, ότι μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας θα ελεγχθούν οι τωρινοί ένοικοι και θα ερευνηθεί αν υπάρχουν σε ολόκληρο το δήμο άλλες οικογένειες-άτομα που έχουν την ίδια ανάγκη, ίσως και μεγαλύτερη. Κατόπιν θα τηρηθούν τα ήδη υπάρχοντα κριτήρια, όπως και στις υπόλοιπες δομές (κοινωνικό παντοπωλείο, κλπ), που σημειωτέων δημιουργήθηκαν επί δικής του θητείας. Ουσιαστικά αποτελεί την αναμενόμενη λογική ενέργεια επί της παρούσης.

Αυτό που καταλάβαμε από την όλη συζήτηση είναι πως ο τέως Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος, ο τ. Αντιδήμαρχος κ. Κονταξής και η Ανοιχτή Συνέλευση γνώριζαν και ενεργούσαν πάνω σε περιουσία του Δήμου, χωρίς να γνωρίζει ο Δήμος! Κινούνταν στο όνομα της κοινωνικής πολιτικής, ακολουθώντας μη σύννομες διαδρομές. Για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του κ. Σάρκουλα: «μια προσωπική πολιτική του κ. Σταθόπουλου με την Ανοιχτή Συνέλευση». Όπως εξάλλου είπε, τα κλειδιά του Δήμου δεν μπορεί να διακινούνται έτσι. Δεν μπορεί να γίνει κοινωνική πολιτική χωρίς κανόνες κοινούς για όλους και τους κανόνες αυτούς δεν τους βάζει ο δήμαρχος. Ο δήμαρχος προτείνει και το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει.

Συμπερασματικά, η κοινωνική πολιτική και βοήθεια ενός δήμου προς τους πολίτες δεν είναι μόνιμη. Οφείλει να βοηθά τους έχοντες ανάγκη για ορισμένο χρονικό διάστημα, έως ότου ορθοποδήσουν. Η κοινωνική πολιτική δεν αποτελεί τυχαίο ατομικό έργο, υπάρχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες που φροντίζουν για ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση. Είναι σαφές ότι οι ενέργειες κατά το δοκούν δεν επιβραβεύονται και ο σκοπός τελικά δεν αγιάζει τα μέσα.

Τα κληροδοτήματα Πρίγγουρη αποτελούν ένα ακόμη μελανό σημείο του Δήμου, ο οποίος έως τώρα έδειξε αδυναμία στην ουσιαστική διαχείριση της περιουσίας του. Κάποια στιγμή απαιτείται να δοθούν σοβαρές σύννομες λύσεις.

Θα διαφωνήσω με την κ. Αλεφαντή (Φυσάει κόντρα) ότι οι υπηρεσίες του δήμου υπολειτουργούν. Λειτουργούν άρτια, δεν είναι δυνατόν όμως να μαντεύουν πράξεις που γίνονται εν αγνοία τους. Θέση της υπήρξε ότι ο δήμος πρέπει να πληρώνει το ρεύμα και το νερό των οικογενειών αυτών και να παραμείνουν ως έχουν.

Ειλικρινά δεν περιμέναμε να δοθούν συγχαρητήρια στον κ. Σταθόπουλο, όπως έκανε η κ. Μουχτούρη, επειδή εκείνος ανέλαβε την εξόφληση της ΕΥΔΑΠ, τη στιγμή που έχει κινηθεί μη σύννομα. Τελικά η Νέα Αρχή στηρίζει ή όχι τον κ. Σταθόπουλο; Δε γίνεται ο επικεφαλής να μιλά για «κατάλυση της νομιμότητας» που συμπεριλαμβάνει και τον κ. Σταθόπουλο και ο ειδικός αγορητής να δίνει συγχαρητήρια. Ας τα ξεμπερδέψουν κάποια στιγμή.

Αυτή η συνεδρίαση του Δ.Σ. αποτέλεσε ένα ακόμη «Βατερλώ» για τον κ. Σταθόπουλο. Ο οποίος φαίνεται ότι, μετά από τόσα χρόνια συμμετοχής στα δημοτικά πράγματα, δεν κατάφερε ποτέ να διαχωρίσει  τον ατομικό τρόπο σκέψης-δράσης από αυτόν του δημόσιου λειτουργού. Παρά τις προσπάθειες που έκανε μαζί με στελέχη του να κατηγορήσουν το Δήμαρχο, δεν τα κατάφεραν. Από την άλλη ο Βασίλης Ζορμπάς παρά τις παραδοχές του, ότι σε κάποια σημεία παλαιότερα ακροβατούσε με την νομιμότητα, κατάφερε να την ακολουθήσει και να βγει κερδισμένος. Κινήθηκε με απόφαση του Δ.Σ. η οποία, κατά τον Βασίλη Σάρκουλα, εφόσον δεν ακυρωθεί επίσημα, ισχύει κανονικά.

Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν. Οι αιρετοί οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι εκλέχθηκαν για να φροντίζουν το συμφέρον ΟΛΩΝ των πολιτών και όχι επιλεκτικά. Εντέλει, κανένας δήμος δεν αποτελεί «μαγαζάκι» κανενός δημάρχου.

Σ.σ. Ακολουθεί το βίντεο της συνεδρίασης που αφορά το κληροδότημα Πρίγγουρη. Η λήψη του βιντέου έγινε από το LocalWeb TV .