Σε ήρεμους τόνους πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Τσακού – Οι υποψηφιότητες για το νέο Δ.Σ.

Η περιοχή του Τσακού στην Αγία Παρασκευή είναι μία από τις περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρά διαχρονικά προβλήματα, αλλά αντιπροσωπεύεται και από έναν δραστήριο και ενεργητικό σύλλογο.

Ο Σύλλογος Κατοίκων Τσακού που ιδρύθηκε το 2003 πραγματικά είναι από τους λίγους που κινητοποιεί, δραστηριοποιεί και συγκεντρώνει τους κατοίκους στην προσπάθεια διεκδίκησης ζητημάτων καθημερινότητας και πολιτισμού.

Ο Σύλλογος Τσακού πραγματοποίησε σήμερα, Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2019, την Γενική Συνέλευσή του παρουσία δημοτικών παραγόντων και μελών. Η συνάντηση έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου δημοτικού σχολείου και συντόνισε ως πρόεδρος της Γ.Σ. ο κ. Ιωάννης Καλογερόπουλος.  Παράλληλα δηλώθηκαν οι υποψηφιότητες και ξεκίνησαν, με το πέρας της Γενικής Συνέλευσης, οι διαδικασίες εκλογής του νέου διοικητικού συμβουλίου. Ο απολογισμός του Δ.Σ. που αναγνώστηκε από την κ. Ιωάννα Κουτσουρά αφορούσε τις δράσεις του Συλλόγου και κινήθηκε στους εξής άξονες: καθημερινότητα των κατοίκων, προστασία του  περιβάλλοντος, ζητήματα παιδείας, προβλήματα διαδημοτικά, πολιτιστικές δραστηριότητες και αλληλεγγύη.

Οι ίδιοι οι κάτοικοι που παραβρέθηκαν έδωσαν περισσότερο βάρος σε θέματα καθημερινότητας, όπως την έλλειψη πεζοδρομίων, την έλλειψη αγωγών ομβρίων που έχει ως αποτέλεσμα να «πνίγονται» όπως περιέγραψαν, την στάθμευση οχημάτων πάνω στα πεζοδρόμια με την επισφάλεια που ενέχει για την σωματική τους ακεραιότητα, κ.α.

Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς

Αναφορά έγινε όμως και στα μεγάλα ζητήματα της συνοικίας. Για το κολυμβητήριο, είπε ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, ότι πρέπει να βρεθεί χρηματοδότηση, διαφορετικά δεν μπορεί να προχωρήσει, ήδη έχουν γίνει σχετικές κρούσεις στην Περιφέρεια. Όσον αφορά το Ο.Τ. 118, ενημέρωσε ότι οι ιδιοκτήτες δεν δέχονται καμία συζήτηση για διαπραγματεύσεις για απευθείας αγορά από το Δήμο. Η δε Νομική Υπηρεσία κατόπιν εντολής του Δημάρχου, αναζητά τη διαδικασία για την νόμιμη επιστροφή των χρημάτων που δόθηκαν για την απαλλοτρίωση και ίσως τότε, υπό την πίεση της επιστροφής κάπου 650.000€, δεχτούν να διαπραγματευτούν όπως επισήμανε ο κ. Ζορμπάς. Για το Ο.Τ. 119, γνωστό ως «Μακρή», δύο τραπεζικοί οργανισμοί φέρονται πρόθυμοι να παραχωρήσουν δάνειο στο Δήμο για την αγορά του. Οι ιδιοκτήτες όμως προτίθενται να κινηθούν δικαστικά. Σχετικά με τα 150.000€ που είχαν δεσμευθεί από την προηγούμενη δημοτική Αρχή για αξιοποίηση του Τσακού, έχουν τεθεί στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020 με στόχο την διαμόρφωση της οδού Ελ. Βενιζέλου κυρίως από την οδό Π. Γρηγορίου Ε΄ έως την οδό Λ. Κατσώνη. Ο κ. Ζορμπάς κάλεσε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα εκλεγεί να συγκεντρώσει τα προβλήματα της περιοχής και σε συνάντηση μαζί του να αναζητηθούν λύσεις. Υπάρχει όμως ένα τεράστιο πρόβλημα για την περιοχή σχετικά με την προσχολική αγωγή. Δεν υπάρχουν χώροι για τη δημιουργία αιθουσών ώστε να χωρέσουν οι μαθητές και ζήτησε και τη συνδρομή των δημοτών προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος (Νίκη των πολιτών) στη συνέχεια υπήρξε σύντομος και μετριοπαθής. Όμως δύο επισημάνσεις στα όσα αναφέρθηκε. Είπε λοιπόν, ότι ως δημοτική Αρχή κατασκεύασαν το ΕΠΑΛ (πρ. Μπαρμπίκα) που ήταν «παρατημένο για 8 χρόνια». Το ΕΠΑΛ αποτελεί έργο πολλών δημάρχων και αγώνων της Ένωσης Συλλόγων Γονέων που έτυχε να ολοκληρωθεί στη θητεία του κ. Σταθόπουλου. Το ότι για 8 χρόνια είχε σταματήσει η κατασκευή (και όχι παρατήθηκε) οφείλεται σε προβλήματα του εργολάβου που είχε αναλάβει την υλοποίηση του έργου. Και δεύτερον, που βρίσκεται το μεμπτό στο ότι η ιδιοκτήτρια του «Μακρή» θα συμμετέχει ως μουσικός στην χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Δήμου; Επειδή υπάρχει μια διαφορά με έναν δημότη, δεν σημαίνει ότι ο δήμος θα πρέπει να του κηρύξει πόλεμο. Έτερον, εκάτερον.

Ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης (Αλλάζουμε, ενεργοί πολίτες) συνεχάρη το απερχόμενο Δ.Σ. για την εθελοντική προσφορά του, αναφέρθηκε στην δημιουργία της παράταξης των «Αλλάζουμε» που στόχο έχει να θέσει τα πράγματα σε μια άλλη διάσταση. Απόφαση της παράταξης είναι στα θετικά της δημοτικής Αρχής να είναι δίπλα της, αλλά θα βρίσκεται απέναντι σε οτιδήποτε διαφωνεί. Σε σχέση με τα προβλήματα που χρονίζουν, ζήτησε από το δήμαρχο να ιεραρχηθούν αυτά και τέλος να συνεργαστούν όλοι για την επίλυσή τους, ώστε να δουν και οι δημότες ποιοι είναι αυτοί που θέλουν το καλό της πόλης.

Από αριστερά: Γιάννης Μυλωνάκης, Ανδρέας Γκιζιώτης, Βασίλης Γιαννακόπουλος

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης (Λαϊκή Συσπείρωση) αφού όπως είπε έχει κουραστεί να ακούει συνεχώς τα ίδια. Στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ακολουθούνται ρυθμοί χελώνας, γιατί οι χρηματοδοτήσεις από το κράτος είναι «ψίχουλα» . Ο σύλλογος είπε είναι αυτός που διεκδικεί και είναι ενάντια σε λύσεις που δεν δίνονται και υπέρ σε λύσεις που απαιτούν οι κάτοικοι, η πόλη, η γειτονιά. Πρόταση του κ. Γκιζιώτης είναι η απόκτηση των περίπου 170 στρεμμάτων του Υπουργείου Γεωργίας στον Υμηττό, που είναι δωρεάν. Να δημιουργηθεί, είπε, ένας πλήρης φάκελος και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συλλόγους, γιατί πρόκειται για ένα παν – Αγιοπαρασκευιώτικο ζήτημα, να γίνει η διεκδίκησή του.

Σύντομο χαιρετισμό έκανε και ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος. Ο κ. Γιαννακόπουλος αναπόλησε την εποχή που δημιουργήθηκε ο σύλλογος, το δικό του ξεκίνημα ως δημοτικός σύμβουλος και μετέπειτα δήμαρχος που εν μέρη οφείλεται σε αυτόν και έκανε αναφορά στον επί σειρά ετών πρώην πρόεδρο Βασίλη Σαββίδη. Στην περιοχή, τόνισε, γίνονται έργα αργά, αλλά σταθερά. Τέλος, προσέφερε τη δική του στήριξη από την θέση του στην Περιφέρεια, ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα.

Το οικονομικό απολογισμό έκανε το μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής κ. Δημήτρης Μωραΐτης. Στοχευμένες υπήρξαν οι παρατηρήσεις του κ. Μωραΐτη, ότι ο καθένας οφείλει να κάνει την αυτοκριτική του πριν αναφερθεί στα προβλήματα που υπάρχουν προς επίλυση. Συμπλήρωσε επίσης ότι στη Γ.Σ. όφειλαν να είναι παρόντες τουλάχιστον το 1/5 των 740 περίπου ψηφοφόρων των προηγούμενων εκλογών του Συλλόγου!

Παρόντες στη Γ.Σ. ήταν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Σάρκουλας, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Τίμος Κωστόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Τερψιχόρη Γκιόκα και Κώστας Κρητικίδης και η πρώην Αντιδήμαρχος Ελευθερία Παπαδοπούλου.

Εντύπωση προκάλεσε η απουσία του κ. Γιώργου Οικονόμου (Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή), μιας και είναι εκείνος που «φωνάζει» για το Ο.Τ. 118 και το πρόβλημα που υπάρχει εκεί και ζημιώνει το δήμο. Γεγονός είναι, ότι δεν τον αντιπροσώπευσε κανείς από την παράταξή του.

Απόντας επίσης ήταν και ο κ. Αλέξανδρος Μουστόγιαννης (Μια γενιά μπροστά).

Στη συνέχεια έγινε μια μίνι παρουσίαση όσων υποψηφίων το επιθυμούσαν και ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία.

Το ψηφοδέλτιο που τα μέλη κλήθηκαν να ρίξουν στην κάλπη είναι το ακόλουθο:

(Θα υπάρξει άμεση ενημέρωση με την εξαγωγή των αποτελεσμάτων)