Και ο Προϋπολογισμός του 2020 εγκρίθηκε και όλοι έμειναν … ευχαριστημένοι (από τη στάση που κράτησαν)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου έλαβε το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του 2020, λαμβάνοντας 11 θετικές ψήφους, 8 ΟΧΙ και 6 λευκά. Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 18 Δεκεμβρίου 2019, η δημοτική Αρχή παρά το disadvantage εξαιτίας της απλής αναλογικής, που έχει μειώσει τα μέλη της συμπολίτευσης, κατάφερε να λάβει την πλειοψηφία των ΝΑΙ.

Από κει και πέρα οι υπόλοιπες παρατάξεις ακολούθησαν την αναμενόμενη διαδρομή.

Ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος (Νίκη των πολιτών), στα χνάρια του οποίου κινείται προς το παρόν η δημοτική Αρχή Ζορμπά αφού έχει θητεία μόλις 3 μηνών, δεν θα μπορούσε να καταψηφίσει τα δικά του έργα και επιλογές, αλλά δεν θα μπορούσε και να αποδεχτεί τις όποιες αλλαγές έγιναν πάνω σε αυτά, οπότε επέλεξε το «Λευκό», θυμίζοντάς μας τις παλιές καλές εποχές.

Κάτι αντίστοιχο έγινε και με τον κ. Γιάννη Μυλωνάκη (Αλλάζουμε). Ο κ. Μυλωνάκης πέρυσι είχε καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό του κ. Σταθόπουλου. Εφόσον στην τοποθέτησή του έκρινε ότι και ο τωρινός προϋπολογισμός ακολουθεί τα ίχνη εκείνου, χρειαζόταν κάποια διαφοροποίηση ώστε να τεθεί θετικά αυτή τη φορά. Πρότεινε έτσι ορισμένες αλλαγές σε κωδικούς, οι οποίες δεν αλλοίωναν τον Προϋπολογισμό, αλλά τοποθετούσαν πιο ορθολογικά κάποια ποσά. Αιτήθηκε να συμπεριληφθούν αυτές οι αλλαγές, ώστε η παράταξή του να ψηφίσει θετικά. Αυτό όμως με τον καινούργιο νόμο* δεν ήταν εφικτό, έτσι παρά τη δέσμευση του Δημάρχου κ. Ζορμπά ότι θα συμπεριληφθούν στην πρώτη αναμόρφωση, η καταψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού του 2020 ήταν μονόδρομος.

Ο κ. Γιώργος Οικονόμου (Νέα Αρχή) και η παράταξή του αποχώρησαν μιλώντας για μη τήρηση νομιμότητας και παρωδία. Υπήρξε παραίνεση από τον Δήμαρχο να παραμείνουν στην αίθουσα, επίσης και από τον κ. Γκόνη, ώστε να ακούσουν τουλάχιστον και τους υπολοίπους συμβούλους, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να τους αλλάξουν την απόφαση, οδηγώντας τον κ. Γκιζιώτη να μιλήσει για «άτακτη υποχώρηση». Ο κ. Οικονόμου όπως αναφέρει και σε δημόσια ανακοίνωσή του προτίθεται να καταγγείλει τον Προϋπολογισμό. Θα μπορούσε όμως να παραμείνει, να καταψηφίσει και να δυσκολέψει τα πράγματα. Πιθανά όμως έτσι να μην εγκρίνονταν ο Προϋπολογισμός και να χρεώνονταν εκείνος το πολιτικό κόστος.

Τόσο ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης (Λαϊκή Συσπείρωση), όσο και η κ. Μελίνα Αλεφαντή (Φυσάει κόντρα) κινήθηκαν σε πολιτικό πλαίσιο. Με τον κ. Γκιζιώτη να λέει προς τους υπόλοιπους συμβούλους πως ψάχνουν όλοι να διαφοροποιηθούν, ενώ αν ήταν στην θέση του κ. Ζορμπά τον ίδιο προϋπολογισμό θα έκαναν κι εκείνοι.

Ο κ. Αλέξανδρος Μουστόγιαννης (Μια γενιά μπροστά) ήταν απών καθ’ όλη τη συνεδρίαση και ούτε καν ανακοινώθηκε ως δικαιολογημένα απόντας από την πρόεδρο του Δ.Σ..

Κατά τη συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού 2020, ακούσαμε τα εξής:

Σταθόπουλος: «περίπου αντιγραφή» του προηγούμενου, «φτωχό και χωρίς ολιστική αντιμετώπιση πρόγραμμα».

Μυλωνάκης: «άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». Ο πρώτος προϋπολογισμός είναι το στίγμα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και αυτός ο προϋπολογισμός δεν το έδωσε. Δεν υπήρξε αναφορά στο τι παρέλαβε η νέα δημοτική Αρχή από την προηγούμενη.

Γκιζιώτης: «συνάδελφοι συζητάτε περί όνου σκιάς». Υπάρχει υποχρηματοδότηση της τάξης του 60% των δήμων, και υποστελέχωση, γεγονός που εξωθεί στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. «Ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι μικροπολιτικός, ούτε να αποχωρούμε».

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος κ. Νίκος Ζόμπολας δήλωσε προσβεβλημένος από την αποχώρηση της παράταξης «Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή» και αναρωτήθηκε ποια είναι η στάση εκείνων που ψηφίζουν λευκό ή αποχωρούν. Θα πρέπει είπε να υπάρχει ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Το όραμα, είπε, θα φανεί την επόμενη χρονιά και τότε θα ασκηθεί αυστηρή κριτική.

Εμείς θα συμφωνήσουμε με τον κ. Κώστα Κρητικίδη, ότι είναι μέγα λάθος η ανάληψη της Διοίκησης του Δήμου την 1η Σεπτέμβρη. Θα πρέπει να επανέλθει στα πρότερα και η δημοτική Αρχή να αναλαμβάνει στην αρχή του έτους. Και αυτό γιατί έχοντας διανύσει τα 2/3 του έτους η προηγούμενη Διοίκηση, απομένουν στην επόμενη λιγότερο από 4 μήνες να συντονίσει το πρόγραμμά της. Ακούστηκε δε πως από τον Ιούνιο που βγήκαν τα αποτελέσματα των εκλογών η Διοίκηση Ζορμπά θα έπρεπε να είναι έτοιμη για να δώσει το στίγμα της. Ούτε αυτό είναι εφικτό αν σκεφτεί κανείς ότι στο διάστημα αυτό δεν κατέχει τα πραγματικά και λεπτομερή στοιχεία που απαιτούνται και δεν γνωρίζει κανείς τι θα βρει όταν αναλάβει θέση.

Επίσης υπάρχει το Νομικό πλαίσιο που υπαγορεύει πως θα πρέπει να «στηθεί» ο προϋπολογισμός και πως θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένος. Υπάρχουν επίσης δεσμεύσεις προερχόμενες από πράξεις της προηγούμενης Διοίκησης που τελέστηκαν στο παρά πέντε. Όπως η υπογραφή για τη συντήρηση της ιστοσελίδας του Δήμου που τέθηκε από τον κ. Σταθόπουλο την τελευταία εργάσιμη μέρα της θητείας του (28/8/2019), σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Αργυρός, η οποία φρενάρει την τωρινή δημοτική Αρχή  που θέλει να την εξελίξει και να την κάνει λειτουργική για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Επί τη ευκαιρία το ποσό των 24.000€ για συντήρηση για 2 έτη, σε όσους γνωρίζουν από ιστοσελίδες και έχοντας εικόνα της υπάρχουσας, φαντάζει εξωφρενικό.

Μην ξεχνάμε και το μνημόνιο του «Ιόλα» που φτάνει το μισό εκατομμύριο /χρόνο και τα χρήματα που απαιτούνται για την μελέτη.

Παρόλα αυτά στα σχέδια του Δημάρχου Βασίλη Ζορμπά είναι η υλοποίηση όσο το δυνατόν πιο άμεσα συγκεκριμένων έργων που λιμνάζουν και που θα αλλάξουν τη διαμόρφωση της πόλης. Από ορισμένες κουβέντες αντιληφθήκαμε ότι στον ορίζοντα υπάρχουν και άλλα πλάνα που πιθανόν να γίνουν γνωστά και δημόσια μέσα στο 2020, τώρα όμως είναι σε φάση «ζυμώσεων».

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ

Αθλητικό Κέντρο στα Πευκάκια: υπάρχει η καινούργια μελέτη του κ. Θεοδωρίδη, η οποία παρουσιάστηκε στη Γ.Γ.Α. και αναμένει έγκριση. Εφόσον εγκριθεί να αναζητηθεί χρηματοδότηση. Υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ των παρατάξεων σχετικά με τη χρήση ΣΔΙΤ ή όχι για την κατασκευή του.

Πάρκο Στ. Κώτσης: χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και ακολουθείται η διαδικασία.

Κολυμβητήριο: ΔΕΝ υπάρχει η χρηματοδότηση που εξήγγειλε τόσες φορές η προηγούμενη δημοτική Αρχή! Παρόλα αυτά στόχος είναι η κατασκευή του.

Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ): θα κατασκευαστεί οπωσδήποτε είπε ο κ. Ζορμπάς. Έχει ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα της Περιφέρειας για 3.000.000€, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη μελέτης, γι’ αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα.

Όμβρια οδού Ειρήνης: εντάχθηκαν ομοίως στην Περιφέρεια.

«Έξυπνη πόλη» ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δημοτική συγκοινωνία, ελεγχόμενη στάθμευση: προετοιμάζονται από τη δημοτική Αρχή και σε 2-3 μήνες θα ανακοινωθούν σχετικά. Ότι ενταχθεί τον επόμενο χρόνο στην μελέτη του ΣΒΑΚ θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους, όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Σάρκουλας. Σε αυτά αναφέρονται σταθμοί ποδηλάτου, έξυπνες θέσεις στάθμευσης, σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, κλπ.

Αυτά και άλλα έργα είναι στα πλάνα υλοποίησης της Διοίκησης Ζορμπά, όπως και ο ναΐσκος στο Κοιμητήριο, η ανανέωση του στόλου Καθαριότητας, ασφαλτοστρώσεις με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, κλπ. Είναι εξάλλου γεγονός ότι ποτέ ένας προϋπολογισμός δεν είναι στατικός, όπως δήλωσε και ο Αντιδήμαρχος κ. Τίμος Κωστόπουλος, ο οποίος υπήρξε σαφής, περιεκτικός και σύντομος στην τοποθέτησή του.

Υπήρξε δε η διαβεβαίωση από τον Δήμαρχο κ. Ζορμπά ότι επί δικής του θητείας η Καθαριότητα δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί.

Ομιλητές στη συνεδρίαση ήταν επίσης ο Αναπ. Διευθυντής Τεχνικής Υπηρεσίας, κ. Αργύρης Μαυρομαράς, ο Διευθυντής Οικονομικής Υπηρεσίας, κ. Κώστας Μεγαγιάννης και ο υπάλληλος της Οικονομικής Υπηρεσίας, κ. Αποστόλης Σκουλουδάκης.

Κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε ομολογουμένως σε ευπρεπές κλίμα, τοποθετήθηκαν οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι. Φαίνεται πως κάτι αρχίζει να αλλάζει στην πόλη. Ακούστηκαν προτάσεις εκσυγχρονισμού και εναρμονισμένες με την τεχνολογική πρόοδο, τόσο από τα στελέχη της δημοτικής Αρχής, όσο και από μερίδα της αντιπολίτευσης. Είναι σαφές πως κάποιοι θα μπορούσαν αντικειμενικά να ταχθούν θετικά στην ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού, όμως κάποια κατάλοιπα του παρελθόντος εξακολουθούν να υφίστανται.

Παρατηρείται ακόμα μια τάση κατάκρισης μια δημοτικής Αρχής που δεν έχει κάνει ούτε τα πρώτα βήματα, πόσο μάλλον να επιδείξει έργο. Αυτό δείχνει, ότι ορισμένοι έχουν ταχθεί να κάνουν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση πιστεύοντας ότι αυτό έχουν ανάγκη οι πολίτες.

Η δημοτική Αρχή Ζορμπά φαίνεται να κρατά άσους στο μανίκι της που δεν φανερώνει επί του παρόντος. Διατηρεί την ψυχραιμία της και εργάζεται μεθοδικά. Του χρόνου τέτοια εποχή θα μπορούμε να κάνουμε τις πρώτες πραγματικές αποτιμήσεις και κρίσεις για το έργο της. Προς το παρόν επηρεάζεται θέλοντας και μη από τα έργα και τις ημέρες των προηγούμενων διοικούντων αιρετών. Χρήσιμο θα ήταν κάποια στιγμή να ανακοινωθεί με συγκεντρωτικά στοιχεία, τι ακριβώς άφησε πίσω της η Διοίκηση Σταθόπουλου, για να γνωρίζουν και οι πολίτες. Προς το παρόν συλλέγουμε όσα ανακοινώνονται σποραδικά.

ΥΓ1. Σύμφωνα με τον ν.4623/2019, αρθ. 12, οι εναλλακτικές προτάσεις συνοδεύονται από αιτιολογική έκθεση και εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, η οποία όμως είναι καθαρά γνωμοδοτική. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να μην εγκριθεί ο Προϋπολογισμός από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και να εκπέσει.

ΥΓ2. Αφού ο κ. Σταθόπουλος διέκοψε, ενώ ομιλούσαν, το Δήμαρχο, τον κ. Κωστόπουλο και ορισμένους ακόμη δημοτικούς συμβούλους, ενοχλήθηκε αφάνταστα όταν συνέβη αυτό ενώ εκείνος άρχισε την ομιλία του και δημιούργησε θέμα! «Θα διακόπτω κι εγώ όταν μιλάνε, άμα δεν σέβονται αυτόν που μιλάει», είπε. Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις, κατά τον Μέγα Αλέξανδρο.