Πολλαπλές υπηρεσίες προσέφερε το Κινητό Πράσινο Σημείο Αγίας Παρασκευής το έτος 2019

ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Στο 7ο Δημοτικό σχολείο

Πολλαπλές υπηρεσίες στο Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Οικονομία προσέφερε και το 2019 το Κινητό Πράσινο Σημείο του Δήμου Αγίας Παρασκευής! Πρόκειται για μια καινοτόμο για την Ελλάδα δράση με τέσσερις άξονες:

1. Ενημέρωση κοινού για την ορθή διαχείριση αποβλήτων

Το Κινητό Πράσινο Σημείο ενημερώνει και ευαισθητοποιεί κατοίκους, επιχειρηματίες και σχολεία προφορικά και με ειδικά φυλλάδια για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων στην πόλη της Αγίας Παρασκευής και ιδιαίτερα για τις Γωνιές Ανακύκλωσης, τον καφέ κάδο οργανικών υλικών, τον μπλε κάδο και τα υλικά που συλλέγονται σε αυτόν (ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ.). Η ενημέρωση γίνεται τόσο σε εξωτερικούς χώρους, όπως Γωνιές Ανακύκλωσης, σημεία καφέ κάδων, λαϊκές αγορές, πλατείες, διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις όσο και εσωτερικούς χώρους, όπως Δημαρχείο, ΚΑΠΗ, καταστήματα κ.λπ. Συχνά, η ενημέρωση γίνεται συνοδεία ειδικού ενημερωτικού σταντ, το οποίο στήνεται σε πλατείες ή εντός δημοτικών κτιρίων.

Ειδικότερα, η ενημέρωση για τα 75 σημεία των καφέ κάδων οργανικών υλικών έγινε πόρτα-πόρτα, με διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου στις πολυκατοικίες και επιπλέον προφορικά και με φυλλάδιο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται πλησίον των κάδων. Η ίδια δράση πραγματοποιήθηκε για τον κάδο ρούχων και γυαλιού περιμετρικά των Γωνιών Ανακύκλωσης.

2. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση σε σχολεία

Μία φορά την εβδομάδα πραγματοποιείται επίσκεψη σε ένα από τα σχολεία του Δήμου, όπου μαθητές και προσωπικό ενημερώνονται για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων μέσω του παιχνιδιού «Πού πετάω τι», το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό. Στη συνέχεια τα παιδιά επισκέπτονται το Κινητό Πράσινο Σημείο στο προαύλιο του σχολείου τους, για να ρίξουν μόνα τους στον σωστό κάδο, ανακυκλώσιμα υλικά, που έχουν φέρει από το σπίτι τους. Η δράση αυτή ενδυναμώνει την περιβαλλοντική ευαισθησία τόσο των μαθητών όσο και των οικογενειών τους και αποτελεί σημαντικό βοηθό στις προσπάθειες του Δήμου.

Το σχολικό έτος 2018-2019 το Κινητό Πράσινο Σημείο επισκέφτηκε συνολικά 34 σχολικά τμήματα σε 12 σχολεία. Η σχολική κοινότητα έχει αγκαλιάσει με ιδιαίτερη θέρμη τη μοναδική αυτή πρωτοβουλία, προσκαλώντας τους υπεύθυνους και φέτος για μια ακόμη δράση.

Στην Ελληνο-γαλλική Σχολή

3. Συλλογή ανακυκλώσιμων και επαναχρησιμοποιούμενων υλικών

Στο εσωτερικό του βαν του Κινητού Πράσινου Σημείου βρίσκονται τοποθετημένοι κάδοι συλλογής για τα εξής υλικά:

  • ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές
  • λαμπτήρες
  • μπαταρίες
  • πλαστικά καπάκια
  • βιβλία
  • παιχνίδια
  • CD/DVD

Τα υλικά αυτά παραδίνονται:

  • από τους μαθητές και τους δασκάλους σε σχολεία στο πλαίσιο επίσκεψης,
  • από κατοίκους, φορείς και επιχειρήσεις σε σημεία της πόλης που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο ή κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.

Ειδική συμφωνία υπάρχει με το γραφείο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΡΤ για δίωρη εβδομαδιαία επίσκεψη του Κινητού Πράσινου Σημείου στο προαύλιο του ραδιομεγάρου προς συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών από τη λειτουργία του σταθμού και από τους πολυπληθείς εργαζόμενους. 

Οι συσκευές, οι λαμπτήρες, οι μπαταρίες και τα πλαστικά καπάκια δίνονται για ανακύκλωση. Τα βιβλία, τα παιχνίδια και τα CD/DVD δίνονται στο Κοινωνικό Ανταλλακτήριο και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου ή σε άλλες φιλανθρωπικές δομές/δράσεις για αξιοποίηση από άπορους συνανθρώπους μας.

Πλαστικά καπάκια

Το Κινητό Πράσινο Σημείο συλλέγει πλαστικά καπάκια από την επικράτεια του Δήμου Αγίας Παρασκευής και των όμορων δήμων. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για συλλογή και προσφορά καπακιών από δημότες, σχολεία, επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες. Στη συνείδηση του κόσμου ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έχει συνδεθεί με τη συλλογή και ανακύκλωση πλαστικών καπακιών, καθότι είναι από τους ελάχιστους δημόσιους φορείς που τα συλλέγουν και τα αξιοποιούν. Τα πλαστικά καπάκια παραδίδονται στη συνέχεια από τον Δήμο σε εταιρεία ανακύκλωσης με ανταποδοτικό όφελος. Από την έναρξη της δράσης το 2017 μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί για ανακύκλωση 3,7 τόνοι πλαστικών καπακιών με αποτέλεσμα την αγορά ειδών για ενίσχυση είτε της κοινωνικής πρόνοιας είτε της προστασίας του περιβάλλοντος.

4. Αυτοψίες σε καφέ κάδους και Γωνιές Ανακύκλωσης

Το Κινητό Πράσινο Σημείο με το πλήρωμά του διενεργεί αυτοψίες στις 30 Γωνιές Ανακύκλωσης και τους 75 κάδους συλλογής οργανικών υλικών, καταγράφει την κατάστασή τους και ενημερώνει σχετικά τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Διαχείρισης Απορριμμάτων, έτσι ώστε να διευθετούνται τυχόν προβλήματα.

Βραβεύσεις

Να σημειωθεί πως η λειτουργία του Κινητού Πράσινου Σημείου βραβεύτηκε το 2016 με το ασημένιο βραβείο στα «Best City Awards», στην κατηγορία «Ανακύκλωση και Επαναχρησιμοποίηση». Τα Best City Awards επιβραβεύουν την καινοτομία και την ποιότητα ζωής ανάμεσα σε υποψηφιότητες δήμων από όλη την Ελλάδα.

Κινητό Πράσινο Σημείο – τελευταία νέα:

  1. 26/11/2019: 13ο Νηπιαγωγείο
  2. 16/12/2019: Ελληνογαλλική Σχολή “Ευγένιος Ντελακρουά”
  3. 12/12/2019: Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και οι δημότες της Αγίας Παρασκευής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Κέντρου Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Πολιτών της ΕΡΤ (τμήμα ΚΕΕΠ) και του Κινητού Πράσινου Σημείου του Δήμου Αγίας Παρασκευής και προσέφεραν βιβλία για τη δράση της εθελοντικής οργάνωσης κοινωνικής αλληλεγγύης WinCancer, τα οποία θα κρατήσουν συντροφιά σε άτομα που νοσηλεύονται σε αντικαρκινικά νοσοκομεία. Συλλέχθηκαν 3 κούτες βιβλία.
  4. 17/12/2019: 7ο Δημοτικό Σχολείο
  5. 18/12/2019: 35-40 κούτες ρούχα εφήβων-ενηλίκων από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Deree μεταφέρθηκαν στο Κοινωνικό Ανταλλακτήριο του Δήμου, όπου οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν μεταξύ άλλων μεταχειρισμένα είδη ένδυσης και υπόδησης.

Το Κινητό Πράσινο Σημείο του Δήμου Αγίας Παρασκευής ευχαριστεί όλους τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους φορείς που ανταποκριθήκαν στο κάλεσμά του για σεβασμό στο περιβάλλον και το συνάνθρωπο και εύχεται ολόψυχα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!