Εδραιώνεται ο Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ “σερβίροντας” πολιτική ήττα σε δύο δημοτικές παρατάξεις (DOC)

Photo: gettyimages

Γράφει η Λένα Μαρκή

Παρά την πολυετή ενασχόληση ενός ατόμου με τα δημοτικά πράγματα, δεν σημαίνει πάντα, ότι το συγκεκριμένο άτομο έχει καταφέρει να αναπτύξει την ικανότητα διαχωρισμού της προσωπικής επιθυμίας από την πολιτική υποχρέωση. Η μία αποτελεί καθαρά υποκειμενικό παράγοντα και λειτουργεί βάση των αρχών και των επιθυμιών του ατόμου, η δεύτερη όμως οφείλει να κινείται πάνω στις νομοθετικές ράγες. Να καταγγέλλει τα κακώς κείμενα, αλλά πριν να αποδέχεται τις επιταγές του νομοθέτη, άσχετα από τις προσωπικές του επιθυμίες.

Θα αναρωτιέστε γιατί σας ζαλίζω χριστουγεννιάτικα και προς τι όλος αυτός ο οίστρος.

Αιτία μια απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής που έφτασε στα χέρια μου και δικαιώνει ανθρώπους-πολιτικούς παράγοντες που ακολούθησαν τη νομιμότητα. Το ουσιώδες είναι πως ο «πόλεμος» που δέχτηκαν είχε τόσο μένος, που ξέφυγε από τα πλαίσια του πολιτικού ανταγωνισμού και της πολιτικής αντιπαράθεσης. Οδηγήθηκε σε καθαρά προσωπικό επίπεδο και πήρε τη μορφή προσωπικής εκδίκησης.

Στα μέσα του Σεπτέμβρη 2019, η νεοεκλεγείσα τότε δημοτική Αρχή του Βασίλη Ζορμπά πρότεινε την ανάληψη της προεδρίας του Πολιτιστικού & Αθλητικού Οργανισμού από τον κ. Σπύρο Παπασπύρο, ένα στέλεχος της παράταξης που αναμφισβήτητα εργάστηκε επί σειρά ετών υπέρ του δέοντος για την εκλογή αυτής. Εξάλλου διέθετε πολυετή εμπειρία στο Νομικό Πρόσωπο που δεν μπορούσε να μείνει ανεκμετάλλευτη.

Όμως ο κ. Παπασπύρος είχε ένα μειονέκτημα! Κατά την προηγούμενη 5ετία ασκούσε έντονη, ενυπόγραφη και δημόσια κριτική στην τότε Διοίκηση Γιάννη Σταθόπουλου, με αρνητικά πολλές φορές αποτελέσματα για τον τέως Δήμαρχο. Αυτό οδήγησε τον κ. Σταθόπουλο να «ξεθάψει» από το παρελθόν ένα μεμονωμένο σχόλιο που είχε κάνει ο κ. Παπασπύρος σε συζήτηση ιστορικού περιεχομένου, να προσπαθήσει να τον παρουσιάσει ως «υμνητή της Δικτατορίας», να συμπαρασύρει και άλλες δημοτικές παρατάξεις (Δεξιάς & Αριστεράς), με αποτέλεσμα την αρνητική ψηφοφορία. (Δείτε ΕΔΩ). Όμως ο κ. Παπασπύρος ορίστηκε νόμιμα Πρόεδρος του Π.Α.Ο.Δ.Α.Π., γεγονός που ξεσήκωσε αντιδράσεις ακόμα και σε κοινωνικό ιστό δικτύωσης, όπου κατασυκοφαντήθηκε κατά κόρον από άτομα που έβγαζαν τα προσωπικά τους απωθημένα ή αποτελούσαν αποτέλεσμα σκοτεινής παρακίνησης.

Αυτό που δεν έγινε ευρέως γνωστό ήταν ότι στις 8/10/2019 ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής καταγγέλλοντας την υπ. αρ 296/2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όμως μία μέρα πριν, στις 7/10/2019, στην ίδια κίνηση είχε προβεί και ο επικεφαλής της «Νέας Αρχής για την Αγία Παρασκευή», κ. Γιώργος Οικονόμου.

Το παράλογο στις δύο προσφυγές είναι ότι ενώ υπάρχει σαφής νομοθεσία, οι δύο επικεφαλής της αντιπολίτευσης θέλησαν προφανώς να την αγνοήσουν για δικούς του ο καθένας λόγους.

Αποτέλεσμα ήταν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, ακολουθώντας τη νομιμότητα, να απορρίψει τις δύο προσφυγές.

Όπως εξηγεί το επίσημο έγγραφο

«η αληθής βούληση του Νομοθέτη είναι τα 3/5 των μελών του Δ.Σ. Νομικού Προσώπου (σ.σ. συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, παρ.1 του άρ.6 του ν.4623/2019) να ορίζονται από το Δήμαρχο και εν συνεχεία η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να έχει διαπιστωτικό και μόνο χαρακτήρα».

Σημειώνεται δε ότι «δεν διαπιστώθηκε παραβίαση των ανωτέρω διατάξεων», οπότε «οι ισχυρισμοί των προσφυγών κρίνονται αβάσιμοι».

Εδραιώνεται λοιπόν ο Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ “σερβίροντας” πολιτική ήττα σε δύο δημοτικές παρατάξεις, αλλά και όλους αυτούς τους “καλοθελητές” που τον συκοφαντούσαν ασύστολα.

Επί της ουσίας

Θεωρώ ότι είναι κουραστικό να λέμε και να γράφουμε διαρκώς τα ίδια πράγματα. Υπάρχουν νόμοι που πρέπει να τηρούνται άσχετα από τις προσωπικές εκτιμήσεις του καθενός, αιρετού ή μη.

Οι προσωπικές αντιπαραθέσεις-έχθρες-αντιπαλότητες-επιθυμίες δεν έχουν θέση στο δημοτικό συμβούλιο.

Αν ερευνήσουμε εις βάθος τα πολιτικά «πιστεύω» και τις πολιτικές συμπεριφορές των αιρετών, αντικειμενικά και αποστασιοποιημένα, θα ανακαλύψουμε Δεξιές συμπεριφορές σε Αριστερούς και Αριστερές σε Δεξιούς, αλλά και πολλές εντελώς στα άκρα και των δύο πλευρών. Όλες φέρνουν αποτελέσματα θετικά ή αρνητικά, όμως δεν είναι αυτές για τις οποίες θα κρίνουμε τους εκλεγμένους των πολιτών αντιπροσώπους. Οφείλουμε να τους κρίνουμε από την παραγωγή ή όχι έργου ωφέλιμου για την ίδια την πόλη και τους κατοίκους της.

Ο κ. Οικονόμου, όπως αντιλαμβανόμαστε από την παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο, επέλεξε η παράταξή του να ακολουθήσει «επιθετική» αντιπολίτευση. Τακτική που χρειάζεται εγρήγορση και προσεκτικές αντιδράσεις. Είναι κρίμα να «καεί» από το ξεκίνημα και για λάθη άλλων.

Ο κ. Σταθόπουλος εξακολουθεί να κινείται με βάση τα προσωπικά απωθημένα και χωρίς καμία πολιτική στρατηγική παρά τα 21 χρόνια παρουσίας στον πολιτικό στίβο της Αγίας Παρασκευής. Το ότι εξελέγη δήμαρχος λόγω συγκυριών και εξαιτίας της στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, που τότε βρισκόταν σε άνοδο, αλλά και το ότι επί 5 χρόνια στο τιμόνι του δήμου ήταν ο μόνος δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής που δεν παρουσίασε ουσιαστικό έργο, δεν τον δίδαξε τίποτα. Αντί να χρησιμοποιεί πολιτικά επιχειρήματα, εξακολουθεί να προβαίνει σε προσωπικές «επιθέσεις». Να του θυμίσουμε ότι ο πρόεδρος που εκείνος είχε επιλέξει για τον ΠΑΟΔΑΠ, επανεκλέχθηκε με δεύτερη ψηφοφορία, αφού στην πρώτη δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία, δηλ. τις 17 θετικές ψήφους που απαιτούνταν τότε.

Για όσους υπερψήφισαν την υποψηφιότητα του κ. Παπασπύρου ήρθε η δικαίωση στο ότι έπραξαν το καθήκον τους ακολουθώντας το νόμο.

Η προσφορά η μη του κ. Σπύρου Παπασπύρου στον Π.Α.Ο.Δ.Α.Π. θα κριθεί στο τέλος της θητείας του, όπως και όλων των υπολοίπων αιρετών που έχουν αναλάβει θέσεις ευθύνης.

Υ.Γ. Η δημοτική ομάδα του κ. Σταθόπουλου αποτελείται από 9 μέλη. Η προσφυγή υπογράφηκε από τον ίδιο συν 7 μέλη!!!  Στην πόλη κυκλοφορεί μια αύρα ότι συγκεκριμένο στέλεχος της «Νίκης των πολιτών» ετοιμάζεται να … διαφοροποιηθεί, αλλά αναμένει την εξέλιξη πολιτικών και εθνικών θεμάτων. Ούτως ή άλλως ο χρόνος είναι εκείνος που θα δώσει τις απαντήσεις.