Πηγή αναστάτωσης για τον Αη Γιάννη η πλατεία ακόμα και στην κοπή της Βασιλόπιτας

Γράφει η Λένα Μαρκή

Ως είθισται, πρώτος έκοψε και φέτος τη Βασιλόπιτά του ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Άγιος Ιωάννης» και συγκέντρωσε τα μέλη του το πρωί της Κυριακής 12 Ιανουαρίου 2019, αλλά και μεγάλο ποσοστό των δημοτικών παραγόντων της Αγίας Παρασκευής. Το ενδιαφέρον της εκδήλωσης αυτής παραμένει αμείωτο, γιατί συνήθως βγαίνουν ειδήσεις ή γίνεται σημαντική ανταλλαγή απόψεων.

Το ιδιαίτερο θέμα αυτή τη χρονιά ήταν η ανάπλαση της πλατείας Αγίου Ιωάννη, μετά και τον οργασμό των συζητήσεων και δηλώσεων που δημοσιοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα.

Την Βασιλόπιτα ευλόγησε ο πατήρ Σταύρος Γούλας του Ι.Ν. προφήτη Ηλία. Τα κάλαντα έψαλε χορωδία γυναικών υπό τον κ. Χρήστο Σταύρου πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής.

Ο αειθαλής πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παναγιώτης Βαβουγυιός υπήρξε συνοπτικός στην αναφορά του στα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν την περιοχή και τα οποία δεν έχουν βελτιωθεί, για να δώσει μεγάλη σημασία στην ανάπλαση της πλατείας. Αναφέρθηκε στην διαμπερή κυκλοφορία, στην ανύπαρκτη συγκοινωνία, στην ανάγκη δημιουργίας δημοτικής αστυνομίας, στη δημιουργία πεζοδρομίων και στο κολυμβητήριο στο οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο προηγούμενος Δήμαρχος έκανε ένα ωραίο περιτύλιγμα, αλλά απέξω κούκλα και από μέσα πανούκλα»!

Επικεντρώνοντας στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη αναφέρθηκε στην μελέτη του έργου από τη Διοίκηση Σταθόπουλου και τι αυτή περιέχει. Τόνισε ότι η πλατεία έχει πολλά προβλήματα, πως ο στόχος ήταν να γίνει ένας χώρος πρασίνου για να παίζουν τα παιδιά και να περπατούν και να ξεκουράζονται οι γερόντοι και με αυτή την αιτιολογία παραχωρήθηκε το οικόπεδο στο Δήμο. Έκανε ιστορική αναδρομή της δημιουργίας της πλατείας και αναφέρθηκε στους δωρητές. Επισήμανε τους όρους που αναφέρονται στο συμβόλαιο της δωρεάς, οι οποίοι πρέπει να τηρηθούν διαφορετικά το οικόπεδο θα επιστραφεί στο σύλλογο. Ένας από αυτούς τους όρους, όπως ανέγνωσε ο κ. Βαβουγυιός, είναι και η απαγόρευση δημιουργίας πάνω σε αυτή οποιουδήποτε καταστήματος και η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Ένα θέμα που ήταν το κύριο και που οδήγησε σε λεκτικές συγκρούσεις και αντιγνωμίες τους παρευρισκόμενους. Βέβαια όπως είπε, δεν υπάρχει επίσημη πρόταση για κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής.

Η θέση του συλλόγου είναι ξεκάθαρα ότι χρειάζεται ανάπλαση η πλατεία, αλλά είναι αναγκαία η τήρηση των όσων αναφέρονται στο συμβόλαιο δωρεάς, διαφορετικά θα πρέπει να οδηγηθεί στα δικαστήρια, είπε ο πρόεδρος. Ο Σύλλογος επιθυμεί μια πλατεία με άπλετο φωτισμό και πράσινο για να ξεκουράζονται οι πολίτες.

Ο πρώην Δήμαρχος Αντώνης Σιδέρης (μέλος του Συλλόγου & κάτοικος πλησίον της πλατείας) όταν έλαβε το λόγο αναφέρθηκε αναλυτικά στο πως αποκτήθηκε το οικόπεδο από το σύλλογο, με ποιες δυσκολίες και από ποιους κατοίκους. Παρουσίασε τα προβλήματα που δημιουργούνται στους περίοικους με τη φασαρία έως αργά τα ξημερώματα, δείχνοντας την ανάγκη να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Στη συνέχεια μίλησε για τις ενέργειες της προηγούμενης δημοτικής Αρχής και τη δημοπράτηση του έργου ανάπλασης.  Ερχόμενη η νέα Διοίκηση, και ενώ εκείνος περίμενε να υπάρξουν φρέσκιες ιδέες, με εντολή του αρμόδιου Αντιδημάρχου δίνεται «γραπτή εντολή για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία», όπως είπε ο κ. Σιδέρης και πως ο νέος δήμαρχος ζητά να μειωθεί το κοστολόγιο. Κάτι που όπως φάνηκε τον βρίσκει αντίθετο. Δήλωσε, ότι θα αγωνιστεί μέχρι τελευταίας προσπάθειας για να μην γίνουν τα τραπεζοκαθίσματα. Παρακάλεσε επίσης να άρουν το «φθηνό» στην ιστορική πλατεία του Αγιαννιού. Ο κ. Σιδέρης εξέφρασε το παράπονό του, παρότι όπως είπε, με τον κ. Ζορμπά έχουν «μια άλλη επαφή» ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο και έχουν κατέβει μαζί τέσσερις φορές στις εκλογές, του ευχήθηκε δε για τη θητεία του.

Ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς μετά τις ευχές ξεκίνησε με τη πρώτη φράση του Λυσία στο έργο «Υπέρ αδυνάτου», ευχαριστώντας τον κατήγορό του για αυτά που είπε. Εξήγησε, πως για να τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα οπουδήποτε, πρέπει να το αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο και όχι ο Δήμαρχος ή ο Αντιδήμαρχος. Υποσχέθηκε ότι θα διαχειριστεί  τα χρήματα του Δήμου με θρησκευτική ευλάβεια, όπως και στην πρώτη θητεία του και θα μοιραστούν σε όλες τις περιοχές της Αγίας Παρασκευής. Τα διαθέσιμα χρήματα για έργα είναι πολύ λίγα, θα γίνουν προσπάθειες ένταξης έργων για χρηματοδοτήσεις από άλλες πηγές. Αναφέρθηκε στην μελέτη που συντάχθηκε για την πλατεία κόστους 1,5 εκ. € στην οποία διαφώνησε τόσο ο ίδιος όσο και ο Σύλλογος και στη δημοπράτηση την τελευταία μέρα της θητείας του κ. Σταθόπουλου. Μάλιστα ο Σύλλογος Κατασκευαστών Ελλάδος κατήγγειλε εγγράφως τη μελέτη αυτή «ως διαπλεκόμενη σε τέσσερα σημεία», «υπάρχουν όροι που δεν συνάδουν στη διαφάνεια», είπε ο κ. Ζορμπάς. Επίσης μέσα στη μελέτη διπλασιάστηκε ο αριθμός των φωτιστικών χωρίς να είναι απαραίτητο και περιελάμβανε φωτιστικά από την Ιταλία ενώ υπάρχουν αντίστοιχα Ελληνικά πιο φθηνά. Για τους λόγους αυτούς προέβησαν στην ακύρωση της δημοπράτησης, για να συνεχίσουν το έργο κατεβάζοντας το κόστος, με την ίδια μελέτη, αλλά με υλικά εγχώρια, όχι εισαγόμενα.

Το πρόβλημα της πλατείας είναι το ότι εκεί «έχουν μεταφερθεί τα Εξάρχεια», συνέχισε και στόχος είναι να αλλάξει έτσι ώστε να μην βρίσκουν χώρο να συγκεντρώνονται εκεί (σ.σ. εννοώντας τα άτομα με παραβατική συμπεριφορά, μιας και συχνά γίνεται λόγος για χρήση ουσιών). Ως μια λύση συζητήθηκε η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, μιας και απέτυχαν όλες οι κρούσεις που έγιναν προς την Αστυνομία και τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης για αστυνόμευση της πλατείας. Επανέλαβε πως αφού τελειώσει το έργο, υπάρξει συναίνεση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, υπάρξει πολιτική βούληση, υπάρξουν ενδιαφερόμενοι και αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο, μόνο τότε μπορούν να τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα.

Ακολούθως έκανε αναφορά και σε άλλα έργα όπως η ανάπλαση της Αιγαίου Πελάγους, η κατασκευή των ομβρίων στην οδό Ειρήνης που εξασφαλίστηκαν από την Περιφέρεια και στη συνέχεια η ανάπλασή της. Το έργο του Δημαρχείου πιστεύεται ότι πριν το καλοκαίρι θα έχει ξεκινήσει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, η «ντροπή» της Αγίας Παρασκευής είναι το κολυμβητήριο. Γίνονται συναντήσεις με τις άλλες παρατάξεις ώστε να εξευρεθεί λύση. Διαφορετικά θα προβεί σε δημοψήφισμα. Αναμένει εισήγηση από τις Υπηρεσίες του Δήμου για την λύση της διαμπερής κυκλοφορίας στην οδό Γραβιάς. Προχωρά το θέμα του ναΐσκου στο Κοιμητήριο.

Μετά από επιμονή του κ. Α. Σιδέρη αναγνώστηκε το επίμαχο έγγραφο, η επιστολή  με την υπογραφή του Αντιδημάρχου κ. Σάρκουλα προς το Τμήμα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, που ζητάει σκαρίφημα για πιθανή ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Ο επικεφαλής της «Νίκης των πολιτών» Γιάννης Σταθόπουλος προφανώς ενοχλήθηκε πολύ από το χαρακτηρισμό του κ. Βαβουγυιού για το κολυμβητήριο γιατί επανέλαβε δις τη φράση «απ’ έξω κούκλα …». Κλασικά έκανε ενημέρωση για τα έργα που έγιναν επί δημαρχίας του, σαν να ήταν εκείνος ο δήμαρχος. Υπέδειξε δε ορισμένα έργα που πρέπει να κάνει η τωρινή δημοτική Αρχή.

Τα όσα συμβαίνουν στην πλατεία το βράδυ τα χαρακτήρισε μόνο ως ενόχληση για τους κατοίκους γύρω από αυτήν και όχι πως πρόκειται για παραβατική συμπεριφορά, με τη φασαρία και την ούρηση των νέων παιδιών εκεί. Φυσικά εξέφρασε την αντίρρησή του για την στάση του Δημάρχου σχετικά με την ανάπλαση. Κατηγόρησε τον Δήμαρχο για τα τραπεζοκαθίσματα, ξεχνώντας όμως, όπως θα δείτε παρακάτω, την δική του απόφαση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Ο Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής της «Νέας Αρχής για την Αγία Παρασκευής», αναφέρθηκε με τεχνικούς και νομικούς όρους στην ανάπλαση της πλατείας και όσα έχουν συμβεί σχετικά με αυτήν. Κατέληξε στο ότι δεν είναι συμφέρον να ακυρωθεί η δημοπράτηση του έργου και μια τέτοια κίνηση θα είναι χρονοβόρα και θα απαιτούσε σε ορισμένες περιπτώσεις σε επανάληψη του διαγωνισμού. Εκτίμησε με τεχνικούς όρους, ότι η απόφαση του κ. Ζορμπά θα ακυρωθεί.

Αποκάλυψε πως τρεις παρατάξεις έχουν υπογράψει και θα εισάγουν το θέμα της ανάπλασης της πλατείας στο δημοτικό συμβούλιο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα όπως την ανέγερση του Δημαρχείου, το κολυμβητήριο, τη διαμπερή κυκλοφορία της οδού Γραβιάς, την έλλειψη θέσεων πάρκινγκ, κ.α. Κατέληξε πως η εικόνα της πόλης δεν είναι καλή. Η γειτονιά του Αη Γιάννη είναι παραμελημένη. Πρέπει «όλοι μαζί να αλλάξουμε αυτή την εικόνα», είπε, και πρόσφερε τη στήριξή του στο σύλλογο.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλάζουμε» Γιάννης Μυλωνάκης, ως κάτοικος της περιοχής,  εξέφρασε την άποψη της συνέχισης του κολυμβητηρίου μιας και έχει γίνει το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής. Υπάρχει μια εικόνα εγκατάλειψης στον Αη Γιάννη και δεν είναι θέμα χρηματικό. Σε σχέση με την πλατεία και απευθυνόμενος στον κ. Α. Σιδέρη είπε πως «με όλο το σεβασμό που σας έχω, την κατασκευή της  πλατείας την πλήρωσε ο λαός της Αγίας Παρασκευής» επί δημαρχίας Λεονάρδου Χατζηανδρέου, εκτός της προσφοράς των ανθρώπων που έκαναν δώρο το οικόπεδο στο Δήμο. Ο κ. Σταθόπουλος βιάστηκε να προχωρήσει την ανάπλαση της πλατείας επειδή έρχονταν οι εκλογές, χωρίς να περάσει ποτέ από το Δ.Σ. η έγκριση της μελέτης. Οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν γνώριζαν τι θα γίνει στην πλατεία! Πέρασε μόνο από την Οικονομική Επιτροπή και όχι το Δ.Σ, που δεν είναι η σωστή πορεία για μια μελέτη. Σε ένα τέτοιο μείζον θέμα θα έπρεπε να συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις και να διαβουλευτούν, τόνισε. Όλοι οι επιχειρηματίες γύρω από την πλατεία είναι Αγιοπαρασκευιώτες, όμως ποτέ δεν έγινε μια συζήτηση μαζί τους. Τότε θα είχαν αποφευχθεί αυτές οι τρομερές αντιθέσεις και θα υπήρχε ομοφωνία. Επισήμανε δε πως δεν είναι ξεκάθαρη η εναλλακτική πρόταση της Διοίκησης Ζορμπά για την πλατεία. Τόνισε ότι είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα η παραβατικότητα που επικρατεί και η ανάπλαση της πλατείας και πρέπει να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά. Η παραβατικότητα που υπάρχει ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια, συντηρήθηκε επί των ημερών Σταθόπουλου και μεγάλωσε το πρόβλημα.

Τέλος δήλωσε ότι η ανάπλαση της πλατείας πρέπει να συνοδευτεί και από άλλες παρεμβάσεις στην περιοχή.

Ο Ανδρέας Γκιζιώτης της Λαϊκής Συσπείρωσης είπε πως όλοι θέλουν να κάνουν έργο, αλλά προφανώς δεν υπάρχουν χρήματα. Τα χρήματα δεν γυρνάνε πίσω στην Τοπική Διοίκηση και στις Περιφέρειες, δίνοντας ως παράδειγμα την άμεση κινητοποίηση για την δημιουργία του καζίνου στο Μαρούσι, όπου υπάρχουν συμφέροντα όπως είπε. Λύσεις υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχει η σκέψη της διεκδίκησης στους δημάρχους και στα δημοτικά συμβούλια. Αναφέρθηκε στην απόφαση της προηγούμενης δημοτικής Αρχής να τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία. Εκτίμησε δε ότι τα καταστήματα δεν θα έχουν την διάθεση να πληρώσουν επιπλέον για να βάλουν τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία. Η λύση για τα παιδιά που συγκεντρώνονται εκεί είναι να τους δοθούν χώροι άθλησης και πολιτισμού για να απασχολούνται.

Επίσης αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στη διεκδίκηση από το Δήμο του χώρου του υπουργείου Γεωργίας που μένει ανεκμετάλλευτο.

Το λόγο πήρε και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κρητικίδης και είπε πως είναι η ώρα να μιλήσουμε με τη γλώσσα της λογικής και της πραγματικότητας. Η αλήθεια είναι ότι η πρόταση της ανάπλασης δεν ήταν καλή πρόταση. Το ’84 όταν κατασκευάστηκε είχε πάρει βραβεία αρχιτεκτονικού σχεδιασμού πλατείας και είναι λειτουργική για τους κατοίκους έως τις 10 το βράδυ. Κατόπιν συγκεντρώνεται νεολαία από άλλες περιοχές. Το πρόβλημα δεν θα ελεγχθεί με την ανάπλαση και το κόστος ήταν τεράστιο. Το σχέδιο που δημοπρατήθηκε έχει λιγότερο πράσινο γιατί θα έκοβαν δέντρα για να βλέπει η αστυνομία ποιοι είναι μες την πλατεία. Εξέφρασε την άποψη πως τα τραπεζοκαθίσματα δεν υποβαθμίζουν τις πλατείες, δίνουν ζωή.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρώην δήμαρχος και νυν Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γιαννακόπουλος, ο οποίος στην ομιλία του υπήρξε αισιόδοξος. Η πόλη, είπε, έχει πολλά πράγματα, έχουν γίνει πολλά πράγματα και έργα. Εκείνο που δεν κατάφερε κανένας δήμαρχος, βάζοντας και τον εαυτό του, ήταν να βάλουν μια παραπάνω πινελιά. Αναφέρθηκε στη θετική στάση του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη για τη χρηματοδότηση του Δημαρχείου,  τονίζοντας πως είναι ένα έργο που θα υλοποιηθεί. Υπήρξε θετικός στην αξιοπρεπή τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία που θα δώσουν λύση στο υπάρχον πρόβλημα, φέρνοντας ως παραδείγματα την κεντρική πλατεία και την πλατεία Κοραή. Μάλιστα αναφέρθηκε και στην πλατεία Μ. Μερκούρη στο Κοντόπευκο που είναι εγκαταλειμμένη και ρημαγμένη και παρακαλάνε, όπως τόνισε, για τραπεζοκαθίσματα. Όσο για το κολυμβητήριο επανέλαβε την άποψή του για τη δημιουργία από κοινού με το Χολαργό στα σύνορα του Τσακού. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξουν πολλά οφέλη οικονομικά για το Δήμο.

Επισημάνσεις

α) Το είπε πρώτο-πρώτο ο κ. Βαβουγυιός αλλά μάλλον δεν έγινε αντιληπτό. Οι απαγορευτικοί όροι που θέτει το συμβόλαιο ( το οποίο έχει στην κατοχή του το aparaskevi-images.gr) είναι «ενδεικτικοί» και όχι περιοριστικοί, με ότι αυτό συνεπάγεται.

β) Να υπενθυμίσουμε στον κ. Σταθόπουλο ότι επί δημαρχίας του στις 7/6/2017 η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αποφάσισε (αρ. απ. 34-2017) «Κατά πλειοψηφία» την «παραχώρηση χρήσης κοινόχρηστου χώρου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον κ. Πετρετζίκη επί της πλατείας Αγ. Ιωάννη». Την επόμενη μέρα 8/6/2017 ήταν το 10ο θέμα της ΗΔ του δημοτικού συμβουλίου

«10. Παραχώρηση χρήσης κοινόχρηστου χώρου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον κ. Πετρετζίκη για το κατάστημα «Kitchen Lab»  επί της πλατείας Αγ. Ιωάννη (εισήγηση: Πρόεδρος κα Ε.Π.Ζ. Πετσατώδη).»

το οποίο αποσύρθηκε μετά από κινήσεις διαμαρτυρίας του κ. Ανδρέα Γκιζιώτη και του Συλλόγου του Αγίου Ιωάννη.

Παρέστησαν

Ευχαριστίες ειπώθηκαν προς την Γυμνασιάρχη του 2ου Γυμνασίου κ. Παυλάκου για την παραχώρηση της αίθουσας και στον κ. Ερμόλαο Λινάρδο, γ.γ. της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου για την παρουσία του. Παρευρέθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Γιάννης Σιδέρης, κάτοικος της περιοχής του Αη Γιάννη.

Παρόντες στην εκδήλωση πέραν των προαναφερθέντων ήταν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Έφη Καψοκεφάλου, οι Αντιδήμαρχοι Ελένη Δάβαρη, Γιάννης Αργυρός, Βασίλης Σάρκουλας, Τίμος Κωστόπουλος, Διονύσης Λέκκας, Νίκος Ζόμπολας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σωτήρης Παπαμιχαήλ, Τερψιχόρη Γκιόκα, Πάνος Γκόνης, Μαρία Κοντοπούλου, Μίνα Μουχτούρη, ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ Σπύρος Παπασπύρος, η πρόεδρος των ΠΑΙΣΔΑΠ Ηλέκτρα Αντωνοπούλου Πανάγου και η αντιπρόεδρος Φανή Παναγιωτοπούλου, ο Ειδικός σύμβουλος Αθανάσιος Μπαλάσκας, το μέλος ΔΣ του ΠΑΟΔΑΠ Γιώργος Κωβαίος, από το Σύλλογο Τσακού ο πρόεδρος Παναγιώτης Πανουτσακόπουλος και η Γραμματέας Ιωάννα Κουτσουρά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πευκακίων Χρήστος Λαμπρινάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου «¨Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» Αντώνης Μαυράκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου έφεδρων Αξ/κων Ανατολικής Αττικής Θοδωρής Μπριάνης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανεγέρσεως Αγ. Αναργύρων Γιάννης Αρβανιτάκης. Για αποφυγή παρεξηγήσεων να αναφέρουμε, ότι στην εκδήλωση δεν παρέστη ο επικεφαλής της “Μιας γενιάς μπροστά” Αλέξανδρος Μουστόγιαννης.