Επιτροπή υπό τον Κοντιάδη αναλαμβάνει την κατανομή αρμοδιοτήτων κράτους και αυτοδιοίκησης

Τη σύσταση Επιτροπής τεχνοκρατών με αντικείμενο την δημιουργία του πλαισίου για τη μεταρρύθμιση του κράτους, που αποσκοπεί στο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής κυβέρνησης και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης και της Περιφερειακής Διακυβέρνησης, υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Θεσμών Κοινωνικής Προστασίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, κ. Ξενοφών Κοντιάδης.
Έργο της Επιτροπής είναι η αξιολόγηση, επεξεργασία και υποβολή προτάσεων, ενόψει της κατάρτισης σχεδίου νόμου για:

α) την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας (Περιφερειών και Δήμων), με σκοπό την ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της,

β) την αποτύπωση των αρμοδιοτήτων που διατηρούνται στην Κεντρική Διοίκηση και τις Αποκεντρωμένες μονάδες του κράτους, ώστε να υπηρετείται ο επιτελικός τους ρόλος και ο περιορισμός των ασκουμένων εκτελεστικών αρμοδιοτήτων σε αυτές,

γ) τη μεταφορά αρμοδιοτήτων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών, προκειμένου να διασφαλίζεται η αμεσότερη, εγγύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και των τοπικών, αναπτυξιακών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και άλλων αναγκών.

δ) την πρόβλεψη πλαισίου εξασφάλισης των απαραίτητων οικονομικών πόρων και προσωπικού για την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν.

Με την απόφαση του κ. Θεοδωρικάκου η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να καλεί στις συνεδριάσεις της εκπροσώπους δημοσίων ή αυτοδιοικητικών υπηρεσιών και μέλη επιστημονικών φορέων.
Το έργο της ως άνω Επιτροπής υποβοηθείται από Ομάδα Υποστήριξης, η οποία αποτελείται από στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η Επιτροπή είναι 11μελής και αποτελείται από τους:

  1. Ξενοφών Κοντιάδης (πρόεδρος) *Επισυνάπτεται βιογραφικό.
  2. Ιωάννη Καραγιάννη (ειδικός συνεργάτης της ΚΕΔΕ)
  3. Νίκο Ιωάννου (Καθηγητής Πληροφορικής, Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας)
  4. Δήμητρα Κουτσούρη (πρώην στέλεχος ΥΠΕΣ)
  5. Κωνσταντίνο Τσιμάρα (καθηγητής Νομικής Σχολής)
  6. Γεωργία Βαλατσού (Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Εσωτερικών),
  7. Θεόδωρο Οικονόμου (Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών),
  8. Νικόλαο Κομνηνό Χλέπα (αντιπρόεδρος, Διδάκτωρ Νομικών Επιστημών)
  9. Θεόδωρο Γκοτσόπουλο (πολιτικός επιστήμων, πρώην πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ)
  10. Παναγιώτη Καρκατσούλη (νομικός, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης)
  11. Σπύρο Σπυρίδωνα (Διευθύνων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ)

Διευκρινίζεται ότι η Επιτροπή στο πλαίσιο των εργασιών της θα συνεδριάζει εντός και εκτός του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών, χωρίς την καταβολή πρόσθετης αμοιβής ή αποζημίωσης στα μέλη της.

Ο Ξενοφών Κοντιάδης είναι Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Θεσμών Κοινωνικής Προστασίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου.
Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Μόναχο. Δικηγόρος Αθηνών από το 1992. Δίδαξε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης από το 1998 και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου από το 2004, όπου εκλέχθηκε το 2006 πρωτοβάθμιος Καθηγητής. Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (2008-2010) και Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (2010-2014). Τον Σεπτέμβριο του 2016 μετακλήθηκε στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου.
Από το 1995 Επιστημονικός Διευθυντής και από το 2006 Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου. Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Institute for European Constitutional Sciences (Γερμανία) από το 2008. Συντονιστής του «Research Group on Constitution-Making and Constitutional Change» της Διεθνούς Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου (IACL) από το 2013. Αντιπρόεδρος του European Institute for Social Security (2008-2011). Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΝΕ/ΟΤΟΕ από το 2014. Senior Expert του Εθνικού Σημείου Επαφής του Δικτύου FRANET του European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) από το 2016. Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (2000-2006 και 2019-σήμερα).
Συγγραφέας 20 βιβλίων και περισσότερων από 150 μελετών στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά. Κριτής διεθνών επιστημονικών περιοδικών και διευθυντής επιστημονικών σειρών. Τακτικός αρθρογράφος στον ημερήσιο τύπο.