Αικατερίνη Σακελλαροπούλου – Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξελέγη πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ευρύτατη πλειοψηφία 261 ψήφων από την πρώτη ψηφοφορία της Βουλής, σε μια ιστορική για το κοινοβούλιο ψηφοφορία.

Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ορκιστεί στις 13 Μαρτίου σε ειδική πανηγυρική εκδήλωση, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας. 

Την κ. Σακελλαροπούλου στήριξαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ καθώς και των ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ.

Η κυβερνητική πλειοψηφία ως αναμενόταν, εμφανίστηκε  “μπετόν” στην ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή.

Σημειώθηκαν ωστόσο διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς απόντες ήταν οι βουλευτές Κώστας Ζουράρις και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Οι πληροφορίες  φέρουν τον Κ. Ζουράρι να απουσίασε από την ψηφοφορία επικαλούμενος λόγους υγείας, ωστόσο ουδέποτε γνωστοποίησε στο προεδρείο της Βουλής με επιστολή, πρόθεση υπερψήφισης της προέδρου της Δημοκρατίας. Σε ό,τι αφορά την “διαρροή” Μεϊκόπουλου (βουλευτής Μαγνησίας), ο οποίος έφτασε καθυστερημένα τελικώς στην Βουλή,  ο ίδιος εξήγησε ότι δεν κατάφερε να παραστεί ούτε στην δεύτερη ανάγνωση του όνομάτός του κατά την ψηφοφορία, λόγω βλάβης του αυτοκινήτου του.

Την κ. Σακελλαροπούλου δεν υπερψήφισαν, ως αναμενόμενο, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση.

Η ψηφοφορία

Συνολικά ψήφισαν 294 βουλευτές ενώ απόντες ήταν έξι. Εξ αυτών απροειδοποίητα απόντες ήταν οι βουλευτές του Συριζα Κώστας Ζουράρις και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Με επιστολική ψήφο, η οποία  προσμετράται ψήφισαν οι βουλευτές Άγγελος Συρίγος (ΝΔ) Γιώργος Κατρούγκαλος (Συριζα) και Ιωάννης Αμανατίδης ,(Συριζα). Ενώ από την διαδικασία απουσίαζε λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού στις ΗΠΑ ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος με επιστολή εξέφρασε την πρόθεση ψήφου στην κ. Σακελλαροπούλου.

“Παρών” δήλωσαν 33 βουλευτές (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25). Απούσα ήταν η βουλευτής του Μέρα25 Κ. Αδάμου η οποία με επιστολή έκανε γνωστό πως έγινε πρόσφατα μητέρα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ευχήθηκε καλή ανάρρωση στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνα Αλεξιάδη ο οποίος διακομίσθηκε χθες σε νοσοκομείο. Ενώ ο απών βουλευτής Αλ. Μεϊκόπουλος έκανε γνωστό πως έπαθε βλάβη το αυτοκίνητό του. Βλάβη αυτοκινήτου συνέβη και στον βουλευτή Νίκο Μανωλάκο της ΝΔ, ο οποίος ωστόσο κατάφερε να έρθει στην ψηφοφορία.

Χωρίς την ψήφο του Αντώνη Σαμαρά ( αλλά με επιστολή που γνωστοποίησε την πρόθεσή του) εξελέγη η κ. Σακελλαροπούλου, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός, είχε ενημερώσει ότι θα απουσιάζει σε προγραμματισμένο, ιδιωτικό ταξίδι στο εξωτερικό.

Αιτιολογημένα απόντες, για λόγους υγείας ήταν από την ψηφοφορία, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνας Αλεξιάδης και Νίκος Συρμαλένιος, καθώς αμφότεροι νοσηλεύονται. 

Συγχαρητήρια από τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο

Αμέσως μετά την εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου από την Βουλή, ο κ. Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς μαζί της  και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συγχαρητήρια, καθώς και τις θερμές ευχές του για κάθε επιτυχία κατά την άσκηση των καθηκόντων της.