Αθανάσιος Μπαλάσκας: Δουλεύω πάντα με αίσθημα ευθύνης απέναντι στούς Δημότες

Με αφορμή διάφορα «σχόλια» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον τελευταίο καιρό και με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε φίλους και συνδημότες που με τίμησαν με 436 ψήφους νιώθω την ανάγκη να ξεκαθαρίσω τα παρακάτω.

Ορίστηκα ΑΜΙΣΘΟΣ ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής, ενώ ταυτόχρονα μου χορηγήθηκε ειδική άδεια από την υπηρεσία μου (ΠΥΣΔΕ Β΄ Αθήνας) προκειμένου να εκτελώ τα επιπλέον καθήκοντά μου, χωρίς να διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας μου (το ΑΜΙΣΘΟΣ με κεφαλαία γράμματα για κάποιους που δυσκολεύονται στην ανάγνωση).

Οι Ειδικοί Σύμβουλοι, ΔΕΝ ΑΣΚΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗΣ παρά παρέχουν συμβουλές και διατυπώνουν εξειδικευμένες γνώμες, γραπτά ή προφορικά, για το συγκεκριμένο τομέα δραστηριοτήτων του Δήμου τον οποίο έχουν ορισθεί να εξυπηρετήσουν. Για τα υπόλοιπα θέματα υπάρχει ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο, ως κυρίαρχο συλλογικό όργανο του Δήμου και οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Με ρωτούν συνδημότες μου αν είμαι ευχαριστημένος από την ταχύτητα υλοποίησης των έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην πόλη μας. Η απάντηση που δίνω ξεκάθαρα είναι ΟΧΙ. Προσωπικά έχω συνηθίσει σε άλλους ρυθμούς και οι συνεργάτες μου το ξέρουν καλά. Νιώθω ότι αρκετά πράγματα έχουν καθυστερήσει, όχι λόγω ολιγωρίας της νέας δημοτικής αρχής, αλλά διότι διαπιστώθηκαν πολλαπλάσια προβλήματα από ότι αρχικά φανταζόμασταν. Επαναλαμβάνω, ότι αυτό που χρειάζεται είναι η συναίνεση όλων των παρατάξεων για να ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΙ και να ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ το ψηφιακό αύριο της πόλης. Επιπλέον, πρέπει να υπάρξει ενίσχυση του αρμόδιου τμήματος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Πληροφορικής και κυρίως βούληση από όλους τους αιρετούς και υπαλλήλους να κάνουν την υπέρβαση. Μια υπέρβαση που θα δώσει ώθηση για ένα καλύτερο αύριο. Είμαι αισιόδοξος ότι οι δεσμεύσεις 2019-2023 θα υλοποιηθούν τελικά. Εκείνο που δεν βοηθάει είναι η μιζέρια, ο λαϊκισμός και η λάσπη. Όποιος δημότης επιθυμεί να ενημερωθεί για αυτά τα ζητήματα είμαι σίγουρος ότι τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Διοίκησης με τους οποίους έχω άψογη συνεργασία, μπορούν να του λύσουν όλες τις απορίες. Όσον με αφορά όμως, θα ήθελα να ενημερώσω τους φίλους μου για το τι έκανα τους τελευταίους 4 μήνες:

1. Απέστειλα στο Γραφείο Δημάρχου δυο εισηγητικές εκθέσεις. Η μία αφορούσε την μη ιονίζουσα ακτινοβολία και η άλλη την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
2. Διεξήγαγα τις συζητήσεις προκειμένου να συνάψουμε σύμφωνο συνεργασίας με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για την παραχώρηση κινητής μονάδας μέτρησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Το σύμφωνο εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΔΣ.
3. Ετοίμασα πρόταση για ενημερωτικές συναντήσεις στα σχολεία με θέμα την ορθή χρήση των ασύρματων συσκευών. Αναμένεται η έκδοση απόφασης εισόδου στις σχολικές μονάδες και η προώθηση της πρότασης στο Τμήμα Παιδείας.


4. Έκανα διερευνητικές επαφές με καθηγητές πανεπιστήμιου και ειδικούς επιστήμονες προκειμένου να διοργανωθεί μια ημερίδα υπό την αιγίδα του Δήμου με θέμα την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
5. Έκανα συναντήσεις με όλους τους προέδρους των Νομικών Προσώπων του Δήμου προκειμένου να συζητηθούν τρόποι που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, χρησιμοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία.
6. Κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης τόσο στον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, όσο και στους Αντιδημάρχους, οι οποίες εξετάζονται από τις υπηρεσίες.
7. Συμμετείχα ως εκπρόσωπός του Δήμου Αγίας Παρασκευής στο συνέδριο για τις έξυπνες πόλεις στα Τρίκαλα, όπου ήρθα σε επαφή με ειδικούς του χώρου και αντάλλαξα απόψεις με άλλους αιρετούς.
8. Συμμετείχα σε συναντήσεις για την ανανέωση της ιστοσελίδας του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Δόθηκαν νέες κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες στην εταιρία που υλοποιεί την ανανέωση/συντήρηση.
9. Πραγματοποίησα επαφές με προϊσταμένους στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής κατά τις οποίες ενημερώθηκα για την πρόθεση του Υπουργείου να συγκεντρώσει όλα τα πιστοποιητικά των πολιτών σε μία κεντρική πύλη, με αρχή λειτουργίας περίπου τον Μάρτιο.
10. Έκανα τις επαφές και συμμετείχα με συμβουλευτικό ρόλο σε ραντεβού που αφορούσαν την παρουσίαση συστημάτων ασύρματης κάλυψης κοινόχρηστων χώρων, ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των δημοτών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών συνθηκών.

Σας επισυνάπτω τις προεκλογικές μας υποσχέσεις που ουδέποτε «κρύφτηκαν» προκειμένου να με/μας κρίνετε συνολικά σε αυτούς τους τομείς. Η λάσπη και η ανοησία δεν με αγγίζει.

Συνεχίζουμε!

Αθανάσιος Ι. Μπαλάσκας
Φυσικός – Ραδιοηλεκτρολόγος Α’
ΜSc Ηλεκτρονικής Φυσικής και Τηλεπικοινωνιών
Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου Αγίας Παρασκευής
Υποδιευθυντής 1ου Γενικού Λυκείου Αγίας Παρασκευής