Κι όμως δεν τελειώσαμε με το “Μπαρμπίκα” …

Γράφει η Λένα Μαρκή

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα ολοκαίνουργια ΕΠΑΛ της Αγίας Παρασκευής (πρώην Μπαρμπίκα), σύμφωνα με καταγγελία του κ. Ανδρέα Γκιζιώτη στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Μια καταγγελία με την οποία δεν φαίνεται να διαφωνεί κανείς από τους αιρετούς της πόλης.

Συγκεκριμένα όπως είπε, δεν έχει γίνει παραλαβή του κτιριακού συγκροτήματος γιατί έχει πολλά προβλήματα.

Προβλήματα

  • Θέρμανσης!
  • Εξοπλισμού, αφού υπάρχει έλλειψη σε θρανία, καρέκλες και γραφεία. Μάλιστα για τις ανάγκες των μαθημάτων «μετακομίζουν» από αίθουσα σε αίθουσα τα απαραίτητα κάθε φορά!!!
  • Ακόμα (!!!) λειτουργεί με εργοταξιακό ρεύμα.
  • Το δίκτυο του ίντερνετ που είναι απαραίτητο λόγω της φύσης του σχολείου, δεν λειτουργούσε και το έφτιαξαν οι ίδιοι οι καθηγητές, όπως ανέφερε ο κ. Γκιζιώτης.

Το σημαντικό είναι πως κανείς από τους παρευρισκόμενους δεν διαφώνησε, και ο πρώην δήμαρχος κ. Σταθόπουλος υπήρξε καταφατικός.

Το ακόμη περίεργο είναι, ότι «πέρασε στα ψιλά» και δεν φάνηκε διάθεση από κανέναν να ζητηθούν εξηγήσεις και να απαιτηθεί άμεση παρέμβαση από κάθε υπεύθυνο, είτε είναι ο Δήμος, είτε οι ΚΤ.ΥΠ. ΑΕ.

Να θυμίσουμε ότι τον Αύγουστο του 2018, επί Δημαρχίας Γιάννη Σταθόπουλου, έγινε η Διοικητική παραλαβή του έργου, έχοντας ως στόχο να λειτουργήσει τον ίδιο Σεπτέμβρη. Βλέπεται, σε μερικούς μήνες (Μάιο 2019) λάμβαναν χώρα οι αυτοδιοικητικές εκλογές και ήταν το μόνο σημαντικό ατού που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Άμεσα τότε τέθηκαν δημόσια ερωτήσεις από τον πρώην Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Κώστα Τσιαμπά, για το εάν υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και αν έχουν εκδοθεί όλες οι απαραίτητες άδειες ώστε να είναι κατάλληλο προς χρήση, χωρίς όμως να λάβει απάντηση!

Τίθενται λοιπόν σήμερα εν έτη 2020 τα εξής σημαντικά ερωτήματα:

  • Πως επετράπη η λειτουργία του εφόσον είχε σοβαρές εκκρεμότητές;
  • Αφού δεν παρελήφθη ακόμα πως είμαστε βέβαιοι ότι είναι κατάλληλο να εισέρχονται σε αυτό μαθητές και προσωπικό;
  • Ποιος διασφαλίζει την σωματική ακεραιότητά τους;
  • Υπάρχουν όλες οι απαραίτητες άδειες (π.χ. πυρασφάλειας) και διαβεβαιώσεις ότι είναι ασφαλής η χρήση του;
  • Έγινε η αίτηση στη ΔΕΗ για αλλαγή του ρεύματος σε μέση τάση, αν ναι, πότε θα πραγματοποιηθεί;
  • Έγινε καταγραφή των αναγκών σε εξοπλιστική υποδομή πριν τεθεί σε λειτουργία ή έστω κάποια στιγμή μέχρι σήμερα;

Που έχει «κολλήσει» πάλι το «Μπαρμπίκα»;

Ο κ. Σταθόπουλος βιάστηκε να το λειτουργήσει και επί ένα χρόνο διοίκησής του δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις ενέργειες που του αναλογούσαν και το άφησε με ένα σωρό προβλήματα. Καλές οι φιέστες, οι κομπασμοί και η οικειοποίηση ενός έργου, η κατασκευή του οποίου έγινε από τις ΚΤ.ΥΠ. ΑΕ και συνέβαλαν οι προηγούμενοι δήμαρχοι ανά τα χρόνια, ενδέχεται όμως να γυρίσουν μπούμερανγκ με επώδυνες επιπτώσεις.

Κατά τα φαινόμενα οι αγώνες της Ένωσης Συλλόγων Γονέων όσον αφορά τη λειτουργία των ΕΠΑΛ δεν έχουν τελειώσει. Τώρα καλούνται να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους ώστε να ολοκληρωθεί πραγματικά το έργο και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του συγκροτήματος, μα πάνω απ’ όλα η ασφάλεια όσων το επισκέπτονται και το χρησιμοποιούν.