Κορονοϊός: Δάκρυσε ο Σωτήρης Τσιόδρας στη συνέντευξη Τύπου (vd)

Κορονοϊός: Στη σημερινή ενημέρωση ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν φανερά φορτισμένος και ήταν ολοφάνερο ότι σε πολλά σημεία της ομιλίας του δύσκολα του έβγαιναν οι λέξεις. 

Για μια ακόμα φορά απηύθυνε κραυγή αγωνίας προς όλους τους πολίτες ώστε να σεβαστούν τα μέτρα πρόληψης και τα όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

“Είναι οι πατεράδες μας και οι μανάδες μας” είπε φανερά φορτισμένος ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας, μιλώντας για τις ευπαθείς ομάδες αλλά για τις ηλικίες όσων έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως είναι κρίμα για όλους αυτούς που σέβονται το “Μένουμε Σπίτι”, να τους χαλούν την εικόνα κάποιοι που το παίρνουν αψήφιστα.

Δείτε τον Σωτήρη Τσιόδρα να δακρύζει στο 6:00…

Όσα δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επισήμανε ότι έχουμε περισσότερες από 35.000 νέες περιπτώσεις της νόσου, γεγονός που δείχνει την πολύ υψηλή μεταδοτικότητα του νέου ιού και την δυναμική που έχει σε όποια κοινότητα και κοινωνία εισβάλλει. Η ανθρωπότητα έχει ήδη καταγεγραμμένους περισσότερους από 12.000 θανάτους.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ανακοίνωσε 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέρχεται σε 530.
98 από τα κρούσματα αυτά έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης. Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα ενώ έχουν ελεγχθεί περίπου 8.000 δείγματα για την παρουσία του νέου ιού.
100 ασθενείς νοσηλεύονται εκ των οποίων 18 είναι διασωληνωμένοι

Είναι μία σοβαρή νόσος, μία σοβαρή πνευμονία. Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση, να μη χρειαστεί να διασωληνωθούν και εξιτήριο γρήγορα από το νοσοκομείο.

Η πλειονότητα από αυτούς που νοσηλεύονται, το ποσοστό αυτό είναι 79%, έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και 54% είναι άντρες. Το 47% του συνόλου των νοσηλευόμενων είναι μεγάλης ηλικίας, άνω των 65 ετών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας και είναι διασωληνωμένοι.

Έχουν καταλήξει από το νέο ιό 13, δώδεκα από αυτούς είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ενώ ο 13ος ήταν ηλικίας άνω των 80 ετών. ‘Ολοι ήταν άντρες εκτός από μία γυναίκα 93 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμπολιτών μας που κατέληξαν ήταν τα 76 έτη. 19 συμπολίτες μας έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Τσιόδρας: Αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων

Σχετικά με την επιτήρηση και τη σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων, παραμένουμε στις εκτιμήσεις των μαθηματικών μας προβλέψεων οι οποίες θα ανανεώνονται συνεχώς. Πρέπει όμως να σας πω ότι αναμένουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες. Αυτή θα είναι ανάλογη της προσπάθειας που κάνουμε μαζί να περιορίσουμε αυτή τη μάχη. Σοβαρά κρούσματα σήμερα και αύριο και μεθαύριο, μέχρι να περάσει αυτός ο ιός, αντικατοπτρίζουν την κυκλοφορία ενός εχθρού που δεν σέβεται ηλικίες αλλά προσβάλλει όλους. Κανείς δεν είναι 100% ασφαλής.

Ηλικίες μεταξύ 18 και 64 ετών είναι το 75% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Το ίδιο λέμε για τη γρίπη αλλά εδώ δεν υπάρχει εμβόλιο προς το παρόν. Δεν υπάρχει έγκυρη και τεκμηριωμένη με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης θεραπεία. Όλα είναι στο αρχικό στάδιο και το κυριότερο κανείς εκτός από τις 19 συμπολίτες μας που πήραν εξιτήριο, σήμερα δεν έχει ακόμα ανοσία.

Η ανοσία των πολλών που θα προστατέψει τους λίγους δεν θα υπάρχει για πολύ καιρό ακόμα. Έχουμε να κάνουμε με έναν ύπουλο εχθρό που δεν σέβεται την ώρα, δεν σέβεται ηλικίες, αλλά δεν σέβεται και αυτούς που δεν τον υπολογίζουν. Αυτό μας έχουν διδάξει οι προηγούμενες εβδομάδες στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Μία μεγάλη σειρά ασθενών από ξένη χώρα έδειξε πως η θνητότητα ήταν έως και 27% για τους άνω των 85 και μεταξύ 3% και 11% για τους 65-74 ετών, 1%-3% για τους 55-64 και κάτω από 1% για τους κάτω των 54 ετών.

Έγραψε κάποιος γνωστός μου, πολύ σοβαρός επιστήμονας, από τους παγκόσμια καταξιωμένους ανθρώπους. Κάνουμε πολύ φασαρία για λίγους ηλικιωμένους και ανίκανους από τα χρόνια νοσήματα συμπολίτες μας. Η απάντηση που δίνω εσωτερικά μέσα μου και την αφήνω στην κρίση σας είναι πως τα πράγματα της ιατρικής επιστήμης του 2020 είναι η παράταση της ποιοτικής επιβίωσης αυτών των ατόμων. Πολλοί από τους οποίους είναι μανάδες και πατεράδες μας, είναι γιαγιάδες και παππούδες. Όλους τους σεβόμαστε, όλους πρεσβεύουμε όλους. Αλλά κατεξοχήν χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να υπάρχουμε ούτε να έχουμε ταυτότητα.

Για τους καπνιστές

Κάποια πειραματικά δεδομένα που αφορούν και ανθρώπους δίπλα στους καπνιστές, κατά κάποιον τρόπο έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα και κατ’ αναλογία περισσότερες πόρτες και παράθυρα για είσοδο του ιού στον οργανισμό τους. Εγώ θα πω αυτό στους ανθρώπους που καπνίζουν, τους φίλους συμπολίτες μας: η επιλογή είναι καθαρά δική τους.

Ακόμα και οι καπνιστές χωρίς χρόνια νοσήματα φαίνεται να έχουν υψηλότερη συχνότητα αναπνευστικών λοιμώξεων και αυξημένη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.