Ανοιγμα των εκκλησιών ζητούν οι ιεράρχες -Η επιστολή Ιερώνυμου στην κυβέρνηση

Καθώς μπαίνουμε στην τελική φάση για την άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω του κορωνοϊού στη χώρα, και στους κόλπους της Εκκλησίας φαίνεται να υπάρχει μεγάλη κινητικότητα με κύριο στόχο το άνοιγμα των ναών.

Με τα μέτρα που έλαβαν οι αρχές για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού στους ιερούς ναούς κατά τη διάρκεια του Πάσχα να θεωρούνται πλην λίγων εξαιρέσεων πετυχημένα, και με δεδομένο ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την σταδιακή επιστροφή στη νέα κανονικότητα, με άνοιγμα σχολείων και επιχειρήσεων, ιεράρχες θεωρούν ότι έχει έρθει η ώρα να ανοίξουν και οι εκκλησίες για τους πιστούς.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απέστειλε επιστολή προς την κυβέρνηση με την οποία ζητά το άνοιγμα των ναών. Παρόμοια επιστολή στον πρωθυπουργό απέστειλαν και ιεράρχες της Κρήτης, γεγονός που δείχνει ότι η επαναλειτουργία των ναών αποτελεί κοινό αίτημα στους κόλπους της Εκκλησίας.
Η επιστολή Ιερώνυμου σε Μητσοτάκη για το άνοιγμα των εκκλησιών

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Πρακτορείου ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ο Αρχιεπίσκοπος συνέταξε την επιστολή αυτή στη Ζάλτσα Βοιωτίας, ενώ τηλεφώνησε προς τα μέλη της ΔΙΣ όπου και τους διάβασε το περιεχόμενό της. Σε αυτή ζητούν, ενόψει της συνεδρίασης της ΔΙΣ που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, να ανοίξουν οι εκκλησίες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή η Εκκλησία φαίνεται να μην είναι άλλο δεκτική σε υποχωρήσεις.

Φαίνεται πως τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, υπήρξαν ζυμώσεις μεταξύ ιεραρχών προκειμένου να υπάρξει μια παρέμβαση προς την πολιτεία για το άνοιγμα των εκκλησιών, καθώς οι περισσότεροι ιεράρχες είχαν δεχθεί αντιδράσεις από πιστούς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για το θέμα και ο Αρχιεπίσκοπος στο γεγονός ότι κάποιοι από τους ιεράρχες είχαν ήδη αρχίσει να διαμαρτύρονται δημόσια, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει ανωμαλία στο εσωτερικό της Εκκλησίας.

Ένας ακόμη λόγος που ο Αρχιεπίσκοπος προέβη σε αυτή την ενέργεια είναι για να προλάβει μια τυχόν παράταση μέτρων, καθώς όπως είχε τονιστεί στην ανακοίνωση της ΔΙΣ της 1ης Απριλίου, η Αναστάσιμη Παννυχίδα θα τελεστεί πανηγυρικά στους ναούς στην απόδοση της εορτής του Πάσχα, τη νύχτα της 26ης προς 27η Μαΐου.

Οι ιεράρχες φέρονται να είναι ενοχλημένοι από την κινούμενη συναυλία που έγινε χθες από την ερμηνεύτρια Άλκηστη Πρωτοψάλτη, η οποία μάλιστα έφτασε μέχρι το Μαξίμου, όπου συναθροίστηκαν αρκετοί για να την παρακολουθήσουν. Ενώ λίγες ημέρες πριν, δεν είχε γίνει δεκτή η περιφορά του Επιταφίου.
Ανοιγμα των εκκλησιών ζητούν και οι ιεράρχες της Κρήτης

Συνοδικό γράμμα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, απέστειλαν στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τα μέλη της Συνόδου, ζητώντας την επαναλειτουργία των εκκλησιών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το συνοδικό γράμμα απέστειλαν την περασμένη Παρασκευή και η απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης ήταν ομόφωνη και κοινοποιήθηκε επιπλέον στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, οι ιεράρχες της Κρήτης «κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις, τηρουμένων των απαραιτήτων μέτρων προστασίας για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/ekklisies-anoigma-zitoyn-ierarhes-ieronymos-mitsotakis