Νέα δημοσκόπηση: Πόση είναι η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Τι φοβούνται περισσότερο οι πολίτες – (VD)

Νέα δημοσκόπηση έρχεται στο φως της δημοσιότητας, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού.

Την έρευνα διενήργησε το Forum της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA, σε δείγμα 1.204 ατόμων, την περίοδο 22- 28 Απριλίου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ καταγράφει διπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 42,5% έναντι 21,4% της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τρίτο κόμμα έρχεται το ΚΙΝΑΛ με 5%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,7% και το ΜέΡΑ25 με 3,2%. Στο 2,9% βρίσκεται η Ελληνική Λύση. Στην έρευνα καταγράφεται και η αγωνία των πολιτών για την επόμενη ημέρα στην οικονομία.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας

Στην ερώτηση για το ποιο πιστεύουν οι πολίτες ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, το 38% απαντά η επιδημία του κορωνοϊού, το 31% η οικονομία, το 9% η ανεργία και το 8% το προσφυγικό/μεταναστευτικό που έχει «πέσει» εξαιτίας των εξελίξεων με τη δημόσια υγεία.

Το έργο της κυβέρνησης

Στην ερώτηση για τις εντυπώσεις που έχουν οι πολίτες από το έργο της κυβέρνησης ανά τομέα φαίνονται τα εξής: Σχεδόν 9 στους 10 (87%) κρίνει μάλλον θετικά την κυβέρνηση στον τομέα της δημόσιας υγείας/κορονοϊός και το 10% κρίνει αρνητικά. Το 74% συμφωνεί με την κυβέρνηση στις ενέργειές της αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους κράτους. Το 60% κρίνει θετικά και τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επίσης, 6 στους 10 έχει θετικές εντυπώσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, το 54% είναι με την κυβέρνηση στη διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων, το 52% στην Παιδεία, το 46% στην φορολογική πολιτική.

Χαμηλό βαθμό παίρνει η κυβέρνηση στο Μακεδονικό (37% θετικές εντυπώσεις 44% μάλλον αρνητικές), στα εργασιακά θέματα (40% έναντι 49%), στο μεταναστευτικό (40% έναντι 55%). Μάλιστα το 55% των μάλλον αρνητικών εντυπώσεων στο μεταναστευτικό είναι και το μεγαλύτερο «αγκάθι» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Δημοτικότητες πολιτικών αρχηγών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει ποσοστό 73% ως προς τη δημοτικότητα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και 26% αρνητικές ή μάλλον αρνητικές γνώμες. Δεύτερη σε δημοτικότητα η Φώφη Γεννηματά με 44% δημοτικότητα αντί 55% που έχουν αρνητική γνώμη. Ο δε Αλέξης Τσίπρας έχει 42% θετικές ή μάλλον θετικές απόψεις και 57% αρνητικές ή μάλλον αρνητικές. Και για τον Αλέξη Τσίπρα είναι το υψηλότερο ποσοστό δημοτικότητας.

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με ποσοστό 51% έναντι 18%.

Δημοφιλία υπουργών

Ο Βασίλης Κικίλιας απολαμβάνει την πρώτη θέση, καθώς οι πολίτες σε ποσοστό 22% τον θεωρούν καλύτερο υπουργό της κυβέρνησης. Ακολουθούν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 11%, ο Αδωνις Γεωργιάδης με 8%, η Νίκη Κεραμέως με 7%, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Χρήστος Σταϊκούρας με 5% και οι Νίκος Δένδιας και Νίκος Χαρδαλιάς με 4%.

Αναφορικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πώς αντέδρασε στην πανδημία, το συντριπτικό 97% λέει ότι απέδειξε ότι είναι αναγκαίο και πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Mega: