Γεωργίου & Μπακογιάννης: Δυο πρώην πρόεδροι αγωνιούν για το Αθλητικό κέντρο Πευκακίων

Οι πρώην Πρόεδροι Πευκακίων Γιώργος  Α. Γεωργίου και Στέφανος  Μπακογιάννης αγωνιούν για τον Αθλητικό Χώρο Πευκακίων και καταθέτουν τις προτάσεις τους !

Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη μελέτη και σχέδιο αναφορικά με την διαμόρφωση του χώρου του Αθλητικού Κέντρου ως πρώην Πρόεδροι του Συλλόγου των Πευκακίων η Αναγέννηση, και με  βάση την σοβαρότητα του θέματος  για ένα θέμα  διεκδίκησης των Πευκακίων δίκαιο και  χρόνιο, καταθέτουμε τόσο στο Σύλλογο, όσο και στο ΔΗΜΟ και  δημοσιοποιούμε τις θέσεις μας, ούτως ώστε εγκαίρως να  ληφθούν υπόψη και μαζί με την θέση του Συλλόγου να  συμβάλλουν στις αναγκαίες  τροποποιήσεις για την βελτίωση του υφιστάμενου σχεδίου.

Κατ΄αρχήν χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες που λήφθηκαν από την τωρινή και τις προηγούμενες  Δημοτικές Αρχές για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου Αθλητικού Χώρου. Οι διαβουλεύσεις ξεκίνησαν την δεκαετία του 2000 όπου συντεταγμένα ο Σύλλογος με ομόφωνες αποφάσεις και την στήριξη των κατοίκων είχαν αποφανθεί υπέρ ενός έργου ηπίων παρεμβάσεων που θα λάμβανε υπόψη την οικιστική φυσιογνωμία της περιοχής, το πράσινο, την συγκεκριμένη υψομετρική διαφορά του χώρου που προσδίδει αισθητικό κάλλος, ενώ πρότεινε δραστηριότητες μετριασμένες και όχι υπερβολικές.

Την τελευταία περίοδο που διανύσαμε με τον περιορισμό της κινητικότητας, λόγω της πανδημίας,  ο Χώρος απέδειξε από μόνος του την συμβολή για τους κατοίκους.  Αθρόα τον επισκέφτηκαν για περιπάτους οι κάτοικοι, ενώ τα παιδιά τον αξιοποίησαν ως χώρο αναψυχής παίζοντας ως αργά το βράδυ. Το γεγονός ότι επιτέλους ο Δήμος απομάκρυνε τα μπάζα δικαίωσε την επίμονη θέση του Συλλόγου για καθαρισμό και αξιοποίηση του από τους κατοίκους. Επιπλέον η μαζική δενδροφύτευση το 2008, μία από τις μεγαλύτερες στην πόλη, επέτρεψε ο χώρος να μετατραπεί σε ένα στην ουσία, αξιοποιήσιμο και χωρίς κόστος,  φυσικό πάρκο.

Ωστόσο με βάση το υφιστάμενο σχέδιο διαπιστώνουμε με αγωνία ότι η ισορροπία αυτή κινδυνεύει να διασαλευτεί λόγω συσσώρευσης στο χώρο πολλών δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα θα αρκούσαν τα 2 γήπεδα τέννις, προς τι τα 5 πρόκειται να μεταφερθεί εκεί κάποιο τέννις club; αρκούν επίσης τα δύο γήπεδα μπάσκετ προς τι το τρίτο; Mπορεί ένας αριθμός 5χ5 γηπέδων, επίσης να περιοριστεί. Είναι επίσης βασικό να διατηρηθεί η υψομετρική διαφορά του χώρου που προσδίδει μοναδικό  αισθητικο κάλλος και δένει θαυμάσια με τον περικαλλή Ναό μας.  

Επιπλέον, μπορούν και πρέπει να περισωθούν τα δένδρα που με αγάπη φύτεψαν οι ίδιοι οι κάτοικοι και τα παιδιά, και φρόντιζαν ποτίζοντας οι γείτονες τόσα χρόνια  για να αναπτυχθούν. Είναι κομμάτι πια αναντικατάστατο της φυσιογνωμίας της περιοχής, ζωντανοί οργανισμοί που θα ήταν κρίμα να αντικατασταθούν με τσιμέντο, αφού μάλιστα μπορούν να προσφέρουν όχι μόνο τον ίσκιο τους αλλά και να μειώσουν την ηχορύπανση. Ομοίως μπορεί να διασωθεί ο περιμετρικός χώρος περιπάτου αφού και χρειάζεται και προσδίδει αισθητική. Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς  φαίνεται ότι μια κατ αρχήν μείωση των προτεινόμενων δραστηριοτήτων της τάξης του 25% περίπου μπορεί να διασφαλίσει την οικολογική και οικιστική φυσιογνωμία της περιοχής καθιστώντας και τις υπόλοιπες που εναπομένουν αθλητικές δραστηριότητες περισσότερο ανθρωποκεντρικές και φιλικές στο περιβάλλον.

Ως πρώην Πρόεδροι του Συλλόγου και κάτοικοι των Πευκακίων με πολύ καλή γνώση της κάθε γειτονιάς αλλά και με σεβασμό στη Δημοτική Αρχή, που προς χάριν των πολιτών και της Συνοικίας κινεί δραστήρια το έργο, οφείλουμε έγκαιρα να καταθέσουμε αυτές τις προτάσεις μας, που μαζί με την πρόταση του Συλλόγου  θα βοηθήσουν την Δημοτική Αρχή και τους αρμόδιους Μηχανικούς να μορφώσουν άποψη και να προχωρήσουν στις αναγκαίες τροποποιήσεις,  για να κερδίσουν τα Πευκάκια περισσότερο πράσινο που τους ανήκει και να μειώσουν ηχορύπανση από τις πολλές δραστηριότητες και  τσιμέντο στο ελάχιστο ! Ένα τέτοιο έργο χρειάζεται προσοχή, μεράκι και ευαισθησία !

Πρώην Πρόεδροι Συλλόγου Πευκακίων η Αναγέννηση

Γιώργος  Α  Γεωργίου

Στέφανος  Μπακογιάννης