Προτάσεις θεσμικού χαρακτήρα από την Ένωση Δημάρχων Αττικής στη συνάντηση στα Βίλια παρουσία Γ.Γ. υπουργείου Εσωτερικών

Σε κάλεσμα που έκανε η Ένωση Δημάρχων Αττικής (ΕΝ.Δ.Α.) στο Δημαρχείο Βιλίων στις 12 Ιουνίου 2020, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, του νυν Δημάρχου Μάνδρας – Ειδυλλίας Χρήστου Στάθη και του πρώην Δημάρχου, Κώστα Μακρινώρη, συγκεντρώθηκε το διευρυμένο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης, τα μέλη του οποίου αντάλλαξαν απόψεις τηρουμένων των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού. Συζητήθηκαν θέματα –ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα το θεσμό του Δημάρχου και τα προβλήματα των Δήμων και των Υπηρεσιών αυτών.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Σταυριανουδάκης, αναφερόμενος στον νέο εκλογικό νόμο που θα ισχύσει για τις επόμενες αρχαιρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόνισε ότι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία του είναι το πλαφόν του 5% των ψήφων που θα ισχύσει (έναντι του ισχύοντος 3%). Στην ουσία θα είναι πιο δύσκολο στις μικρές παρατάξεις να εισέρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα αποφευχθούν φαινόμενα όπως του Δήμου Κηφισιάς με 14 παρατάξεις και του Δήμου Ηλιούπολης με 10 παρατάξεις στο Δ.Σ..

Εισήγηση του προέδρου κ. Παύλου Καμάρα

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΝ.Δ.Α., κ. Παύλος Καμάρας αναφέρθηκε σε πληθώρα θεμάτων δίνοντας ιδιαίτερη βάση σε θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, όπως

  • η κωδικοποίηση και αποσαφήνιση των διατάξεων που αφορούν στην καταστατική θέση των αιρετών
  • η επαναφορά ειδικής δωσιδικίας ώστε να δικάζονται οι δήμαρχοι σε πρώτο βαθμό από έμπειρους δικαστές με δεδομένη την «ανήκεστο βλάβη» που προκαλείται στην προσωπικότητα του αιρετού από μια λανθασμένη πρωτόδικη απόφαση
  • η κατάργηση κωλυμάτων και εξίσωση με τους βουλευτές για την εκλογιμότητα

Αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, όπως

  • Η επαναφορά της αποζημίωσης των μελών των Δ.Σ. και των επιτροπών του Δήμου ανά συνεδρίαση με απόφαση των δημοτικών συμβουλίων με βάση τον προϋπολογισμό του Δήμου.
  • Θέματα που αφορούν δημάρχους που έχουν παράλληλα την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου
  • Συνταξιοδοτικά, κ.α.

Επίσης παρουσίασε θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης, σχετικά με την σύσταση ειδικών τμημάτων Δικαιοσύνης για την εκδίκαση υποθέσεων δημάρχων και αιρετών από δικαστές ανάλογης γνώσης, καθορισμό αποκλειστικών προθεσμιών για την εκδίκαση και ολοκλήρωση υποθέσεων που αφορούν αιρετούς, κ.α.

Επισήμανε την ανάγκη ελέγχου και διαφάνειας στους ΟΤΑ με την καθιέρωση Δ/σης εσωτερικού ελέγχου, σύσταση υπηρεσίας για παροχή συμβουλών επί των ασαφειών των νόμων, υποχρεωτική μετάδοση από το διαδίκτυο των συνεδριάσεων των Δ.Σ..

Σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο ο κ. Καμάρας τόνισε την ανάγκη να είναι σταθερός, να αποσκοπεί στην ευρεία εκπροσώπηση, να δίνει δυνατότητα «κυβερνησιμότητας», να είναι διάφανος, να λαμβάνει υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες και να επιδιώκει τη συμμετοχή των πολιτών. Πρότεινε μεταξύ άλλων ο νέος νόμος να είναι σαφής στον καθορισμό των αρμοδιοτήτων του Δ.Σ. και των Δημάρχων, να ενθαρρύνει τη συσπείρωση ευρύτερων κοινωνικών ομάδων σε παρατάξεις. Εκλογή δημάρχου με ποσοστό 40% και άνω από τον πρώτο γύρο εφόσον η διαφορά από το δεύτερο είναι άνω του 5%. Ενίσχυση του ρόλου των Επιτροπών, του κύρους του Δ.Σ. και της αποτελεσματικότητας της δημοτικής Αρχής.

Αναλυτικά η εισήγηση προς το διευρυμένο Δ.Σ. της ΕΝ.Δ.Α. από τον πρόεδρό της κ. Καμάρα βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Παρουσία και του Δήμου Αγίας Παρασκευής στη συνάντηση

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ και δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών & Επικοινωνιών Αττικής και πρώην δήμαρχος, Βασίλης Γιαννακόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου για την Βιώσιμη Ανάπτυξη των πόλεων και πρώην δήμαρχος, Γιώργος Κουράσης, οι εν ενεργεία δήμαρχοι Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς και Ηρακλείου, Νικόλαος Μπάμπαλος, αρκετοί πρώην δήμαρχοι, ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Αγίας Παρασκευής, Μιλτιάδης Κύρκος και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Δημάρχων, Θεόδωρος Γεωργάκης.