Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης ΕΒΕ για την ΕΝΕΒΑΠ

Συνάδελφε/ Συναδέλφισσα,
Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι ημέρα αργίας για τα καταστήματα της πόλης μας. Η παράταξή μας έχει πάρει θέση ότι όλοι μας πρέπει να κρατάμε κλειστά τα μαγαζιά μας αυτή την ημέρα για να υπερασπιστούμε συλλογικά το δικαίωμά μας σε ανθρώπινα ωράρια και μέρες ξεκούρασης. Η ΕΝΕΒΑΠ υπερασπίζεται την τοπική αυτή αργία και ενημερώνει τα μέλη της και όλους τους συναδέλφους (καταστηματάρχες) για την υποχρεωτική τήρησή της. Παρόλα αυτά, τα μεγάλα καταστήματα και μερίδα συναδέλφων επιλέγουν να ανοίξουν αγνοώντας τις αποφάσεις του σωματείου μας, οδηγώντας την αγορά να λειτουργεί χωρίς κανόνες και αργίες.
Φέτος ο Πρόεδρος της ΕΝΕΒΑΠ πήρε πρωτοβουλία, εφαρμόζοντας παλαιότερη απόφαση του Δ.Σ να καταγγείλει κάποια από τα μεγάλα (αλυσίδες) καταστήματα του Δήμου μας που έχουν την ευθύνη για την απορρύθμιση της αγοράς και την υποβάθμιση της τοπικής επαγγελματικής αργίας. Αποδείχθηκε πως δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας με νόμους ενός εχθρικού κράτους προς τους μικρούς ΕΒΕ, αλλά ούτε να βασιζόμαστε στην κρίση της Αστυνομίας για την εφαρμογή του εκάστοτε νόμου. Οι νόμοι αλλάζουν κατά το δοκούν των μεγαλεμπόρων και όποτε αυτοί θεωρήσουν ότι αξίζει τον κόπο να ασχοληθούν, όσο για το αν θα αποδοθεί δικαιοσύνη, τα δικαστήρια δίνουν ποινές χάδια σε πολυεθνικές εκατομμυρίων, ενώ δεν ξέρουν τι θα πει επιείκεια όταν είναι να τιμωρήσουν έναν μικρομαγαζάτωρα που δεν μπόρεσε να πληρώσει το δάνειό του.
Για εμάς πραγματική υπεράσπιση της αργίας και της δράσης του ίδιου συλλόγου είναι η μαζική συμμετοχή των μελών του, η ενδυνάμωσή του με συναδέλφους που απομακρύνθηκαν από αυτόν, η προσέγγιση με τους νεότερους συναδέλφους που είτε αγνοούν την ΕΝΕΒΑΠ είτε στην σκέψη τους είναι απαξιωμένη και ο προσανατολισμός του συλλόγου σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης μας. Για να μπορέσει η ένωσή να προσεγγίσει τους συναδέλφους μας θα πρέπει να ξεφύγει από την λογική του διοργανωτή εκδηλώσεων. Χρειάζεται
άμεσα να ανοίξουμε δράση για την υπεράσπιση των δουλειών μας απέναντι στα αποτελέσματα του κορονοϊού αλλά και της οικονομικής κρίσης που ήρθε. Σκοπός του ΔΣ και των μελών του είναι να μπαίνει μπροστά στις διεκδικήσεις των ΕΒΕ, και όχι να ανοίγουν τα μαγαζιά τους όποτε αυτοί θέλουν πηγαίνοντας κόντρα στις ίδιες τις αποφάσεις του.
Μέσα στην καραντίνα η κυβέρνηση ετοίμασε πακέτα στήριξης των μεγαλοεπιχειρηματιών αλλά μάλλον ξέχασε τα μικρά μαγαζιά. Ξέχασε ότι τα νοίκια και οι υποχρεώσεις τρέχουν, ότι δεν μπήκε ευρώ στα μαγαζιά μας και ότι όσο και να αναβληθούν οι πληρωμές φόρων και εισφορών υπάρχουν δύο χαμένοι μήνες και μία αγορά που δεν έχει ανακάμψει πλήρως και δεν ξέρουμε εάν θα ανακάμψει εντός του έτους.
Συνάδελφοι χρειάζεται να εντείνουμε τις διεκδικήσεις μας. Η κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία μέσα στον κορονοϊό να εκπληρώσει τον διακαή πόθο και αυτών και των προηγούμενων κυβερνώντων και των μεγαλεμπόρων και να βάλει στην τελική ευθεία την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας σημαίνει περισσότερη δουλειά, περισσότερες ώρες, περισσότερα έξοδα αλλά τον ίδιο τζίρο. Θέλουν να μας οδηγήσουν στα όρια μας, να μην μας αφήσουν καμία ώρα για εμάς και
τις οικογένειες μας και στο τέλος να μας αναγκάσουν να κλείσουμε για να δώσουν τον τζίρο μας στις πολυεθνικές. Για όσους θέλουν να κρατήσουν τα μαγαζιά τους ανοιχτά και να έχουν ζωή με αξιοπρέπεια είναι μονόδρομος να πάρουν θέση στον αγώνα για την υπεράσπιση της Κυριακής. Η ΕΝΕΒΑΠ χρειάζεται άμεσα να πάρει αποφάσεις και να κινητοποιήσει τους συναδέλφους για να μην βρεθούμε μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα με τις αλυσίδες να είναι ανοιχτά μέχρι και ανήμερα τα Χριστούγεννα.
Συνάδελφε, Συναδέλφισσα έλα στο σωματείο σου! Σε αυτή την επίθεση που δεχόμαστε και θα την εντείνουν το επόμενο διάστημα δεν πρέπει να μείνουμε πίσω. Χρειάζεται να εντείνουμε τους αγώνες μας και μην τους αφήσουμε να μας κλείσουν και να μας οδηγήσουν στην ανεργία.


Πληρώσαμε την προηγούμενη κρίση τους,
να μην πληρώσουμε και αυτή.

Αγωνιστική Συσπείρωση ΕΒΕ
Αγίας Παρασκευής