Ο ΠΑΟΔΑΠ εν μέσω πανδημίας κέρδισε το στοίχημα του θερινού κινηματογράφου

Γράφει η Λένα Μαρκή

Ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ κ. Σπύρος Παπασπύρος είχε ένα στοίχημα να κερδίσει αυτό το καλοκαίρι. Τολμώντας να λειτουργήσει τον θερινό δημοτικό κινηματογράφο «Θανάσης Βέγγος» εν μέσω πανδημίας γνώριζε, ότι λάμβανε ένα μεγάλο ρίσκο. Είχε όμως σημαντικά στοιχεία υπέρ του.

Έναν περιφραγμένο χώρο, το προαύλιο του 2ου Γυμνασίου.

Ελεγχόμενη είσοδο – έξοδο.

Προσωπικό που ήταν σε θέση, αριθμητικά και ποιοτικά, να προασπίσει τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Πλέον η αυλαία του δημοτικού κινηματογράφου έχει πέσει και μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα εκ του ασφαλούς για τις 45 ημέρες λειτουργίας του.

Με όρους ασφάλειας και εκσυγχρονισμού

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΑΟΔΑΠ, 7.123 θεατές παρακολούθησαν τις ταινίες που προβλήθηκαν. Ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός.

Θεωρώ ότι η επιτυχής λειτουργία του κρίθηκε στις λεπτομέρειες.

Ο χώρος λειτουργίας του κινηματογράφου ήταν σαφώς οριοθετημένος και με συγκεκριμένη είσοδο, μη δίνοντας την δυνατότητα να υπάρξει έτερη παράνομη και ανεξέλεγκτη. Κατά την είσοδο των θεατών ήταν εφικτός ο έλεγχος των εισερχομένων με αριθμημένα καρτελάκια. Έξυπνη πινελιά, η προσφορά μαζί με το φυλλάδιο του προγράμματος, ατομικού αντισηπτικού μαντηλιού με το λογότυπο του ΠΑΟΔΑΠ επάνω. Ο αύλειος χώρος του 2ου  Γυμνασίου πεντακάθαρος και φωτιζόμενος με τα καθίσματα τοποθετημένα στις αποστάσεις που ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Είναι σημαντικό ότι μετά από κάθε προβολή τα καθίσματα απολυμαίνονταν. Η καθαριότητα όλων των χώρων υποστηρίζονταν πλήρως (απολύμανση WC μετά από κάθε προβολή, αρκετοί κάδοι σκουπιδιών). Εν ολίγοις τηρήθηκαν με το παραπάνω οι υγειονομικοί κανόνες για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού.

Από άποψης αισθητικής οι προβολές έγιναν σε ένα περιβάλλον πευκόφυτο, με θέα τον Υμηττό, που αν μη τι άλλο δημιουργούσε ευχάριστη διάθεση και προσέφερε βραδιές διασκέδασης και χαλάρωσης.

Οι ταινίες που προβλήθηκαν ήταν είτε πρόσφατες (2018-2019) είτε κλασικές με υψηλά κριτήρια ποιότητας που κάλυπταν την γκάμα σχεδόν όλων των επιθυμιών. Επιτυχής και η διάθεση μιας ημέρας την εβδομάδα στην Κινηματογραφική Λέσχη Αγίας Παρασκευής, η οποία επίσης παρουσίασε αξιόλογες ταινίες.

Ευχάριστα μας εξέπληξε η διανομή ανώνυμου ερωτηματολογίου και η συμπλήρωσή του από τους θεατές. Αυτό υποδεικνύει ότι το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στο τώρα, αλλά υπάρχει προοπτική για το μέλλον που δεν αφήνεται στην τύχη της. Μια τακτική πλήρως εκσυγχρονισμένη και σύμφωνη με τις επιταγές του management. Συνολικά συμπληρώθηκαν 835 ερωτηματολόγια, ποσοστό  άνω του 10% του συνόλου των θεατών.

 Το μέλλον

Είναι γεγονός ότι ο χρόνος κυλά γρήγορα, άρα ο προγραμματισμός για το επόμενο καλοκαίρι πρέπει να ξεκινήσει από τώρα. Η Διοίκηση του Νομικού Προσώπου οφείλει να αξιολογήσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και τις προτάσεις που υπέβαλλαν οι θεατές μέσω των ερωτηματολογίων.

Προφανώς ο δημοτικός κινηματογράφος χρειάζεται ένα δικό του χώρο που να μην περιορίζεται χρονικά όπως συμβαίνει με τη χρήση σχολικού προαυλίου. Αρκετοί θεωρούν ως φυσικό του χώρο το πάρκο «Σταύρος Κώτσης» με την αυστηρή προϋπόθεση να αναμορφωθεί κατάλληλα. Θα μπορούσε βέβαια να δημιουργηθεί ένας χώρος αποκλειστικά για τον δημοτικό σινεμά, ξεχωριστός, με δικό του χώρο στάθμευσης (π.χ. σε κάποιο ή κάποια από τα «ορφανά» οικόπεδα των Πευκακίων) που θα λειτουργεί όλο το χρόνο με ανοιγοκλειόμενη οροφή. Δεν αποκλείεται δε το ενδεχόμενο για το επόμενο καλοκαίρι να χρησιμοποιηθεί εκ νέου το 2ο Γυμνάσιο, αναλόγως των συνθηκών και των εξελίξεων της πανδημίας.

Συμπερασματικά

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σινεμά «Θανάσης Βέγγος» υπήρξαν όλες οι προϋποθέσεις και όλες οι ασφαλιστικές δικλίδες ώστε οι πολίτες να απολαύσουν βραδιές κινηματογράφου σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Για την επιτυχία χρειάζεται τακτική και οργάνωση και αυτό πλέον το απέκτησε ο ΠΑΟΔΑΠ με πρόεδρο τον κ. Σπύρο Παπασπύρο. Απέδειξε ότι αναλαμβάνει σοβαρά τις ευθύνες του μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, θυσιάζοντας ακόμη και τις καλοκαιρινές διακοπές του. Το δε προσωπικό του ΠΑΟΔΑΠ αποτελείται από αξιόλογους ανθρώπους και όταν έχει άξιους επικεφαλής αποδίδει τα μέγιστα.

Η επιτυχής λειτουργία του δημοτικού σινεμά δικαίωσε τη δημοτική Αρχή και την πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων για την επιλογή και τη στήριξή τους και αποστόμωσε τις Κασσάνδρες (πολιτικές και μη) που εμμέσως επιζητούσαν την αποτυχία.

Για να είμαστε απολύτως αντικειμενικοί απομένει ο ΠΑΟΔΑΠ να παραδώσει το προαύλιο του Γυμνασίου σε άψογη κατάσταση χωρίς φθορές και τυχόν υπάρχουσες ζημιές.