Σύλλογος γονέων ΠΑΙΣΔΑΠ: Οι αποφάσεις της δημοτικής Αρχής να μην δυσχεραίνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση

Η νέα σχολική χρονιά ετοιμάζεται να ξεκινήσει με πολύ διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τα τέλη Αυγούστου που πάντα στο μυαλό μας χαρακτηρίζονται από την προσμονή της επιστροφής στο σχολείο φέτος χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα, αγωνία και αναμονή. Και ενώ τα κρούσματα που ανακοινώνονται μας προβληματίζουν, ενώ τα μέτρα που καλούμαστε να εφαρμόζουμε συνεχώς αλλάζουν και μπορεί να μας μπερδεύουν ή/ και να μας δυσκολεύουν, και ενώ «τα ακούμε» ότι εμείς φταίμε για την πορεία της επιδημίας στη χώρα στην προσπάθεια να αποποιηθούν ευθύνες, παρόλα αυτά οι γονείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να στείλουμε τα παιδιά μας στους παιδικούς σταθμούς. Να είμαστε έτοιμοι για το επικείμενο άνοιγμα όποτε τελικά κι αν είναι αυτό και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, προς το παρόν, δήλωσε ότι η νέα χρονιά για τους παιδικούς σταθμούς ξεκινά 1/9/2020 (εξετάζεται κατά περίπτωση το αν τελικά «εξυπηρετεί» η ημ/νία) και ως μέτρα προστασίας ανακοινώθηκαν οι εξής επισημάνσεις: η προαιρετική χρήση της μάσκας στα παιδιά, η υποχρεωτική χρήση για τους παιδαγωγούς, ο διαχωρισμός δραστηριοτήτων στους προαύλιους χώρους και η ειδική μέριμνα στη σίτιση. Εγκύκλιος με συγκεκριμένα μέτρα, δεν έχει δοθεί- προς το παρόν. Το γεγονός ότι τα παιδιά και οι εργαζόμενοι θα είναι συγχρωτισμένοι σε μία τάξη λίγων τετραγωνικών μέτρων από 6, 7 έως και 8 ώρες, χωρίς όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και τους όρους υγιεινής, αποτελούν ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση και μάλιστα στην τωρινή φάση όπου έχουμε έξαρση και διπλασιασμό των κρουσμάτων.Δεν μας κάνει εντύπωση η προχειρότητα και η έλλειψη σχεδίου από μια Κυβέρνηση που προμοτάρει σε κάθε ευκαιρία και προσπαθεί να καλύψει κάθε έλλειψη με την «ατομική ευθύνη».

Από το Δήμο και τη Διοίκηση των ΠΑΙΣΔΑΠ δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε εγκύκλιο με μέτρα προστασίας για να στείλουμε τα παιδιά μας με ασφάλεια στο σχολείο. Αυτό που ζητάμε είναι οι αποφάσεις να μην δυσχεραίνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση, τα στοιχειώδη θα λέγαμε για την προστασία της υγείας των παιδιών και των οικογενειών μας.

  • Κανένα παιδί, βρέφος ή νήπιο, να μην μείνει εκτός των παιδικών σταθμών. Είμαστε ακόμα σε αναμονή των αποτελεσμάτων και δεν θα ανεχτούμε η παραχώρηση του σταθμού της Αφροδίτης και των αιθουσών του Βορρά προς κάλυψη θέσεων  για την Προσχολική Αγωγή να έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό παιδιών. Η Δημοτική Αρχή έχει ευθύνη σχετικά με τις ελλείψεις σε υποδομές για την Προσχολική Αγωγή.
  • Να μην υπάρχει συγχρωτισμός, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη μείωση της αναλογίας παιδιών/παιδαγωγών σε κατάλληλους χώρους. Είχαμε επισημάνει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι είναι πολλά τα παιδιά στις αίθουσες, ότι οι χώροι χρειάζονται αναδιαμόρφωση και δεν αρκούν. Ωστόσο κανένας νέος σταθμός δεν δημιουργήθηκε παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις ακούσαμε.
  • Να μην προχωρήσει καμία απόλυση- μη ανανέωση σύμβασης εργαζομένου και επιπλέον να γίνουν προσλήψεις πολλαπλάσιου παιδαγωγικού προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες σε άδειες, ευπαθείς ομάδες εργαζομένων κλπ.
  • Εξασφάλιση της καθαριότητας και υγιεινής των χώρων στους παιδικούς σταθμούς. Επιπλέον, πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού ώστε η σίτιση να γίνεται με όρους ασφάλειας για τα παιδιά, σε μικρότερες ομάδες.
  • Να γίνεται συστηματική μαζική περιοδική εξέταση των εργαζόμενων, με υποχρεωτική εφαρμογή των τεστ με ευθύνη της κυβέρνησης. Να προσληφθούν παιδίατροι και γιατροί εργασίας όπου χρειάζεται, με ουσιαστικό ρόλο για την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών για παιδιά και εργαζόμενους. Να απολυμανθούν οι χώροι, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο.
  • Να εξασφαλισθούν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους και να παρθούν πρόσθετα συλλογικά οργανωτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου