Ποια είναι όμως η αλήθεια; Η Δημοτική Αρχή Σταθόπουλου(ΣΥΡΙΖΑ) 5 χρόνια αλλά και η Διοίκηση Ζορμπά(ΝΔ) 1 ολόκληρο χρόνο, δεν πήραν κανένα μέτρο

Πριν ξεκινήσει για τα καλά η ακαδημαϊκή χρονιά, δήμαρχοι και κυβέρνηση εμφανίστηκαν αποφασισμένοι σε δεκάδες δήμους να προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων με προγράμματα ΕΣΠΑ σε κρίσιμες κοινωνικές δομές, όπως οι παιδικοί σταθμοί, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός. Εμείς δε μένουμε άναυδοι. Γνωρίζουμε ότι αυτή την πολιτική υπηρετούν: ελαστικές μορφές εργασίας, με απώτερο στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση δομών και υπηρεσιών, λειτουργία με βάση ανταποδοτικά κριτήρια. Είναι η πολιτική της ΕΕ , της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που με του τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες υλοποιούν.

Έτσι και στην Αγία Παρασκευή η δημοτική αρχή Ζορμπά(ΝΔ) σε πλήρη σύμπνοια με την κυβέρνηση που υπηρετεί, προσπάθησαν να «ξεφορτωθούν» 24 εργαζόμενους που εδώ και χρόνια υπηρετούσαν τις ανάγκες των παιδικών σταθμών της πόλης. Είναι τουλάχιστον προκλητικό να προσπαθεί να μας πείσει η Διοίκηση ότι για τις απολύσεις ευθύνονται: 1ο)ότι θα λειτουργήσει η δίχρονη προσχολική αγωγή, 2ο)ότι μειώθηκε η δυναμικότητα των ΠΑΙΣΔΑΠ και 3ο)ότι υπήρξε μειωμένος αριθμός αιτήσεων εγγραφής.

Ποια είναι όμως η αλήθεια; Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή Σταθόπουλου(ΣΥΡΙΖΑ) 5 χρόνια στη Διοίκηση του δήμου, αλλά και η Διοίκηση Ζορμπά(ΝΔ) 1 ολόκληρο χρόνο, δεν πήραν κανένα μέτρο για να έχουμε τουλάχιστον φέτος κτηριακές υποδομές που θα στεγάσουν τη δίχρονη προσχολική αγωγή, ενώ κυριολεκτικά στο παρά πέντε δέσμευσαν αίθουσες από τον παιδικό σταθμό στην οδό Αφροδίτης για τις ανάγκες της δίχρονης, μειώνοντας έτσι οι ίδιοι τη δυναμικότητα των παιδικών σταθμών.  

Επίσης το ζήτημα των μειωμένων αιτήσεων εγγραφής, αντικειμενικά λόγω της έναρξης της δίχρονης προσχολικής, ήταν γνωστό από πέρυσι. Όπως ήταν επίσης γνωστό, ότι βάσει της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με το δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας, η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να φροντίσει αξιοποιώντας όλο το προσωπικό των παιδικών σταθμών να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα δημιουργώντας μικρότερα τμήματα παιδιών με καλύτερες υγειονομικές συνθήκες. Μάλλον όμως εξάντλησε όλη της την «ευαισθησία» για τη μη διάδοση της πανδημίας στην πλατεία του Αη Γιάννη το Μάϊο και δεν της έμειναν αποθέματα «ευαισθησίας» για τα παιδιά και τους εργαζόμενους των παιδικών σταθμών.

Επικαλούμενη δήθεν εξοικονόμηση χρημάτων για το Δήμο (στην πραγματικότητα θέλουν να μειώσουν τις δαπάνες για τις κοινωνικές δομές, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων) προχώρησε τη Δευτέρα 31 Αυγούστου στη σύγκληση του Δ.Σ του νομικού προσώπου των παιδικών σταθμών (κάλεσαν σε συνεδρίαση την τελευταία ημέρα του Αυγούστου, αφού αν οι απολύσεις δεν επικυρώνονταν οι εργαζόμενοι θα πήγαιναν κανονικά στη δουλειά την 1η Σεπτέμβρη), ώστε να επικυρώσουν τις παράνομες και άδικες απολύσεις των 24 εργαζομένων. Έτσι νόμιζαν ότι θα κάνουν τις απολύσεις «νόμιμα» (λογαριάζοντας βέβαια ότι δε θα έβρισκαν μπροστά τους την οργανωμένη αντίδραση των εργαζόμενων, του ΣΕΔΑΠ, του κλαδικού Συνδικάτου των ΟΤΑ, του Συλλόγου Γονέων των παιδικών σταθμών που κατέκλυσαν το χώρο του Δημαρχείου, όπου συνεδρίαζε το Δ.Σ του Νομικού Προσώπου παρουσία του Δημάρχου). Στην πολύωρη συνεδρίαση που ακολούθησε αποφασίστηκε με πλειοψηφία 7 κατά των απολύσεων έναντι 6 υπέρ των απολύσεων να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι.

Την Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη σε νέα αγωνιστική παρέμβαση των μαζικών φορέων εργαζομένων και γονιών, ο Δήμαρχος έφτασε στο σημείο να καλέσει την αστυνομία προκειμένου να εκφοβίσει τους εργαζόμενους και να απομακρύνει τους εκπρόσωπους  τους, από το γραφείο του. Οι προσπάθειες του όμως έπεσαν στο κενό αφού οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν πτοήθηκαν, αλλά αντέδρασαν με αποδοκιμασίες στην παρουσία της. Όπως επίσης στο κενό έπεσε και η προσπάθεια του Δημάρχου να απαξιώσει το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εκπροσώπους τους στα μάτια των εργαζομένων (είναι άλλωστε γνωστή η τακτική της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας των δημάρχων να βάλουν τα συνδικάτα στον γύψο και να φιμώσουν κάθε φωνή που αντιστέκεται και αντιδρά στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική τους). Έτσι κάτω από την αγωνιστική πίεση των εργαζόμενων ο Δήμαρχος  τελικά δεσμεύτηκε ενώπιον των εργαζομένων και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ότι θα προχωρήσει στην ανανέωση όλων των συμβάσεων των εργαζομένων με προγράμματα ΕΣΠΑ στο δήμο.

Την Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη σε νέα δια περιφοράς συνεδρίαση του ΔΣ του Νομικού Προσώπου των παιδικών σταθμών, επικυρώθηκε για 2η φορά σε διάστημα μιας εβδομάδας η ανανέωση ΟΛΩΝ των συμβάσεων των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», αφού ο αγώνας των εργαζομένων έφερε αποτέλεσμα και δικαιώθηκε από την απόφαση με 11 ψήφους υπέρ, 1 λευκό και 3 απών.

Η παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης μέσω και του εκπροσώπου μας στο Νομικό Πρόσωπο υπήρξε αποφασιστική και καταλυτική, τόσο στη διαδικασία της λήψης απόφασης  στην πρώτη συνεδρίαση του Νομικού Προσώπου, όσο και στην επαναφορά του θέματος και στην ορθή διατύπωση της απόφασης στη δεύτερη συνεδρίαση.

Η φετινή χρονιά δε θα μοιάζει με καμία προηγούμενη, εξαιτίας της πολιτικής και αυτής της κυβέρνησης στην Υγεία, την Παιδεία και τις εργασιακές σχέσεις. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τους γονείς μέσα από τον οργανωμένο αγώνα τους να επιβάλουν την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών, που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας. Να καταδικάσουν όσους βάζουν πλάτη για την υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Εμείς από τη μεριά μας θα επιμένουμε να βάζουμε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια της πόλης μας, να αποκαλύπτουμε όλους τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς, να υποστηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα γονιών και εκπαιδευτικών.

Απαιτούμε:

  • Αποκλειστικά κρατικούς – δημόσιους – δωρεάν – σύγχρονους και ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς με κατάργηση των τροφείων και χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Προσωπικό σταθερό και μόνιμο, επαρκές, άρτια εκπαιδευμένο και διαρκώς επιμορφούμενο με ευθύνη του κράτους.
  • Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών.

Κανένας  εφησυχασμός!

Τίποτα δε χαρίζεται – Όλα με αγώνες καταχτιούνται!

Δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση

Ανδρέας Γκιζιώτης-Γιώργος Τσιμπουκάκης