Οι 186.000 “αμαρτίες” της ΚΟΙ.Κ.Ε.Δ.Α.Π. που επηρεάζουν το σήμερα

Γράφει η Λένα Μαρκή

Την πρόθεσή της να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του Δήμου και του νόμιμου εκπροσώπου του, τον Δήμαρχο, γνωστοποίησε στον κ. Βασίλη Ζορμπά η Έφορος της ΔΟΥ Χολαργού. Αιτία μια οφειλή από το παρελθόν από την δημοτική επιχείρηση ΚΟΙ.Κ.Ε.Δ.Α.Π..

Όπως ενημέρωσε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Ζορμπάς, η οφειλή προέρχεται από μη καταβληθέν Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) και ΦΠΑ για τα έτη 2008 έως 2010. Να σημειωθεί ότι το 2011 η επιχείρηση έκλεισε. Το ποσό που σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Τίμο Κωστόπουλο αναλύεται σε ληξιπρόθεσμη οφειλή 139.746,47€ και 46.499,28€ προσαυξήσεις, σύνολο = 186.245,75€, έχει αναλάβει η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου. Υπάρχει πρόταση για ρύθμιση εξόφλησης του ποσού σε 12 δόσεις, θα πληρωθεί όμως μόνο εάν το εγκρίνουν οι ορκωτοί λογιστές, όπως δήλωσε ο κ. Κωστόπουλος.

Ο αντίκτυπος βέβαια δεν περιορίζεται στο οικονομικό σκέλος, αφού όπως δήλωσε η δημοτική σύμβουλος, κ. Δημητρίου -Καβρουδάκη, εξαιτίας αυτού δεν μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις προσωπικές-οικογενειακές της επιλογές. Θίγεται προσωπικά, παρότι οι οφειλές αφορούν τον ΦΜΥ ποσού 30.000€ τότε, που αφορά τον Ιανουάριο του 2009, όταν εκείνη είχε αποχωρήσει από πρόεδρος, που αυτός δεν πληρώθηκε από τους καθ’ ύλην αρμοδίους. Υπάρχουν δε και οφειλές προς 3 ή 4 υπαλλήλους της επιχείρησης.

Οι αντιδράσεις που προήλθαν από την αντιπολίτευση στο άκουσμα όλων αυτών προσανατολίζονταν στην ευθύνη αυτών που διοικούσαν τότε την επιχείρηση. Ζήτησαν να διερευνηθεί ποιος ήταν αρμόδιος και γιατί δεν κατέβαλε το ποσό. Είναι δε άδικο το χρέος αυτό να φορτωθεί τώρα στους δημότες εξαιτίας μια σοβαρής αβλεψίας ή παραμέλησης κάποιων αρμοδίων την εποχή εκείνη.

Ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς ενημέρωσε πως σύντομα υπογράφεται καινούργια παράταση της σύμβασης των ορκωτών λογιστών. Κατόπιν θα περιμένουν την εισήγησή τους επί του θέματος για να πληρωθούν και οι 3-4 εργαζόμενοι της ΚΟΙΠΕΔΑΠ.

Η ουσία είναι, ότι εδώ και αρκετά χρόνια η υπόθεση των δημοτικών επιχειρήσεων του παρελθόντος του Δήμου εμφανίζεται τακτικά «ζητώντας χρήματα» από το ταμείο του Δήμου, χωρίς πάραυτα να δίνει σημεία ότι πλησιάζει στη λήξη της. Και όχι μόνο αυτό, αλλά επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και τις ζωές ορισμένων ανθρώπων-δημοτών. Μην ξεχνάμε ότι, το Δεκέμβρη του 2019 καταλογίστηκε από την Υπηρεσία Επιτρόπου ένα σεβαστό ποσό σε 17 δημότες (70.000€ έκαστος) που συμμετείχαν στο Δ.Σ. της ΚΟΙΚΕΔΑΠ, για ανεξόφλητες οφειλές της επιχείρησης.

Αυτό σημαίνει ότι λίαν συντόμως αυτό το «ανέκδοτο» με την δημοτική επιχείρηση πρέπει να λήξει. Σημαίνει επίσης, ότι κάτι δεν γίνονταν καλά μέσα στην επιχείρηση και είναι επειγόντως απαραίτητο να βρεθεί ποιος/ποιοι  φταίει/φταίνε και να του/τους αναλογιστούν ευθύνες.

Περισσότερα στοιχεία για το ζήτημα των δημοτικών επιχειρήσεων Δ.Ε.Β.Σ.Α.Π. και μετέπειτα ΚΟΙ.Κ.Ε.Δ.Α.Π. μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.