Δικαίωση για τη δημοτική Αρχή από την ΑΕΠΠ – Άκυρος ο διαγωνισμός για την πλατεία του Αη Γιάννη (DOC)

Μετά τις αποκαλύψεις για τη βεβιασμένη κίνηση της προηγούμενης δημοτικής Αρχής Σταθόπουλου στο παραπέντε να δημοπρατήσει την ανάπλαση της πλατείας Αγίου Ιωάννη, ήρθε και η οριστική απόφαση.

Δικαιώνεται η Οικονομική Επιτροπή που μετά από εισήγηση του Δημάρχου Βασίλη Ζορμπά ακύρωσε τον εν λόγω διαγωνισμό.  Επόμενο ήταν μια μελέτη που δεν πέρασε από διαβούλευση, ούτε από το δημοτικό συμβούλιο, και με σημαντικές ελλείψεις, να μην μπορεί να προχωρήσει. Ήδη το αρμόδιο ελεγκτικό τμήμα της Περιφέρειας Αττικής την έβγαλε ακατάλληλη προς χρηματοδότηση.

Όμως η εργολαβική εταιρεία που στη λήξη της θητείας του κ. Σταθόπουλου κέρδισε το διαγωνισμό προσέφυγε στις 17/8/2020 στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) κατά της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής που ακύρωνε τη δημοπράτηση. Η ΑΕΠΠ κατά τη συνεδρίασή της στις 24 Σεπτεμβρίου 2020 εξέτασε την προσφυγή και τελικά την απέρριψε ως απαράδεκτη, νόμω και ουσία αβάσιμη (αρ. απόφασης 1292/2020). Η έκδοση της απόφασης έγινε σήμερα και ενημερώθηκε ο Δήμος.

Προφανώς όσοι διατείνονταν για το αντίθετο θα πρέπει να το πάρουν απόφαση και να συνεργαστούν ώστε ο Δήμος να προχωρήσει σε μια νέα μελέτη, ολοκληρωμένη αυτή τη φορά και τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Σαφώς βρέθηκαν πλέον εκτεθειμένοι όσοι στήριζαν, ότι  δεν είναι σύννομη η ακύρωση του έργου και πως οι παρατηρήσεις της Περιφέρειας δεν αποτελούν κριτήρια ακυρότητας. Όλο αυτό το διάστημα από την απόφαση του Βασίλη Ζορμπά να μην χρεώσει το δήμο και να εξετάσει κατά πόσο ευσταθούσε η βεβιασμένη κίνηση του κ. Σταθόπουλου, πλεκόταν ένα πολιτικό γαϊτανάκι εντυπώσεων από μερίδα της αντιπολίτευσης.

Όμως τέλος καλό, όλα καλά. Η πλατεία με μια νέα μελέτη μπορεί να λάβει την προεγκριθείσα χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και να μην ζημιωθούν οι δημότες ούτε στο ελάχιστο. Αξίζει στην περιοχή του Αη Γιάννη να έχει έναν χώρο αναψυχής καθώς πρέπει.  

Την απόφαση της ΑΕΠΠ εν συντομία περιγράφει ο κ. Ζορμπάς στο ακόλουθο σχόλιο:

“Δικαίωση για το δήμο, αλλά και για μένα προσωπικά , όσον αφορά τη μελέτη – δημοπράτηση της μελέτης για την πλατεία του Αη Γιάννη . Η ΑΕΠ δικαίωσε την απόφαση της οικονομικής επιτροπής για ακύρωση του διαγωνισμού . Ξεκινάει από σήμερα αγώνας δρόμου για τη δημοπράτηση της νέας μελέτης, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από την περιφέρεια . Θέλω να διαβεβαιώσου τους πάντες , ότι στη δημοπράτηση , οι όροι διακήρυξης θα είναι κρυστάλλινοι , πεντακάθαροι …….”