Δημοσκόπηση: Στις 19,7 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Πώς αξιολογούν οι πολίτες την κυβέρνηση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha  – Τι λένε για τα ελληνοτουρκικά, τα μέτρα  για τον κορωνοϊό, τη χρήση μάσκας και το εμβόλιο 

Μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου διατηρεί η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για τον Alpha.

Στο ερώτημα «τι θα ψηφίζατε εάν είχαμε εκλογές αύριο» η ΝΔ συγκέντρωσε το 39,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 19,5%, το ΚΙΝΑΛ 6,5%, το ΚΚΕ 5,3%, η Ελληνική Λύση το 3,3% και 2,5% το ΜέΡΑ 25.

Στην αξιολόγηση της κυβέρνησης το 31,8% την κρίνει θετικά και το 29,9% μάλλον θετικά, ενώ το 23,1% θετικά και το 13,4% μάλλον αρνητικά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι θετικά αξιλολογεί την κυβέρνηση και ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (35,3%).

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων προκρίνει την επιμονή στο διάλογο (54,2%) έναντι 39,7% που θεωρεί ότι η χώρα μας πρέπει να τηρήσει πιο σκληρή στάση έναντι της γείτονος.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το διάλογο προκρίνει η πλειοψηφία ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, τουλάχιστον μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ (55,9%) και του ΣΥΡΙΖΑ (58,2%).

Αξιολογώντας τα μέτρα για την πανδημία, το 39,2% πιστεύει ότι είναι «αυτά που πρέπει» αλλά το 35,6% θεωρεί ότι «πρέπει να γίνουν αυστηρότερα». Μόνο το 19% τα θεωρεί υπερβολικά αυστηρά.

Το μήνυμα για τη χρήση της μάσκας έχει όπως φαίνεται περάσει στην πλειοψηφία, καθώς το 67,2% συμφωνεί με τη χρήση της παντού και το 7,7% μάλλον συμφωνεί. Αντιθέτως, διαφωνεί το 19,8% και μάλλον διαφωνεί το 3,8%.

Πιο επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι πολίτες έναντι του εμβολίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, υπάρχει διχογνωμία για τη χρήση του, καθώς το 32% δηλώνει κατηγορηματικά «ναι» θα το κάνει και το 17% «μάλλον ναι». Αντιστοίχως, «όχι» απαντά το 30,2% και «μάλλον όχι» το 10,8%.

Πηγή: protothema.gr