Η Αντιδημαρχία Οικονομικών ανοίγει το δρόμο σε σύγχρονες ηλεκτρονικές εφαρμογές

Γράφει η Λένα Μαρκή

Στο δρόμο της τεχνολογίας για την βελτίωση των υπηρεσιών που απευθύνονται στους πολίτες μπαίνει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής. Η καινοτομία ξεκινάει από την Αντιδημαρχία Οικονομικών που μόλις σήμερα ανακοίνωσε την χρήση της «ηλεκτρονικής πληρωμής» των οφειλών των δημοτών.

Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε πολίτης αυτής της πόλης μπορεί να μπει στο site του Δήμου στο πεδίο «e-Υπηρεσίες – Ηλεκτρονική Πληρωμή» και με τους ατομικούς κωδικούς του TaxisNet να δει τα ειδοποιητήρια που έχει λάβει και την ημερομηνία λήξης τους, τις βεβαιωμένες οφειλές και τον τρόπο εξόφλησής τους, καθώς και τις πληρωμές του. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη τόσο για τους δημότες, όσο και για τους ετεροδημότες. Το όφελος αυτής της μεταρρύθμισης έγκειται στην αποσυμφόρηση των εισπρακτόρων του Δήμου, αλλά κυρίως στην εξυπηρέτηση των δημοτών που δεν θα είναι αναγκασμένοι να συνωστίζονται σε ουρές στα ταμεία του δήμου. Σημαίνει όμως και αύξηση των εσόδων για το Δήμο.

Η αλλαγή αυτή ήταν επιβεβλημένη, αλλά και αναμενόμενη από τη στιγμή που στο τιμόνι της Αντιδημαρχίας τοποθετήθηκε ένας νέος επιστήμονας, που επανειλημμένα έχει αποδείξει την αξία του. Αναφερόμαστε στον κ. Τιμολέοντα Κωστόπουλο, έναν ειδικό με σπουδές στα Οικονομικά και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο City University και μεταπτυχιακό τίτλο στα χρηματοοικονομικά. Στόχος του κ. Κωστόπουλου, όπως μας ανέφερε σε κατ’ ιδίαν συνομιλία, είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη, η μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και η πλήρη μετάβαση του Δήμου σε ψηφιακές υπηρεσίες τουλάχιστον όσον αφορά το τμήμα Οικονομικών.

Είναι έκδηλο ότι για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος σκοπός απαιτήθηκε πολύμηνη προσπάθεια και συντονισμός των εμπλεκόμενων. Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος «Με επιμονή και υπομονή όλα γίνονται. Σε μια σημαντική μεταρρύθμιση προχώρησε η Οικονομική υπηρεσία του Δήμου μας. Ο Δήμος μας απέκτησε ηλεκτρονική ταυτότητα πληρωμής, που σημαίνει και αύξηση εσόδων, αλλά και λιγότερη προσέλευση των δημοτών μας, στα ταμεία της Οικονομικής Υπηρεσίας. Θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και υπαλλήλους στην Οικονομική Υπηρεσία. Συνεχίζουμε ΜΑΖΙ! Γιατί η Αγία Παρασκευή είναι η ΠΟΛΗ ΜΑΣ!».

Είναι σαφές ότι η ηλεκτρονική ανάπτυξη του δήμου τώρα αρχίζει. Απαιτείται η οριοθέτηση ακόμη υψηλότερων στόχων και η πραγματοποίηση συντονισμένων ενεργειών, ώστε η επικοινωνία και η εξυπηρέτηση του πολίτη να είναι εφικτή και άμεση  χωρίς φυσική παρουσία.

Η εξέλιξη αυτή είναι η απαρχή για τη δημιουργία μιας «έξυπνης» πόλης; Πιθανόν. Χρειάζεται όμως και η εγρήγορση και των υπόλοιπων τμημάτων του Δήμου. Θα συμφωνήσουμε με τον κ. Κωστόπουλο ότι χρειάζεται υπομονή και επιμονή.