Μέσω κινητοποίησης η ΕΝΕΒΑΠ προτείνει να κλείσουν τα καταστήματα την 1η Νοέμβρη

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ

Η απόφαση της  κυβέρνησης να καταργήσει την αργία της Κυριακής και  να αφήσει ανεξέλεγκτη την αγορά στις τουριστικές περιοχές, είναι ο προθάλαμος για την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Ξεκίνησε με τις 7 Κυριακές το χρόνο, τώρα όλες τις Κυριακές στις τουριστικές περιοχές,  και έπεται συνέχεια.  Πρέπει να ξακαθαρίσουμε πως δεν υπάρχουν τουριστικές περιοχές (άλλες πολύ, άλλες λίγο), υπάρχουν τουριστικά επαγγέλματα.  Στην πραγματικότητα θέλουν να μας αφαιρέσουν όλο τον ελεύθερο χρόνο και να αποδεχτούμε τον σύχρονο μεσαίωνα που ετοίμασαν.  Να μην υπάρχει χρόνος για ψυχαγογία, οικογένεια, κοινωνικές συγκεντρώσεις, συνδικαλισμό, και χρόνος για σκέψη,  άρα και άποψη.

       Ο τζίρος δεν αυξάνεται αν αυξηθούν οι ώρες εργασίας. Το έχουμε διαπιστώσει όλοι τα τελευταία χρόνια με το ελαστικό ωράριο που ισχύει. 

Δεν είναι η Κυριακάτικη αργία η αιτία που χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι, «απασχολήσιμοι», είτε άνεργοι,  και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλον σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της πτώσης του τζίρου. Είναι η πτώση του εισοδήματος, που έχει νεκρώσει την αγορά.

Οι πολυεθνικές στο κλάδο του εμπορίου, επιδιώκουν το βίαιο ξεκλήρισμα χιλιάδων αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ, οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούν να αντέξουν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των ωρών εργασίας τους και τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες έχουν τα οικονομικά περιθώρια να πιέζουν και να σφίγγουν τη θηλιά του ανταγωνισμού γύρω από το λαιμό εκείνων των μικρών που εξακολουθούν να αντέχουν.

Η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας αποτελεί αίτημα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Στοχεύουν να δημιουργήσουν ένα «Εμπορικό Γκέτο» που θα είναι ανοιχτά όλες της ημέρες, όλες της Κυριακές του χρόνου και θα έχει ως άμεση συνέπεια το κλείσιμο χιλιάδων μικρομάγαζων σε όλες της γειτονιές της  Αθήνας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020 10:30

 ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ 23

  • Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.
  • Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική  αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο.