Νίκος Ζόμπολας: Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής λειτουργεί σε συνθήκες δεκαετίας ’80

Η αλήθεια είναι ότι η ενασχόληση μου με τα κοινά στον δήμο μας, μου έχει δημιουργήσει ένα μικρό σοκ, ίσως να φταίει που είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και έχω μάθει να λειτουργώ με όρους της ελεύθερης αγοράς, αξιοκρατίας και επίτευξης στόχων και να είμαι αποτελεσματικός.

Αλλά και πάλι, η ενασχόληση μου ως σήμερα, σύμβουλος σε υπουργεία και στον δήμο Αθηναίων και κομματικά δεν είχε τέτοιες συνθήκες.

Εμείς μπορούμε να προσαρμοστούμε, δύσκολα μεν αλλά θα τα καταφέρουμε, το θέμα είναι πως θα πείσεις και θα μεταρρυθμίσεις έναν ολόκληρο δήμο, έναν δημόσιο οργανισμό, όταν νοσεί. Αυτό είναι το όλο κόλπο, η σωστή ΔΙΟΙΚΗΣΗ με διάχυση αρμοδιοτήτων και η πολιτική διαχείριση.

Το όλο στόρυ του δήμου μας είναι ένα fail story προς αποφυγή και αφορά τους περισσότερους που ασχολήθηκαν με τα κοινά τα τελευταία 40 χρόνια, άνθρωποι που δεν μπορούσαν να διοικήσουν, άλλοι που μπορούσαν αλλά δεν ήθελαν και άλλοι που τους ενδιέφερε μόνο το προσωπικό συμφέρον και πολλοί πολιτικάντηδες του «θεαθήναι». Θα είμαι σαφής, ήταν «λίγοι», οι περισσότεροι. Είναι εμφανές πως ένα προάστιο κατάντησε τσιμεντούπολη, χωρίς ελεύθερους χώρους και αθλητικές εγκαταστάσεις και με δυσλειτουργία στις υπηρεσίες του και χωρίς συγκοινωνίες παρά την δεσπόζουσα θέση του ανάμεσα στα Μεσόγεια και το κέντρο. 

Η διοίκηση του δήμου εδώ και 20 χρόνια χαρακτηρίζεται από την διοίκηση της χώρας την δεκαετία του ’80, να μην το αναλύσω περαιτέρω και κουράζω, νομίζω συνεννοούμαστε. Πολλά «θα», καμία ουσία και μηδέν αποτελεσματικότητα.

Υπάλληλοι που καλά έκαναν για τον εαυτό τους και εκμεταλλευόντουσαν τις καταστάσεις αυτές και πλήρης αδιαφορία εκσυγχρονισμού και οράματος από τους πολιτικούς προϊστάμενους.

Η απογραφή του 2010 μας πήγε πίσω για ελάχιστους κατοίκους να πιάναμε το όριο των 60,000 και να είχαμε επιπλέον πόρους. Πιστεύω ότι με την απογραφή του 2021 θα το πιάσουμε το όριο και θα αλλάξουμε κατηγορία και ίσως και προοπτική. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους κατοίκους να γίνουν δημότες και εγγεγραμμένοι και αντίστροφα, να αγαπήσουν την πόλη τους και να συνδέονται συναισθηματικά και τυπικά.

Θα πρέπει να αλλάξει άρδην ο Οργανισμός του δήμου και να εκσυχρονιστεί, ευκαιρία με την κατασκευή του νέου δημαρχείου και οι υπηρεσίες να γίνουν φιλικές προς τον πολίτη.

Να ασχοληθούμε με τη νεολαία περισσότερο, με τον αθλητισμό, με τους νέους γονείς, όλοι αυτοί είναι η κοινωνική ομάδα που «ζωντανεύουν» έναν δήμο.

Εγώ προσωπικά θα παλέψω για όλα αυτά και θέλω να πιστεύω, ότι ο δήμαρχος με την εμπειρία του και το ικανότατο επιτελείο του θα δώσει τον τόνο για μεταστροφή του κλίματος.

Όλα αυτά θα φανούν στο χειροκρότημα το 2023.

Καλή μας δύναμη και εύχομαι η καθημερινότητα μας να γίνει καλύτερη στην πόλη που αγαπάμε όλοι!

Νίκος Ζόμπολας

Αντιδήμαρχος Νεολαίας

Αντιπρόεδρος Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ν.Αττικής

Στατιστικολόγος, MSc Αναλογιστικής