Σε κλοιό περιοχή του Τσακού λόγω … αναπάντεχης παράλληλης λαϊκής αγοράς

Γράφει η Λένα Μαρκή

Μπροστά σε μια έκπληξη βρέθηκαν κάτοικοι της περιοχής του Τσακού ξυπνώντας σήμερα το πρωί για να πάνε στις εργασίες τους. Η λαϊκή αγορά, η οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα θα γινόταν στην οδό Επτανήσου, είχε επεκταθεί και στην οδό Μακεδονίας. Αποτέλεσμα οι κατοικίες που βρίσκονται στις δύο οδούς και ένα ολόκληρο τρίγωνο κατοικιών να είναι σε αποκλεισμό.

Η ανακοίνωση για αυτή την εξέλιξη έγινε γνωστή αργά το απόγευμα με τα γνωστά χαρτιά που τοποθετούν οι επαγγελματίες της λαϊκής αγοράς στους δρόμους. Όσοι όμως κάτοικοι είχαν ήδη επιστρέψει στα σπίτια τους, το έμαθαν μόλις σήμερα το πρωί και με άσχημο τρόπο, αφού δεν μπορούσαν να βγάλουν τα οχήματά τους από τα πάρκινγκ. Και όσοι το αντιλήφθηκαν χθες, έψαχναν αλαφιασμένοι μες τη νύχτα να βρουν χώρο να τα σταθμεύσουν!

Γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης της λαϊκής αγοράς για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού SARS-COV-2, όμως:

  • Τα μέτρα του lockdown θα έχουν ισχύ από το πρωί του Σαββάτου 7/11/2020, ώρα 6 π.μ. και όχι από σήμερα.
  • Δεν υπήρξε έγκυρη ενημέρωση των κατοίκων. Προφανώς έγινε  εφαρμογή της ανακοίνωσης του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων (2-4-2020) για λειτουργία παράλληλων υπαίθριων αγορών, που είχε ισχύ για το πρώτο lockdown την άνοιξη.
  • Καταλαμβάνονται δύο κεντρικοί οδοί της περιοχής δημιουργώντας κομφούζιο στην κυκλοφορία των οχημάτων και αποκλείοντας την πρόσβαση στους κατοίκους των οδών αυτών μέχρι το απόγευμα. (συνήθως ο δρόμος ελευθερώνεται πλήρως μετά τις 4:00μ.μ.).
  • Κανείς δεν προέβλεψε τι θα γίνει με την στάθμευση των οχημάτων. Σε κανονικές συνθήκες χρησιμοποιούνταν εναλλάξ οι δύο δρόμοι, αναλόγως σε ποιον λειτουργούσε η λαϊκή. Τώρα θα πρέπει να γίνει «κατάληψη» των παραδρόμων με τα διπλάσια οχήματα από ότι τις προηγούμενες φορές και αυτό εφόσον βρεθούν ελεύθερες θέσεις στάθμευσης, αλλιώς …… Φανταστείτε πόσα οχήματα θα είναι σε κίνηση αφού περιλαμβάνονται όσα σταθμεύουν στο δρόμο, αλλά και όλα όσα σταθμεύουν στα πάρκινγκ των πολυκατοικιών.

Το ερώτημα είναι ποιος αποφάσισε την εφαρμογή αυτού του πλάνου από σήμερα και με ποια κριτήρια;

Ποιος επέλεξε το συγκεκριμένο δρόμο για τη λειτουργία της παράλληλης υπαίθριας αγοράς; Δεν θα μπορούσε τουλάχιστον να επιλεγεί ένας πιο μικρός δρόμος σε κοντινή απόσταση;

Γιατί δεν ενημερώθηκαν οι κάτοικοι έγκαιρα, ούτε λήφθηκε υπόψιν η καθημερινότητά τους;