“Nέα Αρχή”: Ίδια συνταγή: Κατασπατάληση, κλειστές διαδικασίες & αίθουσες Containers

Η παράταξη της Δημοτικής Αρχής, πριν καλά καλά συνέλθει από τον αρνητικό απόηχο της σύμβασης του έργου “Προσωρινές εγκαταστάσεις στέγασης για την κάλυψη επείγουσων αναγκών της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης” όπου η μέση έκπτωση της αναδόχου «εκλεκτής» εταιρείας που προσκλήθηκε σε μία κλειστή διαδικασία από τον ίδιο τον Δήμαρχο ήταν 7,52%!!!και δαπανήθηκαν 510.000 περίπου ευρώ για  270 τετραγωνικά αιθουσών με τον περιβάλλοντα χώρο, επιχείρησε στην Οικονομική Επιτροπή της 20ης Νοεμβρίου και δεύτερο γύρο, που κατά την άποψή μας παραβιάζει την νομιμότητα και την λογική. Αυτή τη φορά, προωθούντο έργο «ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΕΠΕΙΓΟΥΣΩΝ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ»  Π/Υ 558.000 ευρώ, πάλι με την ίδια κλειστή διαδικασία με την οποία εμποδίζεται ο ανταγωνισμός. Άλλοι Δήμοι που κάνουν κανονικές ανοικτές δημοπρασίες εξασφαλίζουν εκπτώσεις της τάξης του 40- 50%. Επίσης, άλλοι Δήμοι πρόλαβαν και έκαναν συμβατικές ποιοτικές κατασκευές για την σχολική στέγη και όχι αίθουσες προκάτ τύπου ‘’Containers’’.

dav

Είναι επομένως προφανές ότι άλλοι Δήμοι αξιοποίησαν ίδιους πόρους και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αποκτώντας με τα ίδια χρήματα μεγαλύτερες και ποιοτικές υποδομές για την προσχολική εκπαίδευση, ενώ ο δικός μας Δήμος με τους κλειστούς διαγωνισμούς και τις μηδαμινές εκπτώσεις και λύσεις της τελευταίας στιγμής έφερε με μεγάλη καθυστέρηση και αναστάτωση αυτό το αποτέλεσμα που γνωρίζουμε όλοι. Όπως χαρακτηριστικά διατύπωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων «το όνειρο που έγινε εφιάλτης». Και όμως συνεχίζουν απτόητοι.  Για να γνωρίζουν οι δημότες, ο Δήμος μας με τον νέο σχεδιασμό, για να αποκτήσει234  τετραγωνικά μέτρα προσωρινής σχολικής στέγης προκάτ τύπου ‘’Containers’’ προϋπολογίζει 550.000 ευρώ. Ας κάνει όποιος επιθυμεί μία διαίρεση να διαπιστώσει πόσο θα κοστίσει το τετραγωνικό μέτρο.

Η κατασπατάληση σε όλο της το μεγαλείο. Αυτός είναι ο σχεδιασμός Ζορμπά που τον πληρώνει ακριβά η πόλη. Το επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ώστε να έχουν κάποιοι, που πιθανότατα έχουν χάσει το μέτρο της λογικής, μέτρο σύγκρισης, το γεγονός ότι το 2017 η ΚΤΥΠ ΑΕ παρέδωσε στον Δήμο Περιστερίου το Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο, ένα σύγχρονο κτίριο υψηλών προδιαγραφών, με έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης που κόστισε λιγότερο από 750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Βγάλτε τα συμπεράσματά σας, πού στοίχισε «ο κούκος αηδόνι»  στον Έλληνα φορολογούμενοκαι για ποιας ποιότητας κατασκευές.

Και κατά την γνώμη μας στην παρούσα φάση παραβιάζεται η νομιμότητα γιατί:

  1. Η διαδικασία του άρθρου 24 του Ν.4690/2020 που ακολουθείται καλύπτει ρητά καιμόνο τις ανάγκες σε απαιτούμενες αίθουσες  της προσχολικής αγωγής για το σχολικό έτος 2020-2021 και όχι  την επόμενη χρονιά. Δεν σχεδίασαν έγκαιρα, δεν πρόλαβαν ή δεν ήθελαν να προλάβουν.
  2. Η παραπομπή στην περίπτωση γ της παρ. 2 του άρθρου 32 του Ν.4412/2016 έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις που δεν πληρούνται και επιπλέον η αιτιολόγηση της κατεπείγουσας ανάγκης δεν πρέπει να απορρέει από ευθύνη της αναθέτουσας αρχής.
  3. Δεν λαμβάνεται υπόψη η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης Νοεμβρίου για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου υπερψηφίστηκε η πρόταση της αντιπολίτευσης και καταψηφίστηκε η πρόταση της δημοτικής αρχής.
  4. Δεν τακτοποιήθηκε ακόμη δικαστικά η αλλαγή χρήσης του κληροδοτήματος της Ασημακοπούλου,πάλι με ευθύνη της δημοτικής αρχής. Η μελέτη μάλιστα αυτή με την διάταξη των αιθουσών, που τροποποιήθηκε την τελευταία στιγμή λόγω της προχειρότητας που διακρίνει κάποιους, δεσμεύει ή καθιστά αντιοικονομική την  μελλοντική αξιοποίηση του ακινήτου.
  5. Κληρώθηκε σύμφωνα με την εισήγηση, η επιτροπή διαγωνισμού του έργου, από στελέχη του Δήμου (ο Δήμαρχος επέμενε στην Ο.Ε. ότι τα επέλεξε ο ίδιος!!! Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του!!!) και όχι μέσω ΜΗΜΕΔ.Η παρέκκλιση της σχετικής νομοθεσίαςπροϋποθέτει την λήψη απόφασης του δικαιοδοτικού οργάνου (στην περίπτωσή μας η Ο. Ε.) για έγκριση διαδικασίας‘’χωρίς διαπραγμάτευση’’. Η Ο.Ε.όμως συνεδρίασε  μεταγενέστερα της «κλήρωσης»!!! Απίστευτη προχειρότητα και μεθόδευση που προσβάλλει τα θεσμικά και συλλογικά όργανα του Δήμου μας.

Σταθεροί στις δεσμεύσεις μας για διαφάνεια και εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών για τα παιδιά μας σε κάθε επίπεδο εκπαίδευσης, θεωρούμε επιβεβλημένο να διατυπώσουμε τις απόψεις μας στο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίουκαι όπου αλλού χρειαστεί, για να προστατεύσουμε την νομιμότητα, τον ελεύθερο ανταγωνισμό της διαγωνιστικής διαδικασίας και το δημόσιο συμφέρον.

Γραφείο Τύπου Νέας Αρχής για την Αγία Παρασκευή