Δημοσκόπηση Marc: Με 18,6 μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία

Τρεις στους τέσσερις δεν θέλουν πρόωρες εκλογές – Η πλειοψηφία αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Τι πιστεύουν για τον ανασχηματισμό – Στο 70% η πρόθεση εμβολιασμού των πολιτών – Οι πολίτες φοβούνται ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει

Πώς κρίνουν τον ανασχηματισμό, αν θέλουν πρόωρες εκλογές και ποια είναι η δύναμη των κομμάτων, καταγράφει πανελλαδική δημοσκόπηση της Marc που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Στην πρόθεση ψήφου το προβάδισμα της ΝΔ φτάνει τις 18,6 ποσοστιαίες μονάδες, με την ΝΔ να συγκεντρώνει 38,6% και τον ΣΥΡΙΖΑ 20%. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 3,8% και το ΜέΡΑ25 με 2%. Η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων παραμένει σχετικά σταθερή από τις εκλογές μέχρι σήμερα.

προθεση
διακυμανση

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, περίπου 3 στους τέσσερις, δεν θέλουν πρόωρες εκλογές αλλά εξάντληση της 4ετίας.

προωρες

Το 55,8% αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη στον ενάμιση χρόνο από τις βουλευτικές εκλογές. Η πλειοψηφία όμως, σε ποσοστό 55,1%, δεν θεωρεί ότι ο πρόσφατος ανασχηματισμός δεν θα βελτιώσει την απόδοση της κυβέρνησης. Το 53,6% θεωρεί πάντως ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.

ανασχηματισμοσ
αξιολογιση

Η δημοσκόπηση καταγράφει επίσης τι πιστεύουν οι πολίτες για το εμβόλιο, αν θέλουν να εμβολιαστούν, καθώς και πώς αξιολογεί η κοινωνία τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πανδημία και τα μέτρα στήριξης.

Η πρόθεση εμβολιασμού βρίσκεται υψηλά, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης και φτάνει το 70%. Σε αυτούς που δηλώνουν ότι προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο, περιλαμβάνεται η συντριπτική πλειοψηφία των ηλικιωμένων.

emvliasmos

Ενδιαφέρον εύρημα είναι επίσης ότι η πρόθεση εμβολιασμού αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου και μάλιστα έχει αυξηθεί κατά 20 μονάδες από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα.

emvolio-diaxronika

Παρά την προοπτική του εμβολίου, όμως, οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα χρειαστεί χρόνο, πέρα από το Πάσχα και ίσως ακόμα και το καλοκαίρι.

kanonikotita

To 53% αξιολογεί θετικά και μάλλον θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Το ποσοστό της ικανοποιήσεις όμως υποχωρεί όσο διαρκεί η πανδημία και εμφανίζεται μειωμένο σε σχέση με τον Ιούλιο.

ikanopoihsh
ikanopoihsh-xronos

Ένας στους δύο εμφανίζεται επίσης ικανοποιημένος από τα μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

metra-stiriksis

Πηγή: .protothema.gr