Κορονοϊός: Εισήγηση – βόμβα των λοιμωξιολόγων για σκληρό lockdown στην Αττική

Ραγδαίες εξελίξεις προέκυψαν από την έκτακτη σύσκεψη της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, όσον αφορά την Αττική και το επιβαρυμένο επιδημιολογικό της φορτίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, η εισήγηση της επιτροπής είναι να “κοκκινίσει” η Αττική, δηλαδή να συμπεριληφθεί στις περιοχές στις οποίες θα επιβληθούν πρόσθετα μέτρα lockdown. Συνολικά, 22 είναι οι περιοχές που βρίσκονται στο μικροσκόπιο για το επιδημιολογικό τους φορτίο.

Κατά τη συνεδρίαση εξετάστηκαν τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων ημερών και κυρίως η επίπτωση της κινητικότητας στην επιδημία λόγω του ανοίγματος του λιανεμπορίου. Με βάση αυτά τα στοιχεία η πορεία της επιδημίας στην Αττική δείχνει να είναι ανοδική, χωρίς βεβαίως να σημειώνει τη ραγδαία “εκθετική” αύξηση.

Η συγκεκριμένη υποεπιτροπή ολοκλήρωσε τη δουλειά της και αύριο Παρασκευή το σύνολο των εμπειρογνωμόνων θα αποφασίσουν από κοινού την εισήγηση σχετικά με τα μέτρα.

Τα μέτρα που θα επιβληθούν αν “κοκκινίσει” η Αττική

Αν προκύψει το συμπέρασμα ότι το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής είναι βαρύ και αποφασιστεί να ενταχθεί στις “κόκκινες” περιοχές, τότε τα γυμνάσια και τα λύκεια δεν θα ανοίξουν. Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση ειδικών -όπως του καθηγητή και μέλους της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό ,Αχχιλέα Γκίκα ότι πιθανότατα η Αττική θα μπει στο “κόκκινο”- μοιραία τα σχολεία θα μείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.

Ακόμη, το λιανεμπόριο θα κλείσει ξανά, όπως και τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 18:00 μέχρι τις 05:00. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι αν η σκληρότερη καραντίνα θα αφορά όλο το Λεκανοπέδιο ή μεμονωμένες περιοχές.

Στην περίπτωση που οι ειδικοί κρίνουν ότι η Αττική εξακολουθεί να βρίσκεται σε “βαθύ πορτοκαλί”, τότε τα σχολεία μπορεί να ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα ή να δοθεί μια παράταση του “λουκέτου” για μια εβδομάδα ώστε να επανεξεταστεί η κατάσταση.

Στο Λεκανοπέδιο βρέθηκαν σήμερα 313 νέα κρούσματα κορονοιού, με Κεντρικό, Βόρειο και Δυτικό Τομέα Αθηνών να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό, με 71, 52 και 53 κρούσματα.