Οικονομική ενίσχυση οικολογικών οργανώσεων από τους μπλε κάδους – Ο ελεγχόμενος χρηματοδοτεί τον ελέγχοντα

Η δημοσιογραφική έρευνα των «Π» για την ανακύκλωση και τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης έχει επεκταθεί και στο χώρο των οικολογικών οργανώσεων. Στην έρευνα αυτή είναι πολλές οι μαρτυρίες που έχουν καταθέσει ότι πολλές οικολογικές οργανώσεις που είναι ΜΚΟ, λειτουργούν ως κανονικές ανώνυμες εταιρίες και έχουν τζίρο εκατομμυρίων ευρώ, που θα ζήλευαν πολλές μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.

Αυτές τις ημέρες είχαμε πολλούς που αναρωτήθηκαν γιατί τρεις οικολογικές οργανώσεις έστειλαν ξαφνικά επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να στηρίξουν το σύστημα των μπλε κάδων της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ Α.Ε.), επειδή τη προσεχή Δευτέρα συζητείται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης το θέμα της ανανέωσης της έγκρισης του ανταγωνιστικού συστήματος των μπλε κάδων.

Από τη δημοσιογραφική έρευνα και κατόπιν συζητήσεων με στελέχη του ΕΟΑΝ αλλά και της αγοράς της ανακύκλωσης φέρεται ότι η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης ήταν η ΜΚΟ που συντόνισε και οργάνωσε την υπογραφή της συγκεκριμένης επιστολής των 3 Οικολογικών Οργανώσεων.

Από τη συνέχεια της δημοσιογραφικής έρευνας προέκυψε ότι η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης έχει σταθερή οικονομική ενίσχυση από την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) Α.Ε., η οποία είναι εμφανής και δημοσιευμένη.

Με μια απλή περιήγηση στο site της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (www.ecorec.gr) προκύπτουν οι ακόλουθες δράσεις που χρηματοδοτούνται από την ΕΕΑΑ Α.Ε.:

Η πρώτη δράση που χρηματοδοτούν οι μπλε κάδοι την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης έχει τίτλο «Αλλάζοντας συμπεριφορές-Σχολεία για την ανακύκλωση».

Όπως αναγράφεται στο site της Εταιρείας: «Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ – σύστημα εγκεκριμένο από το ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση συσκευασιών) και με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων υλοποιούν για έβδομη συνεχή χρονιά την εκστρατεία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των μαθητών της Αττικής για την ανακύκλωση «Αλλάζοντας συμπεριφορές – Σχολεία για την ανακύκλωση»»

(Πηγή: www.ecorec.gr)

Όμως φαίνεται ότι συνεργασία μεταξύ της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και των μπλε κάδων είναι αρκετά πιο εκτεταμένη. Στο πλαίσιο αυτό, η δεύτερη δράση που χρηματοδοτούν οι μπλε κάδοι έχει τίτλο «Ανεβαίνουμε Θεσσαλονίκη!». Όπως αναγράφεται στο site της Εταιρείας: «Τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ – σύστημα εγκεκριμένο από το ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση συσκευασιών) και με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων υλοποιεί το πρόγραμμα ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των μαθητών και εκπαιδευτικών για την ανακύκλωση «Αλλάζοντας συμπεριφορές – Σχολεία για την ανακύκλωση» στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών και στην περιοχή του Εχεδώρου του νομού Θεσσαλονίκης».

(Πηγή: www.ecorec.gr)


Βέβαια, επειδή τα «Π» έψαξαν ακόμα περισσότερο το θέμα, ανακάλυψαν μια ακόμα μεγαλύτερη και στενή συνεργασία. Η τρίτη δράση που χρηματοδοτούν οι μπλε κάδοι είναι το «Eco-παρατηρητήριο». Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης έχει δημιουργήσει το «Eco-Παρατηρητήριο» (http://ecoparatiritirio.gr), όπου στις Ημερίδες του η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ – σύστημα εγκεκριμένο από το ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση συσκευασιών) είναι ΧΟΡΗΓΟΣ.

 Δείτε τα εδώ

Αναζητώντας το άτομο που διοικεί την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, τα «Π» ανακάλυψαν ότι πρόεδρος αυτής είναι ο κύριος Φίλλιπος Κυρκίτσος, ο οποίος ήταν παρανόμως για 3 συνεχόμενες θητείες μέλος του ΔΣ του ΕΟΑΝ, παρόλο που ο Νόμος 4496/2017 ορίζει ότι κάθε Μέλος του ΔΣ μπορεί να είναι μέχρι 2 συνεχόμενες θητείες.

Βέβαια, είναι απορίας άξιον πως ο ελεγχόμενος (που είναι ο μπλε κάδος) χρηματοδοτούσε τον ελέγχοντα (που είναι ο Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης ως μέλος του ΔΣ του ΕΟΑΝ)!

Άρα, ο ΕΟΑΝ έχει κάνει έλεγχο για το θέμα αυτό ή μήπως αυτό το θέμα θα το ελέγξουν άλλες Δημόσιες Αρχές;

Τελικά, το «σχεδόν μόνιμο μέλος» του ΔΣ του ΕΟΑΝ απομακρύνθηκε από το ΔΣ του ΕΟΑΝ με πρόσφατη απόφαση από τον (τότε) υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Μια μικρή λεπτομέρεια είναι, από ότι λένε στελέχη του υπουργείου, ότι η απομάκρυνση του Κυρκίτσου έγινε μετά από έγγραφη καταγγελία του ανταγωνιστικού συστήματος των μπλε κάδων, η ανανέωση της έγκρισης του οποίου συζητείται τη Δευτέρα στο ΔΣ του ΕΟΑΝ.

Τελικά, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ίσως τίποτα να μην είναι τυχαίο στον κόσμο της οικολογίας, ενώ είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και όλα μαθαίνονται πολύ γρήγορα.

Τα «Π» θα συνεχίσουν την έρευνα για το ρόλο των συγκεκριμένων οικολογικών εταιρειών στον τομέα της ανακύκλωσης και σύντομα ίσως να υπάρξουν νέες εκπλήξεις.

Πηγή:parapolitika.gr/