Ηλέκτρα Αντωνοπούλου – Πανάγου: Κάποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν

Την ακόλουθη δήλωση εξέδωσε μετά τις δύσκολες στιγμές που αντιμετώπισαν (και ορισμένοι από αυτούς συνεχίζουν) οι κάτοικοι του Δήμου Αγίας Παρασκευής, η πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών, κ. Ηλέκτρα Αντωνοπούλου – Πανάγου.

//

Κάποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

Δεν καταλαβαίνουν, πως η Ελλάδα βρίσκεται υπό καθεστώς μνημονιακής επιτήρησης η μήπως πιστεύουν, όπως είχε πεί και ο πρώην ΠΘ, πως έχουμε πια βγει από τα μνημόνια;

Δεν καταλαβαίνουν, πως έχει πέσει στην πλάτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεγαλύτερο φορτίο ευθυνών με ταυτόχρονη μεγάλη μείωση των εσόδων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν;

Δεν καταλαβαίνουν, πως ο δήμος, αν μπορούσε να προσλάβει προσωπικό θα το είχε ήδη κάνει, και στην παρούσα περίπτωση, στον τομέα του Πρασίνου και της Πολιτικής Προστασίας;

Γιατί να μην το κάνει άλλωστε; Ποιός δήμαρχος, αν μπορούσε, δεν θα το έκανε;

Μήπως πιστεύουν, πως αυτοί έχουν την μαγική λύση όλων των προβλημάτων από την κακοκαιρία ή σε κάθε άλλο πρόβλημα;

Κάνουν όμως και κάτι άλλο. Κάνουν, πως δεν καταλαβαίνουν, ότι η επέλαση της «Μήδειας», δεν ήταν δυνατόν να μην προκαλέσει μεγάλα προβλήματα. Απλώς «είδαν»  ευκαιρία αντιπολίτευσης και ξιφούλκησαν.

Είναι πράγματι άξιον απορίας, το γεγονός ότι χρησιμοποιούν σκληρή ρητορική, κατηγορώντας την διοίκηση του δήμου για ανευθυνότητα και ανοργανωσιά, λες και τέτοια φαινόμενα δεν έχουν ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν. Δεν επιχειρείται εδώ κάποιος συμψηφισμός, απλώς η ένταση της κριτικής δεν εδράζεται στην ένταση των καιρικών φαινομένων, αλλά στοχεύει συγκεκριμένα στην συγκεκριμένη διοίκηση.

Και ενώ συνάνθρωποί μας, και όχι μόνο στην πόλη μας, πραγματικά κουράστηκαν και ταλαιπωρήθηκαν από τις επιπτώσεις της ‘’Μήδειας’’, άλλοι μη έχοντας ηλεκτρικό ρεύμα, άλλοι χωρίς νερό κλπ, οι ρήτορες της αντιπολίτευσης συνεχίζουν ακάθεκτοι να επιτίθενται στην διοίκηση του δήμου, δίνοντας συγχωροχάρτι και μηδενίζοντας τις ευθύνες των υπευθύνων για την κατάσταση. Λένε, δεν ευθύνεται ο ΔΕΔΔΗΕ, δεν ευθύνεται η ΕΥΔΑΠ, δεν ευθύνεται παρά μόνο ο δήμος που δεν μαζεύει άμεσα τα δένδρα και τα κλαδιά που πέφτουν κατά την διάρκεια κιόλας της χιονόπτωσης. Τόσο γρήγορα θα έκαναν αυτοί.

Για την Ιστορία, μετά το μνημονιακό σπάσιμο/ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ο ΔΕΔΔΗΕ  (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) πήρε το δίκτυο, άρα όλα τα δικαιώματα αλλά και όλες τις υποχρεώσεις, που έχουν να κάνουν με το δίκτυο. Πως λοιπόν, ενώ πριν το «σπάσιμο» είχε η ΔΕΗ την υποχρέωση να κόβει κλαδιά και δέντρα που επηρέαζαν και δυνητικά αποτελούσαν κίνδυνο για το ηλεκτρικό δίκτυο, μετά την  δημιουργία του ΔΕΔΔΗΕ, από το «σπάσιμο» της ΔΕΗ, ο δήμος είναι υπεύθυνος για την συντήρηση του δικτύου, κατά το τμήμα που αφορά στην κοπή κλαδιών και δέντρων;

Από την άλλη πλευρά, νομίζω πως είναι εντελώς άστοχο να συναγωνίζονται σε επιθετικές – επικριτικές κορώνες, θεωρώντας πως θα δρέψουν εκλογικούς καρπούς, χτυπώντας την σημερινή διοίκηση, κι έτσι θα είναι οι αυριανοί δήμαρχοι. Αυτό δείχνει πολιτική μυωπία, γιατί δεν αντιλαμβάνονται – ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν – ότι το ίδιο νομικό και οικονομικό κλοιό θα συναντήσουν και στην ίδια ασφυκτική δυσπραγία θα αναγκαστούν να κινηθούν.

Άλλοι δήμοι ανά την Ελλάδα ταλαιπωρούνται από τις συνεχείς κακοκαιρίες κάτι που τους κάνει να διακωμωδούν τις αντιδράσεις τις δικές μας σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, από την μια στις τόσες σφοδρή χιονόπτωση, στην πόλη μας. Σκεφτείτε όσους ζουν στην Φλώρινα, στην Κοζάνη κλπ.

Ναι, αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε σοβαρά ζητήματα. Αλλά, δεν βοηθάει καθόλου, ευκαιρίας δοθείσης, να μας ενδιαφέρει πως θα αξιοποιήσουμε την δύσκολη κατάσταση, για να χτυπήσουμε την διοίκηση αντί να αξιολογήσουμε ήπια και νηφάλια την κατάσταση αυτή καθαυτή.  Ξέρετε πόσο ανάγκη έχει ο κόσμος, μετά και από όλα όσα συμβαίνουν εξαιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας, να νοιώσει πως είμαστε όλοι μαζί στις δυσκολίες και να στηριχθεί ψυχολογικά;

Γιατί αυτό τελικά είναι που μένει: το ενδιαφέρον και η ψυχολογική στήριξη μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο και σε έντονη ψυχολογική πίεση.

Απαράδεκτο πράγματι, να υποτιμούν κάποιοι την νοημοσύνη των συνδημοτών τους και να συνεχίζουν έναν ‘’πόλεμο’’, ξεσηκώνοντας κάποιους οπαδούς τους, που δεν έχει καμιά αξία, στερείται νοήματος.

Αξία έχει όλοι να βοηθούμε όλους, σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε.

Αξία έχει όλοι μαζί να βοηθήσουμε ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει τις δυνατότητες να χειρίζεται μόνη της τις ανάγκες της.

Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη, μακριά από μνημονιακές επιτηρήσεις και την οικονομική ασφυξία.

Αντωνοπούλου – Πανάγου Ηλέκτρα