Ηλέκτρα Αντωνοπούλου-Πανάγου: Ας μιλήσουμε για την καθημερινότητά μας

.

Κοινή διαπίστωση των πολιτών της Αγίας Παρασκευής, είναι ότι τα τελευταία χρόνια, και κυρίως στα 4 χρόνια της παρούσας δημοτικής αρχής, αυτό που γενικά αποκαλούμε καθημερινότητα του πολίτη, πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Συνήθως ό όρος «Καθημερινότητα του Πολίτη» χρησιμοποιείται αναφερόμενος σε ένα ευρύ φάσμα μικρών ή και μεγάλων ζητημάτων, τα οποία αντιμετωπίζουμε σχεδόν καθημερινά, όλοι μας.

Από την καθαριότητα των δρόμων, την κατάσταση των πεζοδρομίων, τα φρεάτια αποχέτευσης ομβρίων, τις συγκοινωνίες, μέχρι το φωτισμό των οδών, την οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης, την ασφάλεια των πολιτών κλπ.

Δυστυχώς η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν ασχολήθηκε καθόλου με την καθημερινότητα των πολιτών της Αγίας Παρασκευής.

Στην πιο χαρακτηριστική περίπτωση, κατά την κακοκαιρία «ΜΗΔΕΙΑ» όπου χρειάστηκε να φανεί πραγματικά αντάξια των προσδοκιών των δημοτών, η δημοτική αρχή έλαμψε δια της απουσίας της. Κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας αυτής η δημοτική αρχή, όχι μόνο πιάστηκε ανέτοιμη, παρά τις προβλέψεις/προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων, αλλά αντιμετώπισε τα αποτελέσματα της κακοκαιρίας με αξιοπρόσεκτη ανικανότητα, αφήνοντας την πόλη στο έλεος του συσσωρευμένου χιονιού και ουσιαστικά εγκλωβίζοντας τους κατοίκους της πόλης επί μακρόν στα σπίτια τους, με όλα τα προβλήματα που ο εγκλωβισμός αυτός επιφέρει, των σπασμένων κλαδιών που συσσωρεύονταν στους δρόμους, στο χιόνι που ήταν παρόν στους δρόμους για περίπου ένα μήνα, δείχνοντας  ουσιαστικά μια επικίνδυνη αδιαφορία για την πόλη και τους πολίτες της.

Η Αγία Παρασκευή έχει όλες τις προϋποθέσεις να είναι μιά πόλη-πρότυπο, όμως τίποτα δεν έχει γίνει πρός την κατεύθυνση αυτή. Ο Δήμαρχος υπόσχεται και σ αυτήν την προεκλογική περίοδο, ότι ΘΑ κάνει πράγματα για να βελτιώσει τις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης των πολιτών, πράγματα που θα έπρεπε να είχε ήδη είτε ολοκληρώσει στα τέσσερα χρόνια της δημαρχίας του. Γιατί θα πρέπει να τον πιστέψουμε;

Η καθαριότητα στην πόλη μας πάσχει. Δεν μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο των σκουπιδιών που δεν απομακρύνονται εγκαίρως, των ανοικτών ή/και καταστραμμένων κάδων που γίνονται εστίες μολύνσεων και δυσοσμίας. Δεν υπάρχει δυνατότητα κομποστοποίησης των βιο-αποβλήτων. Δεν έχει υπάρξει καμμία πρόνοια για την διάκριση των απορριμμάτων, ώστε ο Δήμος να επωφελείται από τον διαχωρισμό και την αξιοποίησή τους.

 Τεράστια παράπονα έχουν οι κάτοικοι της πόλης μας και από την κατάσταση των πεζοδρομίων.  Σπασμένες πλάκες, διαλυμένα ρείθρα, χρόνια εγκατάλειψη, μικροί βιότοποι, που αναπτύσσονται στα στάσιμα νερά των κατεστραμμένων ρείθρων, μέριμνα καμμία. Σε πολλές περιπτώσεις έργα τα οποία εκτελούνται από διάφορες εταιρείες επί του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων, εγκαταλείπονται χωρίς να αποκατασταθούν με αποτέλεσμα να γίνονται επικίνδυνες παγίδες για τους πολίτες, χωρίς η δημοτική αρχή να ασχολείται. Η Αγία Παρασκευή, δεν είναι μόνο οι τρείς – τέσσερεις κεντρικοί δρόμοι της. Είναι κυρίως όλοι εκείνοι οι δευτερεύοντες δρόμοι μικροί ή μεγάλοι, στους οποίους ζουν και κινούνται καθημερινά οι κάτοικοι της πόλης. Και αυτοί οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Ένα μεγάλο ζήτημα, που είναι διαρκώς στο προσκήνιο, αλλά δυστυχώς ούτε και σ’ αυτό έγινε κάτι, είναι η ανάγκη μιας πλήρους, σοβαρής και βιώσιμης κυκλοφοριακής μελέτης για την πόλη. Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αγία Παρασκευή, οι χώροι στάθμευσης, η ανάγκη για πρόνοιες που να σέβονται τον πολίτη, είναι θέματα που μια συγκοινωνιολογική μελέτη και η εφαρμογή της θα βελτίωνε αισθητά την καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης μας. Είναι δε γνωστό σε όλους μας ότι οι δρόμοι της πόλης μας χρησιμοποιούνται ως δευτερεύοντες οδοί – εναλλακτική λύση της Λεωφόρου Μεσογείων. Αυτό και μόνο θα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει την δημοτική αρχή, ώστε να επεξεργαστεί και να προτείνει λύσεις. Φυσικά δεν έχει γίνει τίποτα. Ασφαλτόστρωση κάποιων τμημάτων των δρόμων, δεκαπέντε μέρες πριν τις εκλογές, είναι απλώς ένα φτηνό μέσο εντυπωσιασμού των πολιτών και υφαρπαγής της ψήφου των.

Ούτε λόγος βέβαια για δημοτική συγκοινωνία. Ανύπαρκτη.

Κι όμως, θα μπορούσε να δώσει λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα μετακίνησης των κατοίκων της πόλης μας, κυρίως αυτών που διαμένουν μακριά από τις κεντρικές οδούς και όσων είναι ηλικιωμένοι ή έχουν προβλήματα υγείας. Μια δημοτική συγκοινωνία, η οποία θα συνδέει την πόλη με σταθμούς του μετρό, εξυπηρετώντας χιλιάδες μετακινούμενους συμπολίτες μας, δυστυχώς δεν υπάρχει.

Η καθημερινότητα λοιπόν, που κοστίζει πολύ στους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής και για την οποία δεν βλέπει να γίνεται κάτι. Ακούμε όμως για μεγάλα έργα, για δανειακές συμβάσεις για το άλφα ή το βήτα σχέδιο, και άλλα παρόμοια. Να σημειώσουμε εδώ, ότι τα μεγάλα έργα κατά κανόνα έχουν την έγκριση και την οικονομική κάλυψη της περιφέρειας, άρα υπόκεινται και προκύπτουν από έναν γενικότερο σχεδιασμό, και όχι του Δήμου. Είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής να σχεδιάσει, να μελετήσει και να εκτελέσει μικρά αλλά σημαντικά έργα που θα στοχεύουν στην βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Αλλά αυτό είναι που δεν έκανε η τωρινή δημοτική αρχή.

Τι κάνει όμως, σήμερα; Αντί να σταθεί αυτοκριτικά στα όσα δεν έκανε, για να βελτιώσει την καθημερινότητα του πολίτη, γκρινιάζει που χαρακτηρίζουμε προεκλογικά, όσα αναγγέλλει κατά την προεκλογική του περίοδο. Από την άλλη ασφαλτοστρώσεις, αναγγελίες έργων, δανείων κλπ κατά την προεκλογική περίοδο και μάλιστα ελάχιστα πριν τις εκλογές, προεκλογικά είναι. Τι άλλο είναι; Αν ήθελε να μην τα χαρακτηρίζει ο κόσμος προεκλογικά, ας τα έκανε πριν. Τέσσερα χρόνια δήμαρχος είναι, όχι ένα μήνα. Αλλά ο Δήμαρχος σκέφτεται και δρα με σκοπό να εξασφαλίσει μια νέα θητεία. Σου λέει: θα προβάλω 2-3 έργα – μερικά μπορεί να ήταν προγραμματισμένα και πριν τη δική του δημαρχία – θα προβάλω το δημαρχείο – είναι έργο της Περιφέρειας – θα υπογράψω κι ένα δάνειο, χωρίς να αναφέρει όρους και δεσμεύσεις του Δήμου, θα ρίξω και λίγη άσφαλτο στους δρόμους θα υποσχεθώ ότι θα κάνω ό,τι δεν έκανα πριν, και τσούπ πάλι δήμαρχος… Με χάντρες και καθρεφτάκια….

Η «Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή» έχει στο κέντρο του ενδιαφέροντός της τον κάτοικο της πόλης, τον οποίο θέλουμε να υπηρετήσουμε με σεβασμό και ακούμε προσεκτικά όλους, γιατί δίνουμε μεγάλη σημασία στα απλά καθημερινά ζητήματα, που μας ταλαιπωρούν.

Στόχος μας είναι να εργαστούμε, ώστε να γίνει η καθημερινότητά μας καλύτερη.

Και δεσμευόμαστε ότι αυτό θα κάνουμε.

.

Αντωνοπούλου-Πανάγου Ηλέκτρα

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη «Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή»

και υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιώργο Οικονόμου

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.