Σύνδεσμος συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων: Απαράδεκτη η καθυστέρηση- απονομή των συντάξεων τώρα

Προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη

Σταδίου 29, Αθήνα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1) Γραφείο Υφυπουργού κ. Παν. Τσακλόγλου,

Σταδίου 29, Αθήνα

  • Εθνικό Ηλεκτρονικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) Διοικητή κ. Χάλαρη, Αγ. Κων/νου 5, Αθήνα
  • Συλλόγους-Συνδέσμους Πολιτικών Συνταξιούχων όλης της χώρας
  • Μ.Μ.Ε

Θέμα: Διαδικασία απονομής συντάξεων υπαλλήλων του Δημοσίου Κύριε Υπουργέ,

Μετά την εξαγγελία σας για τη χορήγηση στους συνταξιούχους, που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν το 2018, μόνο της Εθνικής Σύνταξης, λόγω της απαράδεκτης καθυστέρησης απονομής των συντάξεων από τις υπηρεσίες του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), σας μεταφέρουμε ακόμα μια φορά την πικρία και την αγανάκτηση των αποχωρούντων από την υπηρεσία για συνταξιοδότηση δημοσίων υπαλλήλων, για την «εγκληματική» καθυστέρηση γενικά απονομής των συντάξεων από τον νέο Φορέα, χωρίς να ληφθεί μέχρι τώρα καμία ουσιαστική μέριμνα για τη διεκπεραίωση των χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων για την κύρια σύνταξη.

  • απονομή των συντάξεων για τους δημοσίους υπαλλήλους, λειτουργούς και στρατιωτικούς πριν από την κατάργηση της Υπηρεσίας Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και την υπαγωγή τους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ν.4387/2016- Ν.4670/2020) διενεργούνταν σε εύλογο χρονικό διάστημα (8-10 μήνες) και τώρα από τον νέο Φορέα οι δικαιούχοι αναμένουν πάνω από τρία χρόνια για να πάρουν τη σύνταξη που δικαιούνται.

Κύριε Υπουργέ,

Είναι κοινή διαπίστωση ότι η καθυστέρηση έκδοσης των συνταξιοδοτικών πράξεων για τους δημοσίους υπαλλήλους οφείλεται στην έλλειψη οργάνωσης του νέου φορέα, στη μετακίνηση έμπειρων στελεχών και υπαλλήλων σε άλλες θέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στην αποχώρηση από την υπηρεσία έμπειρων υπαλλήλων λόγω συνταξιοδότησης και στην έλλειψη ενδιαφέροντος για την πρόσληψη και αντικατάστασή τους, καθώς και για την εκπαίδευση τυχόν νέων υπαλλήλων στο συνταξιοδοτικό δίκαιο που αφορά στη συνταξιοδότηση των δημοσίων γενικά υπαλλήλων και στρατιωτικών.

Υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αυτοδίκαια απολύθηκε από την Υπηρεσία λόγω ορίου ηλικίας στις 31-12-2019 του δόθηκε η πληροφορία ότι θα πάρει τη σύνταξή του μετά από 3 χρόνια περίπου. Απαράδεκτο και «εγκληματικό»!

Κύριε Υπουργέ,

Γνωρίζετε ότι η κατάσταση των εκκρεμών γενικά συνταξιοδοτικών υποθέσεων δεν αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση της Εθνικής Σύνταξης ή του τριμήνου ποσοστού συντάξεων για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Για την αντιμετώπιση αυτής της τραγικής κατάστασης των συνταξιούχων σας παρακαλούμε και σας ζητούμε να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις όλων των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, του μεγαλύτερου ν.π.δ.δ. στη Δημόσια Διοίκηση με μόνιμο προσωπικό, αφού δεν ισχύει ο περιορισμός του 1/5, να ενισχυθούν με προσωπικό οι υπηρεσίες συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων, να επαναπροσληφθούν τυχόν έμπειροι υπάλληλοι που απολύθηκαν λόγω λήξης των συμβάσεών τους, οι ομάδες εργασίας με υπερωριακή απασχόληση για την επεξεργασία των εκκρεμών συνταξιοδοτικών υποθέσεων να μην έχουν επικοινωνία με το κοινό

  • άλλη απασχόληση παρά μόνο τη διεκπεραίωση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, να μη μετακινούνται οι υπάλληλοι των συντάξεων και όσοι μετακινήθηκαν να επανέλθουν με απόσπαση, για να διεκπεραιωθεί ο τεράστιος εκκρεμής όγκος των συντάξεων αλλά και να μην υπάρξει εφησυχασμός με τη χορήγηση της Εθνικής σύνταξης και του τριμήνου ποσοστού συντάξεων στους συνταξιούχους υπαλλήλους του Δημοσίου που δεν εμπίπτουν στη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Κύριε Υπουργέ,

  • άποψη ότι ο e- ΕΦΚΑ διανύει περίοδο αυτοοργάνωσης και μεταβίβασης των υπηρεσιών σε ψηφιακές λύσεις, όπως η ψηφιακή σύνταξη, δεν μπορεί να ικανοποιήσει άμεσα τους συνταξιούχους, γιατί θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ καιρό. Και οι συνταξιούχοι, στον καιρό της πανδημίας μάλιστα, αντιμετωπίζουν με δυσκολία τις ατομικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις.

Ελπίζουμε να λάβετε ουσιαστικά και αποδοτικά μέτρα για τη σωστή λειτουργία του e-ΕΦΚΑ και τη διεκπεραίωση των εκκρεμών συνταξιοδοτικών υποθέσεων, των συνταξιούχων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.