Νοσοκομείο “Ερυθρός Σταυρός” και Metropolitan General ρίχνονται στη μάχη με τον κορονοϊό

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού που αναμένεται να σημειώσουν νέο ρεκόρ για το 2021 σήμερα και την αύξηση των διασωληνωμένων, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο δείκτης θετικότητας στη χώρα ξεπέρασε το 12%. Κάτω από το ασφυκτικό αυτό πλαίσιο, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις που αφορούν περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κικίλιας αναμένεται να ανακοινώσει πως τα ιδιωτικά νοσοκομεία θα συνδράμουν με περισσότερες κλίνες για COVID περιστατικά, που θα αφορούν κυρίως τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό που βρίσκονται σε στάδιο ανάρρωσης, προκειμένου να απελευθερωθούν κρεβάτια για τα πιο σοβαρά περιστατικά. Επίσης αναμένεται να ανακοινωθεί μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο σύστημα εφημεριών, ενώ είναι πολύ πιθανόν να μετατραπεί ακόμα μια ολόκληρη ιδιωτική κλινική σε COVID – 19 που όπως όλα δείχνουν θα είναι το Metropolitan General στον Χολαργό. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για διεύρυνση συμφωνιών με μεγάλους ομίλους στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, με τους οποίους υπάρχει ήδη εδώ και δεκαπέντε ημέρες.

Υπενθυμίζεται πως το Ερρίκος Ντυνάν έχει περάσει στη διάθεση του δημοσίου, μπαίνοντας και στο σύστημα των εφημεριών, περιστατικά νοσηλεύουν το Ιατρικό Περιστερίου του ομίλου Ιατρικό Αθηνών και το ΛΗΤΩ του ομίλου Hellenic Healthcare Group, ενώ έχουν διατεθεί κλίνες και από το ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης Φιλοκτήτης. Επιπλέον το Ιασώ, σύμφωνα με πηγές του ομίλου, έχει διαθέσει στο ΕΣΥ 20 κλίνες non covid για νοσηλεία , 8 κλίνες στην ΜΕΘ για ενηλίκους, 5 κλίνες στην ΜΕΘ για ανηλίκους ΠΑΙΔΩΝ, 2 γιατρούς παθολόγου, το σύνολο της παθολογικής κλινικής και προτάθηκε να πάρει και γυναικολογικά περιστατικά, χωρίς να γίνει χρήση ακόμη.

Ο “Ερυθρός Σταυρός” μετατρέπεται αποκλειστικά σε νοσοκομείο Covid-19

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως ο Ερυθρός Σταυρός μετατρέπεται σε νοσοκομείο αποκλειστικά και μόνο για περιστατικά κορονοϊού. Σήμερα ξεκίνησε η μεταφορά των νοσηλευόμενων ασθενών που δεν νοσούν από κορονοϊό σε άλλα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική εντολή δόθηκε χθες και σήμερα άρχισε η εκκένωσή του. Παράλληλα υπήρξαν σκέψεις να μετατραπούν σε νοσοκομεία covid και τα Άγιοι Ανάργυροι και Τζάνειο, ωστόσο αποφασίστηκε επί του παρόντος η μετατροπή να γίνει μόνο για το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

Εισαγωγές- εξιτήρια: Η ζυγαριά γέρνει επικίνδυνα

Όλα αυτά την ώρα που οι πληρότητες σε ΜΕΘ Covid της Αττικής αγγίζουν πλέον το 95%.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική και χειροτερεύει ώρα με την ώρα. Είναι ενδεικτικό πως στις 15 Μαρτίου καταγράφηκαν συνολικά στη χώρα 457 εισαγωγές ασθενών με Covid (συμπεριλαμβάνονται και οι διανοσοκομειακές διακομιδές) και δόθηκαν μόνο 166 εξιτήρια.

Μεγάλα νοσοκομεία όπως τα Σισμανόγλειο, Γεννηματάς, Αγία Όλγα, Ευαγγελισμός, Ερυθρός Σταυρός, Ασκληπιείο, Τζάνειο και Αττικόν έχουν μονίμως κατειλημμένο το σύνολο των κλινών ΜΕΘ. Πολύ υψηλές είναι οι πληρότητες και σε απλές κλίνες Covid.

Παράλληλα, διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες. Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για περίπου 25 ασθενείς εκτός ΜΕΘ μέχρι αργά το βράδυ χθες.

Οι εκτιμήσεις για την πορεία των διασωληνωμένων δεν είναι θετικές, καθώς έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο δεκαήμερο. Ειδικοί εκτιμούν πως ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει και τους 700, ενώ δεν αναμένεται σταθεροποίηση πριν τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Πελώνη: “Το σύστημα υγείας πιέζεται, αντέχει όμως και θα αντέξει”

Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, τόνισε σε συνέντευξή της ότι “το σύστημα υγείας πιέζεται, αντέχει όμως και θα αντέξει”. Η κυρία Πελώνη, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1, υπογράμμισε ότι “τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται έξαρση κρουσμάτων. Αναμένουμε να δούμε αν η αύξηση της θετικότητας είναι κάτι συγκυριακό ή αν είναι κάτι άλλο που πρέπει να μας προβληματίσει”.

Προφανώς η επιτροπή χρειάζεται περισσότερα στοιχεία για να κρίνει ποια είναι η κατάσταση και ποιες θα είναι οι επόμενες αποφάσεις. Προφανώς υπάρχει κόπωση στην κοινωνία, δεν πρέπει ωστόσο να παραγνωρίζουμε ότι τα μέτρα έχουν λειτουργήσει“. Υπό αυτό το πρίσμα, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος τόνισε ότι “αναζητούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση“, πρόσθεσε.

Πηγή: thetoc.gr