Πρόστιμο και «φτηνή αντιπολίτευση» για να πάει … καλά το έργο του νέου Δημαρχείου

Γράφει η Λένα Μαρκή

Και ενώ μετά από μια πολυετή αναμονή ευελπιστούμε να δούμε το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης να ορθώνεται, ακούμε για καταγγελίες και μηνύσεις.

Όπως ανέφερε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (17-3-2021) ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς, κάποιος προσπαθώντας να κάνει «φτηνή αντιπολίτευση» κατήγγειλε στην Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ) την κοπή των πεύκων που έγιναν στο χώρο ανέγερσης του Δημαρχείου. Κατήγγειλε ότι ήταν παράτυπη αφού άτομο που αναφέρονταν στην άδεια που περιελάμβανε και την κοπή των δέντρων, δεν βρίσκεται πλέον στο δυναμικό του Δήμου. Αποτέλεσμα η Υ.ΔΟΜ να επιβάλει πρόστιμο του ποσού των 250€ το οποίο και πλήρωσε προσωπικά ο Δήμαρχος, χωρίς να επιβαρυνθεί ο δήμος στο ελάχιστο, μιας κι εκείνος είχε δώσει το νόμιμο «εντέλλεσθαι» για την πράξη.

Υπάρχει δε, όπως ενημέρωσε ο κ. Ζορμπάς, και μηνυτήρια αναφορά από την πρώην πρόεδρο της Βουλής (διαβάστε σχετικά ΕΔΩ), που στηρίζει ότι η κοπή των πεύκων ήταν αντισυνταγματική και μάλιστα αναφέρει ότι επρόκειτο για συστάδα δέντρων. Δεν τίθεται όμως θέμα, είπε, γιατί όπως κάθε ιδιοκτήτης ορίζει την περιουσία του, έτσι και ο Δήμος το οικόπεδο που του ανήκει θα το κάνει δημαρχείο. Υπενθύμισε, επίσης πως για να κτιστεί η πολυκατοικία που διαμένει η πρώην πρόεδρος της Βουλής κόπηκαν 250 πεύκα.

Δεν προλάβαμε να αναρωτηθούμε σε ποιον αναφέρονταν ο κ. Ζορμπάς στα περί καταγγελίας και το λόγο ζήτησε ο κ. Γιώργος Οικονόμου (Νέα Αρχή) για να διαλύσει «τη θολούρα» που άφησε ο κ. Ζορμπάς, όπως τόνισε.  Επισήμανε, ότι δεν υπάρχει καμία καταγγελία δική του στην Πολεοδομία. Πως ο ίδιος έκανε ερωτήματα προς τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Βασίλη Σάρκουλα σχετικά με το θέμα και δεν πήρε απαντήσεις. Και πως τις ίδιες ερωτήσεις έστειλε κατόπιν στην Υ.ΔΟΜ. Ήταν δε απόλυτος στο ότι είναι υπέρ της κατασκευής του Δημαρχείου.

Προφανώς δεν ξεκινάμε καλά…

Και αν πιθανόν περιμέναμε κάποιες αντιδράσεις από τους περίοικους, σίγουρα δεν περιμέναμε προβλήματα εκ των έσω του Δημοτικού Συμβουλίου. Μπορεί η πρόθεση του κ. Οικονόμου να μην ήταν η καταγγελία, όφειλε να γνωρίζει όμως, πως ότι γίνεται γραπτώς, λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία. Και όπως είπε και ο Δήμαρχος «ειδοποιήθηκε ότι έγινε καταγγελία»! Εξυπακούεται πως η Υ.ΔΟΜ και κάθε δημόσια υπηρεσία που λαμβάνει εγγράφως κάποιες παρατηρήσεις – ερωτήσεις περί νομιμότητας δεν μπορεί να παραμείνει άπραγη και να τις αγνοήσει.

Δεν αξίζει δε για ένα θέμα που μπορεί να διευθετηθεί άμεσα και που δεν ενέχει υπόνοιες ανομίας να διακινδυνεύει ένα σημαντικό για την πόλη έργο.

Ελπίζοντας ότι αυτό ήταν το πρώτο και το τελευταίο εμπόδιο περιμένουμε να δούμε την έναρξη των εργασιών. Σύμφωνα με τον κ. Ζορμπά το χώρο τον έχει αναλάβει πλέον ο εργολάβος και σύντομα θα ξεκινήσει με το γκρέμισμα των κτισμάτων που υπάρχουν εκεί.

Να θυμίσουμε ότι το έργο γίνεται από την Περιφέρεια Αττικής που έχει αναλάβει την χρηματοδότηση και επομένως και την επίβλεψη.