Γιώργος Οικονόμου: οι δημότες πρέπει να ενημερωθούν σωστά και υπεύθυνα για τον ΠΑΟΔΑΠ

Μπορεί η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, με την  επιλεκτικά αυστηρή εφαρμογή του κανονισμού στην επίμαχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου,  να εμπόδισε να ακουστεί η αλήθεια για τον ΠΑΟΔΑΠ, τις εταιρείες και τον ορισμό της νέας καλλιτεχνικής διευθύντριας του Ωδείου,  οι δημότες όμως πρέπει να ενημερωθούν σωστά και υπεύθυνα.

Όπως είναι γνωστό, ο ΠΑΟΔΑΠ ανέθεσε εξ ολοκλήρου σε εταιρείες την παροχή εργαζομένων στα προγράμματα αθλητισμού, εργαστηρίων τέχνης και ωδείου και παρέδωσε μάλιστα ως «προίκα» στις εταιρείες, τους εργαζόμενους της προηγούμενης περιόδου  που είχαν προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Αυτό σημαίνει ότι οι δημότες επιβαρύνονται με 24% ΦΠΑ + Εργολαβικό Κέρδος 10% + Διαχειριστικά Έξοδα 5%,  ενώ ταυτόχρονα το ωρομίσθιο των καθηγητών αρχικά μειώθηκε στα 6,5 περίπου ευρώ ( λιγότερο από το μισό όσων εισέπρατταν) για να αποκατασταθεί αργότερα μετά τις δημόσιες καταγγελίες.

Το μοντέλο αυτό  παροχής υπηρεσιών με συμβάσεις έργου μέσω εταιριών απέτυχε, οι εργαζόμενοι έμειναν 5 μήνες απλήρωτοι!!! (κανείς δεν απολογήθηκε γι’ αυτό) και οι μόνοι ικανοποιημένοι της υπόθεσης είναι οι εταιρείες  που εισπράττουν την αμοιβή τους, επιβαρύνοντας τους δημότες. Γι’ αυτό και η διοίκηση του ΠΑΟΔΑΠ προανήγγειλε την επιστροφή στο προηγούμενο μοντέλο των απευθείας προσλήψεων. Επομένως είναι πασιφανές ποιος δικαιώνεται για την κριτική του και ποιος απέτυχε στις επιλογές του.

Για το θέμα του ορισμού της καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Ωδείου μετά από πολλά ερωτήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο και δύο έγγραφες ερωτήσεις στον ΠΑΟΔΑΠ, προέκυψε ότι δεν είχε εργασιακή σχέση με τον Δήμο Αγίας Παρασκευής ή με Νομικό του Πρόσωπο, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την εισήγηση που υπέγραψε ο Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ!!! Και αυτό προφανώς όχι εκ παραδρομής, αλλά με σκοπιμότητα, αφού σε ερώτημα του επικεφαλής της Νέας Αρχής για την Αγία Παρασκευή στην επίμαχη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ απάντησε ότι «έχει εργασιακή σχέση και είναι ΙΔΟΧ». Και δεν είναι το μόνο που τον εκθέτει ανεπανόρθωτα, όπως και η σχετική αλληλογραφία στην οποία δεν λέει «ούτε λέξη για την ταμπακιέρα», αλλά και το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής με αρ. πρωτ.104459/8-12-20, το οποίο δεν το έθεσε σε γνώση των μελών του Δ.Σ. και από το οποίο προκύπτει ότι δεν τηρήθηκε η νόμιμη και προβλεπόμενη διαδικασία.

Οι αστείες δικαιολογίες περί έγκρισης εκ των υστέρων από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ελεγκτικό Συνέδριο προφανώς απευθύνονται σε αδαείς, δεδομένου ότι οι υπόψη φορείς δεν εξέτασαν την νομιμότητα της συγκεκριμένης πράξης ορισμού αλλά διαφορετικά θέματα. Η αρμόδια υπηρεσία, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής δεν …πρόλαβε (για πολλοστή φορά)  να εκδώσει απόφαση, οπότε και υπάρχει προς το παρόν τεκμαιρόμενη απόρριψη της προσφυγής και θα κριθεί σε επόμενο στάδιο. Πρόλαβε όμως και έβγαλε παρόμοιες αποφάσεις σε άλλους Δήμους!!!  και με το παραπάνω έγγραφό της δεν αφήνει αμφιβολία για το τι ισχύει.

Θα δώσουμε στην δημοσιότητα όλα τα σχετικά έγγραφα για να βγάλουν οι δημότες τα συμπεράσματά τους.

Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία και διαπιστώνουμε όλοι μας, είναι ότι η δημοτική αρχή παραπαίει και αλληλοσπαράσσεται. Οι φωνές αντηχούν και εκτός Δημαρχείου και οι διαφωνίες είναι πολλές και ηχηρές. Οι αποχωρήσεις σημαντικών στελεχών συνεχίζονται, ενώ πολλοί πλέον αποστασιοποιούνται. Άλλοι περιμένουν με το «όπλο παρά πόδα» την εκπλήρωση των υποσχέσεων, για να βρουν «καρέκλα» και άλλοι για να την διατηρήσουν. Κι ο Δήμαρχος κάθε λίγο και λιγάκι δηλώνει σιγουριά για την εκλογή του το 2023, προεξοφλώντας την λαϊκή ετυμηγορία, μόνο και μόνο για να τονώσει το πεσμένο ηθικό και να  συγκρατήσει το «τσουνάμι» των αντιθέσεων.  Αποκομμένος από την πραγματικότητα δεν μπορεί δυστυχώς να αντιληφθεί ότι απέτυχε και ότι η πόλη «φωνάζει».

Για το θέμα της συμπεριφοράς του Δημάρχου, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να εξηγηθεί με πολιτικούς όρους, αλλά θα πρέπει να αποδοθεί πιθανότατα σε άλλες αιτίες, που δεν πρέπει να αποτελέσουν πεδίο δημόσιας αντιπαράθεσης.

Η εν γένει παρουσία του δεν συνάδει με το ήθος, το ύφος και την συμπεριφορά δημοσίου προσώπου που ανήκει στον πολιτικό χώρο που επικαλείται, άλλοτε κραυγάζοντας και απειλώντας με αγένεια πολιτικούς αντιπάλους και άλλοτε απαξιώνοντας,  χλευάζοντας και λοιδορώντας τον ίδιο τον  πολιτικό του χώρο. (Όπως έκανε πρόσφατα δημόσια και στην κατάθεση στεφάνου της 25ης Μαρτίου).

Για όποιον έχει αμφιβολίες υπάρχουν τα Πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και τα αντίστοιχα  ηχητικά αποσπάσματα.

Είναι οδυνηρό να εκπροσωπείται η πόλη σε τέτοιο επίπεδο με αυτόν τον τρόπο.

Κι όμως με όλα αυτά, αντί να απολογούνται και να κάνουν την αυτοκριτική τους, αντί να επιζητούν συναίνεση μιας και δεν διαθέτουν πλειοψηφία, έχουν το θράσος να  μας κατηγορούν με ανυπόστατες πολιτικές αναφορές, με ακραία και αντιδημοκρατική συμπεριφορά, με εντεταλμένους κονδυλοφόρους και με ανακοινώσεις που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.

Δεν θα τους ακολουθήσουμε στον κατήφορο. Κάνουμε για άλλη μία φορά έκκληση να επικρατήσει η λογική.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ