Ανιχνευτές του 3ου Συστήματος Προσκόπων Αγίας Παρασκευής σε συμμετοχή – διαβούλευση της “UNICEF”

24 Ανιχνευτές (παιδιά Λυκείου) από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν σε συζήτηση με τα στελέχη της UNICEF και μεταξύ αυτών και η Ανδριάνα Δασκαλάκη μέλος του 3ου Συστήματος Προσκόπων Αγίας Παρασκευής.

Σκοπός της συζήτησης ήταν η κατανόηση της άποψης των παιδιών και των νέων για ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή των δικαιωμάτων τους, ιδίως στις θεματικές της εκπαίδευσης, της βίας απέναντί τους, της σωματικής και ψυχικής τους υγείας, της συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων και την έκφραση της γνώμης τους, καθώς και για τον τρόπο που οι συνθήκες του COVID-19 επηρεάζουν τη ζωή τους. Τα αποτελέσματα της συζήτησης θα αξιοποιηθούν για την τελική διαμόρφωση του 5ετούς προγραμματικού κύκλου της UNICEF 2021-2026 και θα αποτελέσει την αρχή μια σειράς διαβουλεύσεων με παιδιά και νέους καθώς και της καθοδήγησης για ανάπτυξη εργαλείων και μεθόδων που διευκολύνουν την έκφραση της γνώμης τους.

Η Ανδριάνα έγραψε:

“Την Παρασκευή 26 Μαρτίου, είχα την ευκαιρία να συμμετέχω σε διαδικτυακή συνεδρίαση της UNICEF Ελλάδας, μαζί με άλλα παιδιά της ηλικίας μου. Στόχος της συζήτησης ήταν να συνομιλήσουμε και να προβληματιστούμε σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών και των νέων , αλλά και να σκεφτούμε λύσεις για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί μαθητές των ελληνικών σχολείων. Αρχικά, αφού σπάσαμε τον πάγο και γνωριστήκαμε, μας χώρισαν σε ομάδες , καθεμία από τις οποίες είχε διαφορετική θεματική ενότητα. Η δική μου ομάδα ασχολήθηκε με τα εκπαιδευτικά δικαιώματα και τα προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα μας. Πολλά παιδιά, από διαφορετικές περιοχές και με διαφορετικές συνθήκες ζωής, μοιράστηκαν τα βιώματά τους και εξέφρασαν τι πίστευαν πως πρέπει να αλλάξει. Στη συνέχεια μετά από αρκετή ώρα συζήτησης αναφορικά με την ενδοσχολική βία, τον ρατσισμό και όχι μόνο, καταλήξαμε σε ένα τελικό αποτέλεσμα το οποίο παρουσιάσαμε στη γενική συνέλευση. Ήταν μία πολύ εποικοδομητική εμπειρία, που με παρακίνησε να συμβάλλω στο έργο του οργανισμού αυτού ,με τον δικό μου τρόπο.”

Σοφία Δαγαλάκη
Αρχηγός Συστήματος
Τηλ. 6976170440