Ένας τεχνοκράτης με ήθος και κοινωνική προσφορά, στην Αντιδημαρχία Οικονομικών

Γράφει η Λένα Μαρκή

Στο προσκήνιο βγήκε πρόσφατα ο κατά τα άλλα αθόρυβος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Τιμολέων (Τίμος) Κωστόπουλος με αφορμή μια συνέντευξη που παραχώρησε στο aparaskeviimages.gr. Και αυτό γιατί τα σχόλια που ακολούθησαν ήταν κάτι περισσότερο από θερμά και επαινετικά.

Στη συνέντευξη υπήρξε σαφής και επεξηγηματικός παρά τους δύσκολους (για τους πολλούς) οικονομικούς όρους που χρησιμοποίησε. Σαφής γιατί έγινε εύκολα κατανοητός, αφού ως πολύ καλός γνώστης του αντικειμένου μπορούσε να δώσει τις κατάλληλες επεξηγήσεις. Ο κ. Κωστόπουλος είναι παλιός γνώριμος μιας και υπήρξε τιμονιέρης του πιο νευραλγικού τομέα του Δήμου, της Αντιδημαρχίας Οικονομικών, και στην πρώτη Διοίκηση Ζορμπά (2010-2014). Ήταν αυτός που κατάφερε τότε να οδηγήσει σε πλεονασματικό ισολογισμό μέσα σε μόλις δύο χρόνια διοίκησης. Το πρότερο έργο του και οι δοκιμασμένες οικονομικές ικανότητές του σαφώς δικαιολογούν απόλυτα την επανατοποθέτησή του από το Δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά στην «κεφαλή» του οικονομικού τομέα.

Με την τοποθέτησή του ανέλαβε την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος της δημοτικής Αρχής Ζορμπά και με επιμονή και έντονη προσπάθεια προχώρησε στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων όπως η υπόθεση «Energa & Hellas Power» και, όπως υποσχέθηκε ότι θα πράξει, την εκκαθάριση των πρώην δημοτικών επιχειρήσεων ΚΟΙΚΕΔΑΠ & ΚΟΙΠΕΔΑΠ. Παράλληλα κατόρθωσε την σύναψη δανείου για το ΟΤ 119 με τους πλέον ευνοϊκούς όρους, την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας πληρωμών και την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία. Δηλαδή, νοικοκύρεμα των οικονομικών με αύξηση των εσόδων για το δήμο, αλλά και νέες ιδέες εκσυγχρονισμού και αναπτυξιακής λειτουργίας του. Ένα διόλου εύκολο έργο δεδομένων των συνθηκών – δεκαετής οικονομική κρίση και πανδημία Covid-19 – που εμπεριέχει δύσκολες μάχες αλλά και πολύπλοκες προκλήσεις για την τοπική οικονομία.

Το αξιέπαινο είναι ότι ο κ. Κωστόπουλος στις όποιες ανακοινώσεις του δεν παραλείπει να εγκωμιάζει και να ευχαριστεί πρωτίστως τον Δήμαρχο κ. Ζορμπά για την στήριξή του και κατόπιν τα στελέχη των υπηρεσιών του Δήμου για τη συνεργασία που του παρείχαν σε κάθε εγχείρημά του. Πράξη ήθους και αξιοπρέπειας από έναν πολιτικό «εργάτη» ήπιων τόνων.

Μια προσωπικότητα παροιμιώδης με ανθρώπινη ευαισθησία που γίνεται άμεσα αντιληπτή από την εκτίμηση που του έχουν οι υφιστάμενοι υπάλληλοι. Αυτό διαπιστώνεται εύκολα από τα θερμά σχόλια που αναρτούν κάτω από τις ανακοινώσεις του στο διαδίκτυο, αλλά και την άψογη συνεργασία που έχουν μαζί του.

Παρότι τεχνοκράτης, ως Οικονομολόγος*, επιδεικνύει έντονη διαχρονική κοινωνική προσφορά με το όνομά του να είναι συνυφασμένο με το Κοινωνικό Παντοπωλείο και όχι μόνο. Στη συνέντευξη αναφέρεται με ταπεινότητα σε ευγενείς πράξεις των νεανικών του χρόνων.  Έχοντας ως στόχο μια ανθρώπινη πόλη, δηλώνει ευθαρσώς, ότι εφόσον υπάρχουν συμπολίτες του που έχουν ανάγκη, θα τους στηρίζει εμπράκτως. Επίσης ανακαλύπτει διεξόδους για την οικονομική ενίσχυση του οργανωμένου αθλητισμού. Εξάλλου η όλη  στρατηγική του αποσκοπεί , πάντα με την στήριξη του Δημάρχου κ. Ζορμπά, στην υγιή οικονομική λειτουργία του δήμου με αποτέλεσμα την διευκόλυνση και ευημερία των ίδιων των δημοτών.

Συμπερασματικά, δεν είναι υπερβολή ο χαρακτηρισμός του ως  «ο τσάρος των οικονομικών της Αγίας Παρασκευής», αφού παρουσιάζει μια πολύπλευρη γκάμα οικονομικών ικανοτήτων, σύγχρονων ιδεών-πρακτικών, σχέσεων συνεργασίας και κοινωνικής προσφοράς.

Το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει με την δημοτική Αρχή Ζορμπά είναι μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης με την ταχύτερη υλοποίηση κομβικών μεταρρυθμίσεων. Γνωρίζοντας προσωπικά τον Αντιδήμαρχο κ. Τίμο Κωστόπουλο, εκτιμώ ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις, τα εχέγγυα και τις δυνατότητες να το πετύχει.

* Σπουδές: Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων (Βsc in Business Studies) στο City University στο Λονδίνο και μεταπτυχιακό τίτλο στα χρηματοοικονομικά (Msc in Business Economics and Finance).

* Έχει κάνει πλήθος σεμιναρίων στην Λογιστική, στα Χρηματοοικονομικά και στην εφαρμοσμένη πληροφορική και μετά από χρόνια εργασίας και ενσήμων στον ιδιωτικό τομέα είναι ΜΒΑ CANDIDATE (MASTER IN BUSINESS ADMINISTRATION).

*Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος «ΟΕΕ»  καθώς επίσης και του Ελληνοισραηλινού Επιμελητηρίου.

Παρακολουθήστε τη πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αντιδήμαρχος κ. Κωστόπουλος στο APimages στις 10 Απριλίου 2021.

(Το σχετικό link της δημοσίευσης ΕΔΩ ).