Ανοιχτή Επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Παρασκευής

Μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μην ανοίξει το κτήμα Ιόλα σε συλλογικότητα της πόλης λόγω των μέτρων για την πανδημία που βρίσκονται σε ισχύ, λάβαμε την ακόλουθη ανοικτή επιστολή με την υπογραφή “το Στέκι του Αναξαγόρα”. Την δημοσιεύουμε αυτούσια.

//

Προς μεγάλη μας απογοήτευση πληροφορηθήκαμε την άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου σας, στο αίτημα για άνοιγμα του κτήματος Ιόλα στους δημότες της πόλης μας, την Κυριακή 25/4 για περίπατο.

Είναι πραγματικά κρίμα, γιατί μάλλον δεν καταφέραμε να σας ενημερώσουμε ορθά, συνολικά και διαπροσωπικά –προφανώς λόγω των έκτακτων συνθηκών που όλοι βιώνουμε-.

Είναι κρίμα γιατί η Πρωτοβουλία μας αποτελείται από συνδημότες μας, ανθρώπους με ευαισθησίες στα ζητήματα του χώρου και του περιβάλλοντος (ανάμεσά τους εικαστικοί, αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι και γιατροί) που αναζητούν για τους ίδιους και τις οικογένειές τους (παιδιά και εφήβους), διεξόδους μέσα στην πανδημία.

Είναι κρίμα γιατί αυτό που αιτηθήκαμε είναι: λίγο περισσότερος χώρος για παιχνίδι των μικρών παιδιών, λιγότερος συγχρωτισμός -στα ήδη ανοιχτά πάρκα-, χώρος για περπάτημα και αναψυχή για τους μεγαλύτερους, και το κυριότερο, χώρος για επαφή με την Τέχνη και την Φύση στον «Ομορφότερο κήπο» της πόλης μας με την περίφημη διατηρητέα «Βίλα Ιόλα» που ο Δήμος επιθυμεί να αξιοποιήσει αλλά που δυστυχώς είναι ακόμη δίχως χρήση, εγκαταλειμμένος, απεριποίητος, απρόσιτος και άχαρος.

Είναι κρίμα, γιατί πρόθεσή μας ήταν ο καθαρισμός του χώρου, ως ένδειξη του εθελοντισμού μεταξύ των συμπολιτών μας, και η μετέπειτα συμβολική χρήση του -για ένα πρωινό- με στόχο την αποκάλυψη και την ανάδειξη των δυναμικών του χώρου και των μελλοντικών δυνατοτήτων του.

Είναι κρίμα, γιατί όλες οι αναλύσεις και οι μελέτες για την διάδοση του ιού, καταλήγουν στα πλεονεκτήματα της υπαίθριας αναψυχής και την μείωση της πιθανότητας μετάδοσης σε εξωτερικούς χώρους.

Τέλος, είναι κρίμα, γιατί ο Εγωιστής Γίγαντας ήταν αυτός που δεν άφηνε τα μικρά παιδιά να πλησιάσουν το «Περιβόλι» του και όχι οι εκλεγμένοι Άρχοντες της πόλης.

Σεβόμενοι την Απόφαση του ΔΣ σας, αλλά και επιθυμώντας ταυτόχρονα να εκφραστούμε και να οικειοποιηθούμε τους χώρους της πόλης μας, θα μαζευτούμε με τα παιδιά μας για μπάλα, περίπατο και με καφέ -σε επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια για να μην αφήσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μας-, το πρωί της Κυριακής στην διπλανή πλατεία Ιόλα.

Θα επανέλθουμε στο αίτημά μας σύντομα, όπως στο αφήγημα του Οσκαρ Ουάιλντ, διεκδικώντας να περιποιηθούμε το «Περιβόλι» της πόλης μας, να το χαρούμε και να το αναδείξουμε μέσα από τις χρήσεις του.

Το Στέκι της Αναξαγόρα

22/4/2021