Οι προτάσεις των «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ» για τους όρους φιλοξενίας παιδιών στους ΠΑΙΣΔΑΠ

Τη Δευτέρα 26 Απριλίου 2021 το Δ.Σ. του νομικού προσώπου «Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Αγίας Παρασκευής» (ΠΑΙΣΔΑΠ) συνεδριάζει προκειμένου να καθορίσει τους όρους φιλοξενίας των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς της πόλης μας για τη σχολική χρονιά 2021-2022.

Η δημοτική παράταξη «Αλλάζουμε–Ενεργοί Πολίτες Αγίας Παρασκευής», όπως πράττει σε όλα τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας, κατέθεσε έγκαιρα τις προτάσεις της επί του συγκεκριμένου θέματος, ευελπιστώντας ότι θα γίνουν αποδεκτές από τη διοίκηση του νομικού προσώπου.

Οι 4 προτάσεις της παράταξής μας βασίζονται στις καταγεγραμμένες ανάγκες των γονιών των παιδιών που θα φιλοξενηθούν στους παιδικούς σταθμούς της πόλης μας τη νέα σχολική χρονιά και, επίσης:

  1. Είναι συνεπείς με τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας.
  2. Συνεισφέρουν στον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος πλαισίου λειτουργίας των ΠΑΙΣΔΑΠ.
  3. Συμβάλλουν στη μείωση της γραφειοκρατίας.
  4. Στηρίζουν τις οικογένειες των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με αφορμή την επικείμενη συζήτηση στο Δ.Σ. των ΠΑΙΣΔΑΠ ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλάζουμε – Ενεργοί Πολίτες Αγίας Παρασκευής», Γιάννης Μυλωνάκης, δήλωσε:

«Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κοινωνική συγκυρία, όπου πολλές οικογένειες στον Δήμο μας έχουν πληγεί σκληρά από τις συνέπειες της πανδημίας, ο καθορισμός ρεαλιστικών, εφαρμόσιμων και στοχευμένων όρων φιλοξενίας των παιδιών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική.

Ως δημοτική παράταξη έχουμε αποδείξει ότι ενεργούμε πάντα με γνώμονα τα συμφέροντα των συμπολιτών μας και την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου μας. Στο πλαίσιο αυτό, καταθέσαμε στη διοίκηση των ΠΑΙΣΔΑΠ τις σχετικές προτάσεις μας, οι οποίες πιστεύουμε ότι συμβάλλουν στην ορθολογικότερη διαχείριση του νομικού προσώπου και, κυρίως, στη διευκόλυνση των συνδημοτών μας. Ελπίζουμε ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη. Κλείνονας, θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συνεργασία τα μέλη της παράταξής μας Άννα Γάκη, Τάνια Νικολούλια και Λιάνα Σιούλα».

Σημ.: Επισυνάπτονται αναλυτικά οι προτάσεις μας προς το Δ.Σ. των ΠΑΙΣΔΑΠ

Αγία Παρασκευή, 19.04.2021

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑΣ 2021-2022

Με αφορμή την επικείμενη συζήτηση επί των όρων φιλοξενίας των ΠΑΙΣΔΑΠ για τη σχολική χρονιά 2021-2022, η παράταξή μας «Αλλάζουμε – Ενεργοί Πολίτες Αγίας Παρασκευής» καταθέτει τις προτάσεις της, οι οποίες βασίζονται στους εξής άξονες: 1) στις προεκλογικές μας δεσμέυσεις, 2) στον εκσυχρονισμό του υπάρχοντος πλασίου, 3) στη μείωση της γραφειοκρατίας και 4) στη στήριξη των οικογενειών που εχουν πληγεί από την πανδημία του COVID-19.

Ειδικότερα, σύμφωνα με καταγεγραμμένες ανάγκες των συμπολιτών μας, προτείνονται τα παρακάτω:

  1. Αναφορικά με το δικαίωμα εγγραφής και τη λειτουργία των σταθμών:
  2. Παροχή συνοδού παράλληλης στήριξης στα παιδιά που το έχουν ανάγκη από το Ν.Π. (βάσει του ΦΕΚ Β’ 4249/05-12-2017, άρθρο 3, παρ. 1, εδάφιο α) ή απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τροφείων στους γονείς που το παρέχουν ιδιωτικά.
  3. Πιλοτική εφαρμογή της προεκλογικής μας δέσμευσης για φιλοξενία βρεφών, από την ηλικία των 6 μηνών στο Βρεφονηπιακό Σταθμό της Αισώπου και ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας, ώστε να καταγραφεί η ανάγκη της πόλης για φιλοξενία βρεφών νεαρότερα των 12 μηνών.
  4. Αυτόματη επανεγγραφή βρεφών και νηπίων στον ίδιο σταθμό για παιδαγωγικούς λόγους.
  5. Υποχρεωτική φιλοξενία βρεφών και νηπίων της ίδια οικογένειας στον ίδιο σταθμό και κατά την ίδια φάση εγγραφής, με την προϋπόθεση να εργάζονται και οι δύο γονείς.
  6. Η προσέλευση και αποχώρηση των παιδιών να πραγματοποιείται διαδοχικά σε προκαθορισμένη ώρα των γονέων που θα συνοδεύουν παιδιά, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να διασφαλίζεται η τήρηση των αποστάσεων, ειδικότερα κατά την περίοδο της προσαρμογής τους.
  7. Δικαίωμα χρήσης σχολικών λεωφορείων από την ηλικία των 18 μηνών.

Με αφορμή την επικείμενη ψήφιση των όρων φιλοξενίας, προτείνεται η προσθήκη πεδίου εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην αίτηση εγγραφής, για την επιμήκυνση ωραρίου λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών για το σχολικό έτος 2022-2023, ώστε για πρώτη φορά να υπάρξει έγκαιρος προγραμματισμός της επόμενης σχολικής χρονιάς βάσει των πραγματικών αναγκών των γονέων.

  • Απαραίτητα δικαιολογητικά
  • Αιτήσεις με ελλιπή δικαιολογητικά ή οικονομικές εκκρεμότητες να εξετάζονται κατά περίπτωση από το ΔΣ ΠΑΙΣΔΑΠ μέχρι την ολοκλήρωση του χρονικού διαστήματος υποβολής των αιτήσεων.
  • Τα ορθά δικαιολογητικά που πιστοποιούν με αξιοπιστία ότι οι γονείς είναι εργαζόμενοι, ενεργοί ελεύθεροι επαγγελματίες ή πρόκειται να εργαστούν κατά περίπτωση είναι:
  • Στον Ιδιωτικό Τομέα: Αναγγελία Πρόσληψης από ΕΡΓΑΝΗ (έντυπο Ε3) (Το έντυπο ΟΑΕΔ που αναγράφεται έως τώρα είναι λανθασμένο) όπου αναγράφονται όλα τα στοιχεία αναφορικά με τον εργαζόμενο ή/και εκτύπωση Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης από e-ΕΦΚΑ για την ασφάλιση τελευταίου τριμήνου.
  • Στο Δημόσιο Τομέα: Πρόσφατη βεβαίωση εργασίας από τον φορέα.
  • Πρόσφατη πρόσληψη: Αναγγελία Πρόσληψης από ΕΡΓΑΝΗ (έντυπο Ε3) (Το έντυπο ΟΑΕΔ που αναγράφεται έως τώρα είναι λανθασμένο)
  • Για ελεύθερους επαγγελματίες: Πρόσφατη εκτύπωση Προσωποποιημένης Πληροφόρησης Επιχείρησης από το TaxisNet με αναγραφόμενη την ημερομηνία εκτύπωσης (όπως εκδίδεται ηλεκτρονικά) μετά την έναρξη υποβολής των αιτήσεων στους ΠΑΙΣΔΑΠ.
  • Για επικείμενη πρόσληψη, εντός μηνός από την υποβολή της αίτησης εγγραφής, απαιτείται Αναγγελία Πρόσληψης από ΕΡΓΑΝΗ (έντυπο Ε3)
  • Υγειονομικοί κανόνες Λειτουργίας:
  • Προσθήκη άρθρου στο εδάφιο που αφορά την Υγεία στο οποίο θα γίνεται ειδική μνεία στην αμοιβαία υποχρέωση εφαρμογής του τρέχοντος πρωτοκόλλου ΕΟΔΥ/Υπουργείου Παιδείας, σε περίπτωση κρούσματος COVID-19.
  • Για την οικονομική συμμετοχή των γονέων:
  • Με δεδομένο ότι είναι εντελώς παραπλανητικό ότι όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 18.000€ απαλλάσονται από τα τροφεία, προτείνουμε:

Στον υπάρχοντα πίνακα με τα τροφεία να μπει τίτλος: «ΜΗΝΙΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ/ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ (ΤΡΟΦΕΙΑ) ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021–2022 ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ/ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ ή ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ». Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να προστεθεί στην κατηγορία 0,00€-18.000,00€ η καταβολή τροφείων 30€, όπως ισχύει δηλαδή.

  • Να προστεθεί ένας ακόμα πίνακας ως εξής:

ΚΑΤΟΧΟΙ VOUCHER ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΣΠΑ «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ»

Οικογενειακό ΕισόδημαΤροφεία
0,00€ – έως το όριο που θα καλυψει το ΕΣΠΑ0,00€

Όλες οι οικογένειες που έχουν ετήσιο εισόδημα έως το όριο που θα καλυψει το ΕΣΠΑ με δεδομένο ότι δύναται να είναι κάτοχοι voucher, υποχρεούνται να καταθέσουν ηλεκτρονικά αίτηση στο ΕΣΠΑ (www.eetaa.gr) για το Πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας παιδιών, υποβάλλοντας σωστά όλα τα δικαιολογητικά. Σε άλλη περίπτωση καταβάλλουν 30€ μηνιαίως ανά παιδί. Σε περίπτωσή λανθασμένων – ελλειπών δικαιολογητικών, που συνεπάγεται τη μη κατοχή voucher, με υπαιτιότητα του γονέα/κηδεμόνα, το κόστος φιλοξενίας παιδιού ανέρχεται στα 30€. Η υπηρεσία των ΠΑΙΣΔΑΠ θα παρέχει υποστήριξη στους γονείς/κηδεμόνες για την ορθή συμπλήρωση –υποβολή της αίτησης στο ΕΣΠΑ προς την ΕΕΤΑΑ.

  • Δυνατότητα εφάπαξ προπληρωμής τροφείων με έκπτωση 15% κατόπιν αιτήσεως του γονέα/κηδεμόνα.
  • 50% έκπτωση στους γονείς που έχουν μείωση εισοδημάτων 20% και άνω το έτος 2020 σε συγκριση με το 2019 (αποδεικνύεται από το έντυπο Ε1 των φορολογικών δηλώσεων των ετών 2019 και 2020).