Εντατικοί υγειονομικοί έλεγχοι σε όλη την αγορά από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Περιφέρειας

Τη Βαρβάκειο Αγορά επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλο, προκειμένου να ενημερωθεί για το πώς κυμαίνονται οι τιμές των προϊόντων αλλά και για την τήρηση όλων των απαιτούμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων, ενόψει του Πάσχα.

Τον  κ. Πατούλη υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Βαρβακείου Αγοράς, Ανδρέας Νιώτης, καθώς και ο Πρόεδρος της Ψαραγοράς Σπύρος Κοράκης. Ο Περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία κατά την επίσκεψή του να ενημερωθεί για την εικόνα που παρουσιάζει η κίνηση στην αγορά και να συνομιλήσει με τους καταναλωτές και με τους εμπόρους.

Να σημειωθεί ότι με εντολή του Περιφερειάρχη, οι έλεγχοι διενεργούνται σε τακτικό επίπεδο όλη τη διάρκεια της σαρακοστής και εντατικοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες ενόψει του Πάσχα. Οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες σε όλες της Περιφερειακές ενότητες θα συνεχίσουν όλο το επόμενο διάστημα τους εντατικούς ελέγχους στην αγορά. Συνολικά στην Αττική έχουν το τελευταίο διάστημα διενεργηθεί από τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Κτηνιατρικής και Αλιείας 1.150 έλεγχοι. Επίσης έχουν κατασχεθεί 7.656 κιλά ζωικών προϊόντων και έχουν δεσμευθεί 1722 κιλά ζωικών και φυτικών προϊόντων (ελλιπής σήμανση, κτλπ). Επιπρόσθετα όλο αυτό το διάστημα, στα σφαγεία της Αττικής πραγματοποιούνται κρεοσκοπικοί έλεγχοι από κτηνιάτρους της Περιφέρειας. Σημαντικές παραβάσεις έχουν διαπιστωθεί και στον Κεντρικό τομέα όπου το τελευταίο 15ημερο έχουν διενεργηθεί 900 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα πρόστιμα ύψους 50.000 ευρώ. 

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης επισήμανε τα εξής:

«Επισκεφθήκαμε σήμερα μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλο, τη  Βαρβάκειο, όπου αυτές τις ημέρες, χτυπά η καρδιά της αγοράς. Η Περιφέρεια Αττικής και τα στελέχη της, μέσα από τους συνεχείς ελέγχους που πραγματοποιεί συμβάλλει στην καλύτερη ασφάλεια της αγοράς. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα που θα φτάσουν στο εορταστικό τραπέζι θα είναι ασφαλή και ποιοτικά. Κατά την επίσκεψή μας εδώ στη Βαρβάκειο, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει επάρκεια ποιοτικών αγαθών και καλές τιμές. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και το Μεγάλο Σάββατο. Καλώ τους καταναλωτές να στηρίξουν τη Βαρβάκειο αγορά και να κάνουν τις αγορές τους με απόλυτη ασφάλεια».

Ο Πρόεδρος της Βαρβακείου, Ανδρέας Νιώτης, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την επίσκεψη και τη διαχρονική συμπαράστασή του, επισημαίνοντας ότι η κίνηση στη Βαρβάκειο είναι ικανοποιητική, γεγονός το οποίο οφείλεται στο άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων το οποίο φαίνεται να διευκολύνει περισσότερο τους καταναλωτές. Ο κ. Νιώτης χαρακτήρισε τη Βαρβάκειο Αγορά ως ένα χώρο ασφαλή, με ανταγωνιστικές τιμές.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γ. Δημόπουλος, ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για τους ελέγχους στον κεντρικό τομέα επισημαίνοντας ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο στα πλαίσια της εορταστικής περιόδου ενόψει του Πάσχα ο ελεγκτικός μηχανισμός διενήργησε περίπου 900 ελέγχους και καταγράφηκαν περίπου 150 παραβάσεις για ελλιπείς συνθήκες φύλαξης και συντήρησης των προϊόντων. Οι παραβάσεις αυτές κατά κύριο λόγο αφορούν στην παραπλάνηση των καταναλωτών για πώληση κατεψυγμένων προϊόντων ως φρέσκα καθώς και προϊόντα χωρίς παραστατικά και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 50.000€.