Ο πατρινός αντιδήμαρχος στο Δήμο Αγίας Παρασκευής

Η Αχαΐα δεν έχει αξιοποιήσει όσο θα έπρεπε τα πλεονεκτήματά της. Το «κλειδί» κρατούν τρία υπουργεία. Πολιτισμού, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Αχαϊκή Πολιτεία» παραχώρησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Τιμολέων (Τίμος) Κωστόπουλος. Ο κ. Κωστόπουλος είναι πατρινός στην καταγωγή και όπως φαίνεται από την συνέντευξη, παραμένει σε στενή επαφή με την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στην εφημερίδα «Η «Πολιτεία» εντόπισε έναν … δικό μας, Αχαιό στην καταγωγή, να διαπρέπει σε ένα από τα σημαίνοντα πόστα της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας και εν προκειμένω ως αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών στον Δήμο της Αγίας Παρασκευής».

Πριν προχωρήσουμε στην αναδημοσίευση της συνέντευξης, επιθυμούμε να δώσουμε τις θερμές ευχές μας στον Αντιδήμαρχο κ. Κωστόπουλο επί τη ευκαιρία των αυριανών γενεθλίων του. Ευχόμαστε υγεία και δημιουργικότητα για μια ευτυχισμένη ζωή και για τη συνέχιση του σημαντικού του έργου.

//

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη:

Του Αχιλλέα Ροδίτη

 Η «Πολιτεία» εντόπισε έναν … δικό μας, Αχαιό στην καταγωγή, να διαπρέπει σε ένα από τα σημαίνοντα πόστα της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας και εν προκειμένω ως αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών στον Δήμο της Αγίας Παρασκευής.

Ο λόγος για τον Τίμο (Τιμολέων) Κωστόπουλο, γιο του προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών και ιδρυτή του νεοσύστατου Συνδέσμου Απανταχού Αχαιών, Αλέξανδρου Κωστόπουλου.

Έναν άνθρωπο που καταγράφει ήδη θεαματικές επιτυχίες στο πόστο του, αφού τον Απρίλιο του 2021 εξασφάλισε αύξηση οίκοθεν εσόδων στο Δήμο του της τάξης του … 202%! Επίδοση, αναμφίβολα, εντυπωσιακή.

Για μας, ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του ώστε αφενός να καταγράψουμε το έργο του, αφετέρου να δούμε πως ένας Αχαιός (στην καταγωγή και την ανατροφή του) βλέπει, έστω και από μακριά, την πορεία του τόπου μας. Το χθες, το σήμερα και το αύριο του. Ποια σημεία του νομού θεωρεί «συν» και ποια «μείον» και τι αντιπροτείνει.

Μάλιστα ο ίδιος αναγνωρίζει την μη ανάδειξη των προτερημάτων της Αχαΐας, αλλά και την μη αξιοποίησή τους, συστήνοντας πρωτοβουλίες που θα επικεντρώνονται σε στοχευμένη συνεργασία των υπουργείων Πολιτισμού, Τουρισμού και Ανάπτυξης. Μιλάει, επίσης, για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, την κοινωνία, ακόμα και στις ανθρώπινες σχέσεις. Αλλά επισημαίνει και τα «εργαλεία» που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε και αυτή την περιπέτεια …

Η συνέντευξη:

Ερ. Μεγαλωμένος στην Αθήνα, Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγίας Παρασκευής, όμως παραμένετε «ενεργός Αχαιός» τιμώντας την καταγωγή σας. Τι σημαίνει για εσάς η Αχαΐα, κε Κωστόπουλε;

Απ. Η Αχαΐα για μένα αποτελεί … γερές ρίζες στο δέντρο της ζωής μου. Είναι συνυφασμένη με όμορφες παιδικές αναμνήσεις και βιώματα αλλά και με συχνές επισκέψεις λόγω του ότι από εκεί κατάγεται ο πατέρας μου, μένουν μόνιμα οι θείοι μου και τα ξαδέλφια μου και φυσικά όλα αυτά επέδρασαν καταλυτικά  στην διαμόρφωση του χαρακτήρα μου.

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ

Ερ. Ξέρω ότι παρακολουθείτε με ενδιαφέρον τα θέματα της περιοχής. Θεωρείτε πως η Αχαΐα έχει ωφεληθεί όσο αξίζει αναλογικά με την ιστορία της, τις προσωπικότητες που ανέδειξε, αλλά τα όσα προσέφερε ως περιοχή στη χώρα και το έθνος; Κι αν όχι, που θα το αποδίδατε και τι θα προτείνατε;

Απ. Λόγω συναισθηματικής φόρτισης, όταν μιλάω για αυτόν τον ευλογημένο τόπο, πάντα θα υπάρχει κάτι παραπάνω που θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί. Θα ήθελα να αποφύγω την αναδρομή σε όσα θα μπορούσαν κατά καιρούς να είχαν γίνει γιατί είμαι άνθρωπος του ΤΩΡΑ. Θα πρότεινα να δινόταν έμφαση στην ιστορία του τόπου και στους Αχαιούς που έχουν σημαδέψει με την προσφορά τους την ιστορία της Ελλάδας. Ενδεχομένως μια συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού με το υπουργείο Ανάπτυξης, θα μπορούσε να δώσει μια νέα πνοή σε αυτό τον ευλογημένο τόπο.

Επίσης το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία πάλι με το υπουργείο Ανάπτυξης, θα μπορούσαν να δώσουν έμφαση στις τουριστικές επενδύσεις και να καταστήσουν την Αχαΐα τουριστικό προορισμό, λόγω των ειδυλλιακών τοπίων που έχει. Είναι γνωστό διαχρονικά ότι η Αχαΐα δεν έχει αξιοποιηθεί όπως πρέπει σε τουριστικό επίπεδο.

Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Ερ. Να έρθουμε τώρα στα … δικά σας. Η αιφνιδιαστική κρίση της πανδημίας πόσο δυσκόλεψε το έργο ενός δήμου, όπως αυτός της Αγίας Παρασκευής; Πόσο … πίσω πήγαν τα πλάνα σας και ποια ήταν τα μεγαλύτερα εμπόδια που συναντήσατε μέχρι σήμερα;

Απ. Βασικά ήταν η μείωση των ΟΙΚΟΘΕΝ εσόδων. Δηλαδή έσοδα από Κοιμητήριο, παραβάσεις, κτλ. (Όχι κρατικές επιχορηγήσεις, ΚΑΠ και χρηματοδοτήσεις). Όμως τέλος Οκτωβρίου του 2020 μετά από επίπονες προσπάθειες, τόσο δικές μου, όσο και της Οικονομικής Υπηρεσίας, καταφέραμε και δημιουργήσαμε την ηλεκτρονική ταυτότητα πληρωμής. Τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά σημαντικά, από αυτήν την τόσο σημαντική μεταρρύθμιση. Αρκεί να σας πω κ. Ροδίτη ότι τον Μάρτιο του 2020 κλείσαμε με ΟΙΚΟΘΕΝ έσοδα 79.752,64 ευρώ και τον Μάρτιο του 2021 κλείσαμε με 114.070,38 ευρώ.

Αύξηση 43,03%. Τον Απρίλιο του 2020 κλείσαμε με ΟΙΚΟΘΕΝ έσοδα 33.823,60 ευρώ και τον Απρίλιο του 2021 κλείσαμε με έσοδα 102.340,08 ευρώ. Δηλαδή αύξηση της τάξης του 202%! Όλα αυτά χάρη στην ταυτότητα πληρωμής. Επίσης με συντονισμένες προσπάθειες και σε αγαστή συνεργασία με την ΕΝΕΒΑΠ δηλ. τους επαγγελματίες της πόλης μας, απαλλάξαμε τις πληττόμενες επιχειρήσεις λόγω Covid, από τα δημοτικά τέλη μέσω της πλατφόρμας του υπουργείου Οικονομικών https://govapp.gr. Ήταν πραγματικά μια σημαντική επιτυχία της δημοτικής αρχής. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον δήμαρχο της πόλης μας κ. Βασίλη Ζορμπά, όπου πάντοτε υπήρξε αρωγός σε όσα σημαντικά πετύχαμε.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Ερ. Πως φαντάζεστε την επόμενη μέρα της πανδημίας στην Ελλάδα; Στην οικονομία, στην κοινωνία, αλλά και στις ανθρώπινες σχέσεις; Τι βλέπετε να έρχεται μετά;

Απ. Η πανδημία έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή σε κάθε επίπεδο, επιφέροντας αλλαγές στην καθημερινότητά μας, στον τρόπο εργασίας αλλά και στις προτεραιότητες των επιχειρήσεων. Στην οικονομία είναι απαραίτητη η ενίσχυση της ρευστότητας (κεφάλαιο κίνησης), η μείωση των φόρων και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, έτσι ώστε να δοθεί μια σανίδα σωτηρίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, (οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας) καθώς ο τζίρος τους μειώνεται, σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις τους, οι οποίες αυξάνονται σε σχέση με τα έσοδά τους.

Η κοινωνία και οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν νοσήσει και αυτές από τον ιό. Ωστόσο πρέπει να αντλήσουμε δύναμη και να ατενίσουμε το μέλλον  αισιόδοξα και ελπιδοφόρα. Ας συμβάλλουμε όλοι στην ενίσχυση της αλληλεγγύης, της εμπιστοσύνης, σε ένα κράτος πρόνοιας αλλά και στην επένδυση της δημόσιας υγείας που έχουν σημειώσει βήματα προόδου.